Готуємо три види шашлику та салат з вишнями

На дозвіллі, щоб трохи відволіктися від буднів, пропонуємо приготувати шашлик. Тож ділимося секретами.
Готує для вас журналіст, місцевий політик, співавтор та ведучий телепередачі «Депутатська кухня» Андрій Шкула.
— Шашлик – ніби і проста страва, але не всім вдається, – розповідає Андрій Шкула. – Не те м'ясо, не той маринад чи час приготування, зрештою не такі дрова та жар. Є багато факторів, які псують цю страву або ж результат не такий смачний, як того хотіли. Тому вирішив поділитися своїм способом готувати таке м'ясо. Сьогодні буде свинина, яловичина та курятина. У кожного з тих шашликів – свій маринад. Найважче, одразу скажу, з яловичиною. Але вона вартує того, щоб трохи «побавитись». З доступного на нашому ринку м’яса саме це – найсмачніше. А до шашликів приготуємо салат, який в країні походження Азербайджані має не надто творчу назву «вогник». Тому ми з вами його називатимемо «салат з вишнею».
Всі етапи приготування та поради – в підписах до фото. Але багато важливих моментів – тут. Отож! Потрібно пам’ятати, що шашлик смажать не над полум’ям, а над жаром. Час приготування – 8-20 хвилин, залежно від того, наскільки розпечений жар та яка форма вашого мангалу. Чим ближче жар до м’яса – тим швидше воно приготується. У мангалах призначених лише для приготування шашлику відстань від жару до м’яса – декілька сантиметрів. На таких пристроях все буде готовим за 8-10 хвилин. Там, де відстань більше 10 сантиметрів, час множте на два. Пам’ятайте, що кожні 2 хвилини шампур треба перекручувати. Аби м'ясо було соковитим – нарізайте середніми чи крупними шматками. Насаджуйте на шампур щільно. Використовуйте лише суху та здорову деревину твердих порід.
— Такі поради комусь можуть здатись смішними, – підсумовує пан Андрій. – Але я не раз бачив ситуації, де люди смажать шашлик на соснових гілках, дровах з берези, аличі, бузини. Все це – зіпсує м'ясо кіптявою і смолою. Тому навіть у лісі – добре дивіться, що кладете у вогонь.
Фото 1
Для приготування потрібно: яловичий та свинячий ошийок, філе курки, газована вода, томатний сік, гранатовий соус, цибуля, спеції (до кожного маринаду свої, про це буде далі – авт.). Для салату: томати, вишні (свіжі, морожені, в своєму соці – залежно від сезону – авт.), базилік, синя цибуля, зерна граната, гранатовий соус
Фото 2
Перш за все нарізаємо м'ясо. Щоб було соковитим, але водночас добре промаринувалось, ріжте середніми шматками — 4-5 сантиметрів. Бувають різновиди шашлику, де шматки в рази менші, але смак надто димний, а м’ясо — сухе
Фото 3
Маринуємо яловичину. Спочатку до м’яса киньте перець горошком, потім лавровий лист, після влийте столову ложку оцту (на 800 грамів мяса – авт.). У такому маринаді – дві години. Злийте маринад, дайте солі та дві ложки гранатового соусу. Маринуйте ще годину
Фото 4
Маринуємо свинину. До м’яса крупно поріжте цибулю, дайте солі, перцю, бажано роздобути і всипати приправу сумах, яка є не у всіх магазинах, — вона додає присмак барбарису та кислинку. Вичавіть сік половини лимона. Перемішайте. Маринуйте годину
Фото 5
Маринуємо курятину. Таке м'ясо – має досить нейтральний смак, тому чим придобрите – той присмак і відчуєте. Радимо дати до м’яса солодку паприку, трохи гострого перцю, солі та залити все томатним соком. У тому маринуйте не менше години
Фото 6
Як уже радили – шматки потрібно різати крупно, а м'ясо насаджувати щільно. Це дозволить приготувати соковитий, а не сухий шашлик. Намагайтесь, аби вугілля було чим ближче до шампурів. Перевертайте кожних дві хвилини. Смажте лише 10-20 хвилин
Фото 7
У салаті поєднані інгредієнти, які з першого погляду не надто дружать. Але смак в результаті – просто ідеальний, особливо в поєднанні з м’ясом. Отож крупно наріжте томати, зверху вишні без кісточок, свіжий темний базилік, синю цибулю, зерна граната
Фото 8
Якщо свіжого граната немає – можна без нього, а от гранатовий соус потрібний. Якби і його не було, можна кизиловим замінити. Хоча мати на кухні той соус радимо, бо це хороший варіант маринаду чи альтернатива кетчупу до м’яса
Фото 9
Подавати шашлик варто з різними соусами та лавашем. Личить сир сулугуні та зелень. Але і в цьому випадку, особливо з салатом — страва вам засмакує та друзів потішить. Важлива порада: цибулю та томатний сік, які були в маринаді, не викидайте. Із залишків шашлику з ними можна приготувати смачну солянку
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.