«Банош – завжди добра ідея»

«Банош – завжди добра ідея»
— В італійській кухні є традиційна страва – палента, яку готують майже так само як бануш, але без сметани і значно густіше, — розповідає Марія Курач. – І про неї знають, а про бануш – ні, хоча смачніше, і Україна більша, і українців у світах не мало

Страви на вогні, з незвичними інгредієнтами або за забутими рецептами – зможуть прочитати, а при бажанні й повторити наші читачі

Ми відновили рубрику «Смачного» на сторінках газети та сайті. 

Зазвичай для вас готує наш журналіст, а за сумісництвом місцевий політик, співавтор та ведучий телепередачі «Депутатська кухня» Андрій Шкула. 

Та сьогодні знану українську страву банош готуватиме тернополянка Марія Курач, яка тимчасово живе в Уельсі — частині сполученого королівства Великої Британії та Північної Ірландії. Там вона працює в ресторані, а тому в приготуванні тямить.

Відео дня

Бануш чи банош, бо два варіанти назви правильні, страва гуцульської кухні і давній національний наїдок. Описати його просто — в’язка кукурудзяна каша на сметані з різними смачними додатками. Мабуть, кожен цю страву куштував, а можливо й готував. Та перевірені рецепти, з цікавими «родзинками», зайвими не будуть. 

— Кухня в Британії, одразу скажу, значно простіша, аніж у нас, — розповідає пані Марія. – Там майже не практикують складних страв з багатьох інгредієнтів. З одного боку це добре, бо все готують швидко, все ситне і в міру смачне. Але мені бракує отого нашого різноманіття смаків, поєднання різного. Тому в моїй родині такі страви як борщ, вареники, голубці – постійні. І найцікавіше, наша їжа дуже цікава іноземцям. А бануш – завжди добра ідея для смачного вечора. 

У намірах дівчини — впровадити українські національні страви в меню якогось ресторанчика. Це, переконана, популяризуватиме українську культуру, традиції, Україну.

— Приміром, в італійській кухні є традиційна страва – палента, яку готують майже так само як бануш, але без сметани і значно густіше, — розповідає дівчина. – І про неї знають, а про бануш – ні, хоча смачніше, і Україна більша, і українців в світах не мало. Ще повернусь до страви, бо згадала важливе. Бануш може бути правильним лише з різними додатками. Сама каша – просто каша. А от коли зі шкварками, бринзою, зеленню, грибами – тоді це те, що треба. Тому окрім власне каші у нас буде ще п’ять доповнень до неї. 

Приготування просте, але тримайте декілька важливих порад. Молоко і сметана для каші потрібні жирні. Замість молока можна вершки. Крупу купуйте середньої фракції, бо ж крупна може не проваритись, а надто дрібна зробить страву «забитою». Каструля потрібна з товстими стінками аби не пригоріло, але пропарювало. Шкварки, якщо вдасться знайти копчене сало, краще з нього – смак в страві прекрасно розкривається. Всі етапи приготування – під фото.

Фото 1

Для приготування каші потрібна кукурудзяна крупа, молоко, сметана, масло. Співвідношення крупи до інших інгредієнтів 1:3. Для смачних додатків потрібні бринза, білі гриби, цибуля, мед, зелень, олія й масло, зі спецій сіль та суміш перців

Фото 2

У тепле молоко вливаємо сметану, додаємо шматок масла. Все безперервно і плавно помішуємо, доводячи до кипіння. На цьому етапі солимо та перчимо. Вогонь повинен бути нижче середнього

Фото 3

У суміш з молока, сметани, масла, яка тільки-но закипіла, засипаємо крупу. Не всю одразу. Поступово і помішуючи. Перші хвилини може здатись, що консистенція зарідка, але крупа скоро розбухне і все буде як треба

Фото 4 

За хвилин сім від моменту всипання крупи, ви отримаєте в’язку масу, яку і мішати не так вже й легко. Та готувати потрібно ще 5 хвилин, переминаючи вміст каструлі. Ознакою готовності є краплинки жиру та вологи, які проступатимуть на поверхні

Фото 5

Додатки прості. Один – порізані кріп з цибулею, інший – білі гриби в маслі, з бринзою все просто, як із вижареними шкварками. Зупинимось лише на смаженій цибулі. Якщо додати трохи меду під час смаження, вона карамелізується, а смак буде дуже незвичний

Фото 6

Приготована страва має доволі багатий вигляд і нею можна прикрасити навіть урочисті застілля. Чим доповнювати бануш – питання смаку. Існують навіть варіанти з дрібно нарізаним оселедцем. Тож експериментуйте. Смачного!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Олена Яремус

    І ще до баноша смакують квашені огірочки 👍😋

keyboard_arrow_up