Готуємо густий наваристий бограч

Готуємо густий наваристий бограч
— Часто кажу, що кожну страву, яку готую на вогні, можна сміливо готувати на плиті, але не цього разу, — говорить Андрій Шкула. – Вогонь і казан у бограчі – такі ж важливі як паприка та солодкий перець

Страви на вогні, з незвичними інгредієнтами або за забутими рецептами зможуть прочитати, а при бажанні й повторити наші читачі.

Ми відновили рубрику «Смачного» на сторінках газети та сайті. Готувати для вас буде наш журналіст, а за сумісництвом місцевий політик, співавтор та ведучий телепередачі «Депутатська кухня» Андрій Шкула.

Бограч, як часто можна почути чи прочитати, страва угорської кухні. Але це не зовсім так.

Це слово означає не так їжу, як спосіб її приготування. У перекладі, бо грач — це казан.

Відео дня

Тобто м’ясна страва, приготована на вогнищі в казані. І століттями таке практикують у

Карпатах та на Закарпатті. Тому вважатимемо цей наїдок нашим.

— Часто кажу, що кожну страву, яку готую на вогні, можна сміливо готувати на плиті,

але не цього разу, — говорить Андрій Шкула. – Вогонь і казан у бограчі – такі ж

важливі як паприка та солодкий перець. Попереду новорічний період, відпустки,

поїздки за місто. Розвести багаття можна і без спеціальних мангалів чи пічок, а

функцію чавунного казана може і стара каструля виконати. Тому мій спосіб

приготування, вірю, зможе бути корисним для багатьох читачів.

Єдиного рецепту бограча не існує, це як з борщем – у кожного свій спосіб і секрети

смачної страви. Але є обов’язковий набір продуктів і якщо якийсь пропустити, то

отримаєте рагу чи суп.

— Пропорції також важливі, — наголошує пан Андрій. – М’яса потрібно стільки ж, як всіх інших продуктів, а води стільки, аби лише трохи покрила вміст казана. До речі, майже так само як бограч можна готувати паприкаш. Єдина ключова відмінність – м’ясо

потрібно тушкувати в сметані або вершках, а замість олії використовувати масло. Ця

страва не така гостра і має ніжний вершковий присмак.

Усі етапи приготування в підписах до фотографій, але декілька важливих порад тут.

Отож! М’ясо краще брати різне, у нас свинина і яловичина. Паприка потрібна і солодка, і копчена. Нарізати усе потрібно крупними шматками. Аби бограч був густим, потрібне просмажене борошно.

Фото 1

Нам знадобиться м’ясо, картопля, морква, цибуля, часник, помідори, солодкий перець, томатна паста, солодка та копчена паприка. Для гостроти, за бажанням, перець чілі

 

Фото 2

Спочатку смажимо до золотистого кольору цибулю, потім додаємо порізане м’ясо та трохи обсмажуємо з усіх сторін. Усе робимо на високому вогні

 

Фото 3

До м’яса з цибулею всипаємо паприку, сіль, суміш перців та смажимо декілька хвилин. Така дія посилює смак спецій. Заливаємо водою та варимо на низькому вогні годину

 

Фото 4

Всипаємо картоплю та моркву. Варити потрібно під кришкою 15 хвилин. Потім додаємо нарізаний солодкий перець, помідори, часник, чілі – ще 15 хвилин готуємо

 

Фото 5

Просмажуємо борошно. Коли вистигне додаємо склянку холодної води та декілька ложок томатної пасти. Інтенсивно перемішуємо і в казан. Готуємо ще 10 хвилин. Готово!

 

Фото 6

Після приготування бограчу варто «відпочити» 20 хвилин. Подавати можна без нічого, але з житнім хлібом смачніше. Якщо страва комусь надто гостра – допоможе сметана.

Смачного!

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • олег

    Постійно про нього пишите,а інші бувають?
  • Ніна Кушнір

    А ще запросіть ТЦК🤩
  • Rollik

    Сама назва депутатська кухня викликає відразу

keyboard_arrow_up