Апетитна гаряча канапка з шинкою по-італійськи — хіт продажів у «Кафе 24», що місяць тому відкрилося на вул. Бродівській поблизу автомийки.
— В італійських барах, бістро і придорожніх закусочних, крім чашечки ароматного еспресо, вам неодмінно запропонують бутерброди і сендвічі, які в Італії називають паніні, — розповідає шеф-кухар Ігор Клос. — Ці апетитні закуски вражають різноманіттям.
Окрім шинки, помідора й твердого сиру, панані можна начинити й іншими продуктами — усім, на що здатна ваша фантазія. За словами кухаря, в Італії готують гарячі канапки з філе сьомги, креветками, листям салату і руколою, твердими сирами, ніжною на смак моцарелою, печеним кабачком цукіні і баклажаном, анчоусами, м’ясом тунця і вареними яйцями… Всього й не перелічити.
— Наша «чіабата» — двох видів: з пшеничного борошна і житньо-пшеничного, — додає співрозмовник, намащуючи обидві половинки хліба кетчупом, майонезом власного приготування і гірчицею. Посипає половинку з гірчицею сумішшю пряних трав. — Тож наші відвідувачі можуть обирати, з яким хлібом їсти начинку.
Чоловік пропонує приготувати одне з найпопулярніших паніні — з шинкою, сиром та помідором. Тож нарізавши все скибками, Ігор Клос викладає на уже підготовлений хліб соковитий помідор, потім — пахучий сир, а насамкінець — ніжно-рожеві плястерка шинки.
Згортає обидві половинки хліба докупи і кладе в електричний гриль.
За мить я уже смакую хрусткою канапкою. У суміші смаків добре відчувається аромат гірчиці і пряних трав. Тому канапка дуже смакує мені. До речі, її вартість — лише 12 грн.
Оскільки паніні — це швидка їжа, то здебільшого їх замовляють на винос. Однак у кафе є страви, якими можна посмакувати, не поспішаючи.
— Ми щодня готуємо італійський суп «мінестроне», — розповідає чоловік. — Варимо на м’ясному бульйоні. Одного дня з макаронами, іншого — з рисом. Також до супу додаємо сезонні овочі й обов’язково консервовану у томаті італійську квасольку. Заправляємо суп тушкованими помідорами. Повірте, це дуже смачно! Щодня у нас з’їдають велику каструлю цього супу.
У закладі можна добре наїстися й іншими смаколиками: гриль-ковбасками, спагеті, курячими крильцями «баффало», які подають із двома соусами. На десерт — млинці з нутеллою, до кави чи чаю — мафіни.
Послідовність приготування:
1. Нарізати шинку, твердий сир, помити помідор, підготувати соуси та інші продукти
2. Розрізати хліб, змастити гірчицею, кетчупом і майонезом, посипати прянощами
3. На бік, змащений кетчупом і майонезом, покласти скибки помідора і твердого сиру
4. Нарізати шинку тонкими плястерками, накрити ними скибки твердого сиру
5. Згорнути обидві половинки хліба докупи, запекти у грилі до хрусткої скоринки
6. Подавати паніні з шинкою, загорнувши у паперову серветку
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 18 від 30 квітня 2025
Читати номер