Готуємо філе лосося у "конверті"
Ніжне м'ясо лосося зі шпинатом, запечене у листковому тісті, - вишукана на вигляд і дуже смачна страва. Нею можна посмакувати у ресторані "Панорама", що відкрився наприкінці літа у приміщенні готелю "Тернопіль, що на вул. Замковій.
— Як бачите, панорама з наших вікон дуже красива, - каже шеф-кухар закладу Папа Лоці. Цей чоловік відомий під таким ім'ям у гастрономічних колах за кордоном. Він брав участь у багатьох кулінарних шоу, відкрив чимало ресторанів. Тепер він хоче здобути визнання на батьківщині, куди повернувся після 20-річної перерви.
Мій співрозмовник пропонує піти у кухню - там усе сяє чистотою, скрізь - ідеальний порядок. Чоловік відразу ж береться до роботи.
— Більшість продуктів можна розділити на дві категорії - смачні і корисні. Лосось - один з небагатьох входить до обох, - каже він. - Будемо готувати філе лосося у листковому тісті. Окрім цієї страви, у нашому меню є ще лосось з рисом, куркумою та літніми овочами, запеченими на маслі. Також - лосось у кунжуті з овочами-гриль.
Головний акцент у новому ресторані роблять на здорову їжу. Кухня - європейська.
— Вареників ви у нас не скуштуєте, - пояснює співрозмовник. - У місті багато закладів зі стравами української кухні, тож навіщо повторюватися? Однак борщ ми пропонуємо. А загалом дотримуємося традицій європейської кухні, деякі страви - з середземноморської.
Готувати лосося у конверті зовсім нескладно. Особливо якщо всі продукти під рукою. Папа Лоці бере шматок листкового тіста. Викладає на нього подрібнений шпинат, заправлений спеціями. Зверху - філе риби. Поки кухар це робить, мимоволі милуюся красивим "малюнком" на поверхні філе. Чоловік відразу змащує тісто яєчним жовтком та обрізає гострі краї, надаючи правильної форми.
— Яйцем змащуємо тісто для того, щоб зліпити краї докупи, - каже співрозмовник.
Далі він згортає тісто конвертом, защипає краї, аби не потекла начинка зі шпинату. Поверхню тіста знову змащує яйцем, посипає сіллю та перцем. Поклавши конверт на деко, шеф-кухар ставить його у параконвектомат.
— У цій печі можна продукти пропарювати, підсмажувати, грилювати і таке інше, - каже Папа Лоці, ловлячи мій зацікавлений погляд.
Через 20 хвилин шеф-кухар виймає деко з печі. Кухнею витає аромат, від якого приємно паморочиться у голові.
— Зараз ви скуштуєте те, що я приготував, - усміхаючись, каже Папа Лоці.
За мить я уже милуюся кулінарним шедевром. Картинка така апетитна, що відразу хочеться усе з'їсти. Тож ледь стримуюся, поки знимкую страву. Втім, за кілька хвилин тарілка порожніє, а я задоволено посміхаюся.
До речі, філе лосося у конверті коштує 90 грн.
Скільки чого треба:
130 г філе лосося, 150 г листкового тіста, 40 г шпината, яйце для змащування, сіль, мелений перець, 1 зуб. часнику.
Послідовність приготування:
1. Помити зелень, підготувати філе лосося, шпинат та інші продукти

2. На шматок листкового тіста 15x15 см викласти подрібнений шпинат

3. На шпинат викласти філе лосося, змастити тісто навколо яйцем

4. Згорнути тісто конвертом, защипнути краї, знову змастити яйцем

5. Викласти лосося у тісті в деко, запікати 20 хвилин при температурі 180С

6. Тісто розрізати навпіл, викласти на тарілку розрізом угору, прикрасити

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.