20minut.ua розповідає про приготування фірмових страв і напоїв у кафе, барах і ресторанах Тернополя.
Легка і низькокалорійна окрошка — чудовий варіант для дієт та обіду у літній день. До того ж кисломолочні продукти покращують травлення, а зелень та овочі насичують організм вітамінами. 3. Окрошка — це російська страва, різновид холодного супу на овочевій основі. Однак у багатьох народів теж є схожі супи, але по-іншому називаються.
Влітку не хочеться їсти гарячих супів, тож саме час перейти на холодні. Як колись готували окрошку у барі „Кабачок”, розповідає шеф-кухар Любов Лебедик.
— Окрошка — це російська страва, різновид холодного супу на овочевій основі, — розповідає шеф-кухар Любов Лебедик. — Однак у багатьох народів теж є схожі супи, але по-іншому називаються. Наприклад, дограмач (овдух) — азербайджанський суп, таратор — болгарський, хладник — білоруський, джаджик — турецький, чалоб — узбецький, мацнабрдош — вірменський. Головною відмінністю російської страви є те, що її готують на квасі або мінеральній воді.
За словами пані Люби, рецепт окрошки вона переписала від своєї сестри, яка живе у Росії і також працює кухарем.
— Окрошка — це не просто страва з квасу, яким заливають продукти, а група страв, що виготовлені за різними рецептами. Окрошка може бути грибна, рибна, м'ясна, овочева або комбінована, наприклад, овочево-м’ясна.
Легка і низькокалорійна окрошка, за словами співрозмовниці, — чудовий варіант для дієт. До того ж кисломолочні продукти і квас покращують травлення, а зелень та овочі насичують організм вітамінами.
Пані Люба викладає на стіл підготовлені продукти — варені яйця і картоплю, помиті і почищені редиску і цибулю, тертий хрін, сметану, м’ясо, мінеральну воду, гірчицю і спеції.
— Насамперед будемо нарізати все кубиками, — каже вона. — Варені жовтки розітремо з гірчицею — щоб окрошка мала насиченіший смак, гарний колір і більшу густину. А зелену цибульку наріжемо і розітремо з сіллю — щоб сік та аромат цибулі пішов у суп.
За словами шеф-кухаря, для окрошки треба використовувати посуд, що не окислюється.
— Картоплю до супу потрібно варити у „мундирах”, — радить жінка. — До рибної окрошки більше пасує хрін, до м'ясної, овочевої та грибної — гірчиця. Якщо додати до окрошки цукру, її смак стане вишуканішим. І не жалійте сметани.
Нарешті окрошка готова. Обережно куштую суп, бо незвична страва, і... з’їдаю все до крихти. Так смачно, що можна сміливо радити приготувати цю страву вдома усім!
До речі, вага страви — 300 г.
Скільки чого треба:
50 г картоплі, 50 г огірка, 50 г редиски, 50 г буженини, 25 г зеленої цибулі, 50 мл сметани, 25 г кропу, 15 г гірчиці „Козацької”, 15 г тертого хрону, 0,5 ч. л. цукру, 2 яйця.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 28 від 9 липня 2025
Читати номер