"20 хвилин" розповідає про приготування фірмових страв і напоїв у кафе, барах та ресторанах Тернополя
Легкий, немов з повітря, десерт із шоколадно-банановим смаком — саме те, чим хочеться поласувати ще не раз. Тож якщо вам кортить побалувати себе чимось смачненьким — гайда у бар „Коза”.
— У нашому меню є чимало десертів, — розповідає кухар-кондитер Галина Соловій. — Один із найпопулярніших — „Шококладний етюд” — смажені з маслом банани, залиті шоколадним мусом. Чи, наприклад, „Перелякані фрукти” — тропічні фрукти у желе. Або „Панна кота” — відомий італійський десерт із вершків, цукру, желе та ванілі.
Приготування десерту „Цицька” вимагає уважності та ретельності, каже співрозмовниця. Інакше він може не вийти таким як треба. Тож кожна дрібничка — дуже важлива.
— Починаємо з того, що розводимо порошкоподібний заварний крем у холодній воді, — коментує свої дії пані Галина. — Постійно помішуючи, будемо його варити на слабкому вогні до загустіння.
Весь процес забирає кілька хвилин. Готовий заварний крем кондитер ставить охолоджувати і береться за наступний етап — приготування бананової маси.
— Зверніть увагу: банан збиваємо у блендері, — пояснює жінка. — Не розминаємо виделкою, не мелемо у м’ясорубці, бо буде не те...
До утвореної маси вона вливає свіжий лимонний сік і додає варене збиране молоко.
— Ще одна важлива деталь: „згущонку” треба домішати до бананової маси, а не збивати разом із нею, — каже співрозмовниця, вимішуючи утворену суміш.
Тим часом охолодився заварний крем. Тож пані Галина ретельно збиває його у міксері з вершками — маса має бути густою і пишною. А тоді береться готувати ще один компонент.
Хрумке печиво до кави кондитер старанно меле у тому ж таки блендері. Потім додає до маси шматок масла кімнатної температури і все вимішує. І нарешті — останній етап — викладання у креманку.
Першим шаром у посудину лягає суміш печива з маслом. Другим — банановий крем. Далі — заварний крем. Кондитер притрушує все меленим печивом без масла, а також тертим шоколадом.
Починаю куштувати десерт, маленькою ложечкою зачерпуючи шар за шаром — аби відчути всю повноту смаку. Мабуть, маю дуже задоволений вираз обличчя, бо відвідувачі за столиком поряд із цікавістю дивляться на мене. Ще б пак, адже це така смакота!
1 Підготувати продукти: заварний крем, фрукти, печиво, варену „згущонку”, масло, вершки
2 Заварний крем розвести у холодній воді, варити до загустіння, охолодити, змішати з вершками
3 Збити у блендері банан, влити лимонний сік, домішати збиране молоко, добре вимішати
4 Змолоти у блендері печиво, додати до утвореної маси масло кімнатної температури
5 Викласти у креманку шарами печиво з маслом, потім — банановий і заварний креми
6 Притрусити десерт меленим печивом і тертим шоколадом, подавати охолодженим
Смачного!
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 12 від 19 березня 2025
Читати номер
Anonymous
Anonymous
Anonymous reply Anonymous