Готуємо торт «Естерхазі” за старовинним австрійським рецептом

"20 хвилин" розповідає про новинки меню та приготування фірмових страв і напоїв у кафе, барах та ресторанах Тернополя

Готуємо торт  «Естерхазі” за старовинним австрійським рецептом

 Тортом, яким ласував ще австро-угорський кайзер, можна посмакувати у кав’ярні „Відень”, що на вул. Й.Сліпого.

— «Естерхазі» — наша новинка, — розповідає кондитер Ольга Ґудзь. — Вичитали рецепт у кулінарному журналі і дотримуємося його. Навіть оформляємо торт так, як це роблять віденські кухарі. Знаємо, що „Естерхазі” подавали на знаменитих віденських балах. 

Співрозмовниця розповіла цікаву історію цього торта. Виявляється, цей мигдально-шоколадний торт — популярний в Угорщині, Австрії та Німеччині ще з середини XIX cт. Назвали його так на честь міністра закордонних справ Угорщини, яка входила до складу Австро-Угорської імперії. Тож, цією випічкою, мабуть, смакував і кайзер.

Торт, за словами кондитера, складається з шести коржів, випечених із збитої білкової маси з додаванням волоських горіхів, вершкового масла і борошна. Їх перемащують вершковим кремом. Зверху торт покривають товстим шаром білої глазурі, а прикрашають сіточкою з чорного шоколаду і мигдальними пластівцями.

— Ми печемо цей торт і на замовлення, — каже дівчина, — розкладаючи перед собою горіхові коржі. — Окрім нього, готуємо ще близько десятка смачнючих тортів і ще багато всіляких тістечок та струдлів.

Найбільше часу забирає приготування коржів. Спочатку треба добре збити білки з цукром. Далі — змолоти у блендері горіхи. Потім — обережно вимішати їх із білками, борошном та корицею. Цю масу витискають з кондитерського мішка по колу, утворюючи таким чином паляниці. Їх печуть при температурі 100С упродовж 30 хвилин.

Тепер Оля готує для коржів крем. Уважно стежу за її діями, аби нічого не пропустити. Спочатку дівчина змішує молоко — кокосове і звичайне. Жовтки перетирає з цукром, вливає до них півпорції підготовленого молока. Решту молока вона доводить до кипіння і вливає до жовтків. Масу ретельно вимішує і доводить до кипіння.

Поки яєчно-молочна суміш охолоджується, кондитер береться збивати масло з вареною „згущонкою”. Спочатку ця маса доволі темна, але в процесі вимішування вона постійно світлішає. А коли Оля вливає яєчно-молочну суміш, крем стає ще світлішим. Час від часу дівчина, аби краще збити масу, допомагає собі міксером. Наприкінці збивання кондитер вливає до крему вишневу горілку. Легкий п’янкий аромат відразу стелиться кухнею.

— Тепер будемо перемащувати коржі кремом, — коментує свої дії співрозмовниця. — Але шостий, останній корж змастимо абрикосовим джемом.

І ось настає найурочистіший момент — прикрашання торта. Кондитер поливає його розтопленим білим шоколадом, змішаним із вершками і швидко, але акуратно розмащує по поверхні торта.

— Біла глазур швидко гусне, тому її треба розмастити, поки не охолола, — пояснює дівчина.

Насамкінець Оля наповнює кондитерський мішечок рідким чорним шоколадом і обережно малює на торті сіточку. Притрусивши боки смаколика мигдалевими пластівцями, вона задоволено всміхається. А тоді припрошує скуштувати шматок торта. Із несолодким чаєм він неймовірно смачний!
 

Скільки чого треба:

Коржі: 10 яєчних білків, 150 г цукру, 200 г волоських горіхів, 0,25 г борошна, по щіпці кориці й солі. Крем: 4 яєчні жовтки, 125 г молока, 125 г кокосового молока, 100 г вареного збираного молока, 200 г масла, 100 г цукру, 100 г абрикосового джему, 50 мл вишневої горілки. Шоколадна глазур: 100 г білого шоколаду, 100 г чорного шоколаду, 100 г кондитерських вершків, 100 г мигдальних пластівців для посипання.

Послідовність приготування:

1. Збити білки з цукром, горіхи подрібнити, додати борошно і корицю, спекти коржі

 

2. Приготувати молочно-жовткову масу, охолодити до кімнатної температури

 

3. Збити масло зі „згущонкою”, влити жовткову масу і горілку, добре вимішати

 

4. Перемастити приготовленою масою п’ять горіхових коржів-безе

 

5. Шостий корж змастити абрикосовим джемом і топленим білим шоколадом

 

6. Прикрасити торт візерунком з чорного шоколаду і мигдальними пластівцями

 

 

0
0
0
0
Коментарі (3)
  • Костя Нечитайло

    стільки інгрідієнтів, що простіше і дешевше купити готовий...
  • Anonymous

    Курача, думав Екстезі...
  • Anonymous

    а 0.25 г борошна не "забагато"?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні

Новини Тернополя за сьогодні

21:00 Сім видатних людей Тернопільщини. Чи знаєте ви їх? (тест) photo_camera 20:08 На Злуки зіткнулися два авто. Позашляховик вилетів у кущі 20:01 Розповіді тернополян: у Німеччині нема романтичних залицянь, проте офіційно дозволені борделі 19:05 "Галичанка" програла "Хіміку" у боротьбі за Суперкубок України Від читача 13:06 Сучасний світ: розвиток чи деградація 18:13 Тернополянки фотографувались у вовняних капелюшках 18:00 Тернополянка розповіла, чому на іменини попросила копицю сіна 17:30 Це повинні знати і водії, пішоходи. Тернополян вчили, як надавати першу допомогу при ДТП 17:00 На Валовій встановлюють світлову бруківку 16:03 Студентка ТНЕУ стала чемпіонкою Міжнародних змагань з легкої атлетики 15:00 Через мишей та щурів 10 мешканців Тернопільщини захворіли на лептоспіроз 14:20 У Микулинецькій школі учням заборонили користуватися смартфонами на уроках. Що думають про це експерти? 13:40 Вони складають кубик Рубіка за декілька секунд. Любителі головоломок боряться за звання найрозумнішого play_circle_filled photo_camera 13:00 10-річна школярка ліпить мініатюрні фігурки з пластиліну 12:20 На бульварі Шевченка обмежать рух транспорту 12:00 Тернополяни “проїдають” більше половини зарплати 11:00 Проект «Дієва громада»: Статут – «місцева конституція», яку не виконують 10:00 Кабінет офтальмолога - це спортзал для очей 09:00 Рубрика "Смачного!". Готуємо пшоняну кашу з сухофруктами 08:00 Сьогодні, 22 вересня: День без автомобілів та День партизанської слави України
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Не пропускай новини — долучайся до нас на Facebook
keyboard_arrow_up