Готуємо торт «Естерхазі” за старовинним австрійським рецептом

Готуємо торт  «Естерхазі” за старовинним австрійським рецептом

"20 хвилин" розповідає про новинки меню та приготування фірмових страв і напоїв у кафе, барах та ресторанах Тернополя

 Тортом, яким ласував ще австро-угорський кайзер, можна посмакувати у кав’ярні „Відень”, що на вул. Й.Сліпого.

— «Естерхазі» — наша новинка, — розповідає кондитер Ольга Ґудзь. — Вичитали рецепт у кулінарному журналі і дотримуємося його. Навіть оформляємо торт так, як це роблять віденські кухарі. Знаємо, що „Естерхазі” подавали на знаменитих віденських балах. 

Відео дня

Співрозмовниця розповіла цікаву історію цього торта. Виявляється, цей мигдально-шоколадний торт — популярний в Угорщині, Австрії та Німеччині ще з середини XIX cт. Назвали його так на честь міністра закордонних справ Угорщини, яка входила до складу Австро-Угорської імперії. Тож, цією випічкою, мабуть, смакував і кайзер.

Торт, за словами кондитера, складається з шести коржів, випечених із збитої білкової маси з додаванням волоських горіхів, вершкового масла і борошна. Їх перемащують вершковим кремом. Зверху торт покривають товстим шаром білої глазурі, а прикрашають сіточкою з чорного шоколаду і мигдальними пластівцями.

— Ми печемо цей торт і на замовлення, — каже дівчина, — розкладаючи перед собою горіхові коржі. — Окрім нього, готуємо ще близько десятка смачнючих тортів і ще багато всіляких тістечок та струдлів.

Найбільше часу забирає приготування коржів. Спочатку треба добре збити білки з цукром. Далі — змолоти у блендері горіхи. Потім — обережно вимішати їх із білками, борошном та корицею. Цю масу витискають з кондитерського мішка по колу, утворюючи таким чином паляниці. Їх печуть при температурі 100С упродовж 30 хвилин.

Тепер Оля готує для коржів крем. Уважно стежу за її діями, аби нічого не пропустити. Спочатку дівчина змішує молоко — кокосове і звичайне. Жовтки перетирає з цукром, вливає до них півпорції підготовленого молока. Решту молока вона доводить до кипіння і вливає до жовтків. Масу ретельно вимішує і доводить до кипіння.

Поки яєчно-молочна суміш охолоджується, кондитер береться збивати масло з вареною „згущонкою”. Спочатку ця маса доволі темна, але в процесі вимішування вона постійно світлішає. А коли Оля вливає яєчно-молочну суміш, крем стає ще світлішим. Час від часу дівчина, аби краще збити масу, допомагає собі міксером. Наприкінці збивання кондитер вливає до крему вишневу горілку. Легкий п’янкий аромат відразу стелиться кухнею.

— Тепер будемо перемащувати коржі кремом, — коментує свої дії співрозмовниця. — Але шостий, останній корж змастимо абрикосовим джемом.

І ось настає найурочистіший момент — прикрашання торта. Кондитер поливає його розтопленим білим шоколадом, змішаним із вершками і швидко, але акуратно розмащує по поверхні торта.

— Біла глазур швидко гусне, тому її треба розмастити, поки не охолола, — пояснює дівчина.

Насамкінець Оля наповнює кондитерський мішечок рідким чорним шоколадом і обережно малює на торті сіточку. Притрусивши боки смаколика мигдалевими пластівцями, вона задоволено всміхається. А тоді припрошує скуштувати шматок торта. Із несолодким чаєм він неймовірно смачний!
 

Скільки чого треба:

Коржі: 10 яєчних білків, 150 г цукру, 200 г волоських горіхів, 0,25 г борошна, по щіпці кориці й солі. Крем: 4 яєчні жовтки, 125 г молока, 125 г кокосового молока, 100 г вареного збираного молока, 200 г масла, 100 г цукру, 100 г абрикосового джему, 50 мл вишневої горілки. Шоколадна глазур: 100 г білого шоколаду, 100 г чорного шоколаду, 100 г кондитерських вершків, 100 г мигдальних пластівців для посипання.

Послідовність приготування:

1. Збити білки з цукром, горіхи подрібнити, додати борошно і корицю, спекти коржі

 

2. Приготувати молочно-жовткову масу, охолодити до кімнатної температури

 

3. Збити масло зі „згущонкою”, влити жовткову масу і горілку, добре вимішати

 

4. Перемастити приготовленою масою п’ять горіхових коржів-безе

 

5. Шостий корж змастити абрикосовим джемом і топленим білим шоколадом

 

6. Прикрасити торт візерунком з чорного шоколаду і мигдальними пластівцями

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Костя Нечитайло

    стільки інгрідієнтів, що простіше і дешевше купити готовий...
  • Anonymous

    Курача, думав Екстезі...
  • Anonymous

    а 0.25 г борошна не "забагато"?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 Оживили лозу: студенти створили унікальні скульптури-лелеки, що підкорюють серця photo_camera 21:00 ​​​​​​​Заступнику голови Великоберезовицької громади дали штраф за несвоєчасно подану декларацію 20:02 Арттерапія, психологи, масажі: у лікарні Тернополя облаштовують центр безоплатної реабілітації photo_camera 19:03 По 125 грн за кілограм: у Тернополі вже продають молоду картоплю photo_camera Від читача 10:27 Сильна громада – це громада, де кожен мешканець має можливість реалізувати свій трудовий потенціал 18:43 На об’їзній ДТП за участю службового авто поліції. Легковик — на боці 18:02 В МВС пояснили, кому відмовлятимуть в обміні дворічного посвідчення водія 17:21 Понад 200 дерев на понад вісім мільйонів незаконно зрубали в Білецькій громаді 16:50 «Навіть не питатиму, яке пекло пройшов. Просто обійму». З полону повернувся Іван Романюк 16:15 Як зареєструвати дитину до першого класу в будь-яку зі шкіл Тернополя 16:00 Тернопіль закуповує квадрокоптери Mavic 3T для ЗСУ (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:35 Тітка Героя-сироти вимагає повернути гроші на пам’ятник, які збирали люди 15:03 У Залізцях Jeep врізався в огорожу: у водія виявили ознаки сп'яніння 14:32 У Тернополі планують сворити паліативне відділення для онкохворих в новому корпусі онкодиспансеру 14:00 «Володя повернувся»: майже три роки чекали з полону воїна на Зборівщині 13:30 Підрядник та інженер отримали підозри за неякісний ремонт дороги у Великогаївській громаді 13:10 Понад 18 тисяч гривень втратив на «криптовалюті» 20-річний тернополянин 12:37 Тернопільщина вітає 12 земляків, яких звільнили з полону: що про них відомо 12:02 Деякі продукти в Україні за рік подорожчали на 15%, інші — на 30% 11:27 Триває набір до стрілецького батальйону поліції Тернопільщини
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up