Гриль-салат та баклажан на вугіллі – страва від коваля

У нашій рубриці «Смачного» ми часто готуємо на вогні чи на деревному вугіллі. Сьогодні — не виняток, але шеф-кухар — інший.
Рецепт і його виконавець, віримо, вам будуть цікавими, бо ж творитиме для наших читачів справжній коваль, а також винороб Андрій Вавринів. Щоправда, виноробством, наразі чоловік займається для себе та рідних, але в планах — створення винарні поряд із Тернополем.
Готуватимемо з паном Андрієм салат з овочів-гриль, а також тости із запеченим баклажаном.
— Зізнаюсь — я більше по приготуванню мʼяса, — каже Андрій Вавринів. — Також, часто готую банош, який ну дуже люблять мої рідні. Він, я бачив, уже був у вашій рубриці, тому сьогодні зготуємо «гриль-салат». У піст — саме те. Страва швидка, легка, але разом з тим — ну дуже смачна. Також і я, і рідні любимо баклажани. Комусь вони не смакують, але то як в тому анекдоті: «Ви не любите котів? Та ви просто не вмієте їх готувати» (сміється — авт). Я раджу спробувати такий, як сьогодні, спосіб готувати баклажани. Мінімум мороки, а смак дуже цікавий.
Роботою з металом пан Андрій зацікавився ще підлітком. У 13 зібрав/зварив мотоцикл. Згодом здобув відповідну художню освіту. Ковальством займається вже майже сорок років.
— Сучасне ковальство — це вже не про чоловіків з молотами та міхами для роздувки вогню, — говорить чоловік. — Все автоматизоване. Але ті самі молоти ще є, і ми ними при потребі працюємо. А в горні все одно є вугілля. Це частина того ковальства, яке хочеться зберегти. Зараз я з рідними працюємо над створенням винарні. Це потребує уваги і часу. Але кузня — невідʼємна частина мого життя, тому збережу її. Власне є намір поєднати виноробство і ковальство. Колись розповім, як (посміхається — авт).
Фото 1
Для страви потрібні: кабачок, гриби, солодкий перець, морква, цибуля, помідори, листя салату. Для заправки — оливкова олія, сіль та лимон. За бажанням – суміш насіння. Для тостів із баклажаном потрібен хліб, баклажан, часник, сіль та оливкова олія
Фото 2
Нарізаємо овочі пластинами для засмажування на грилі. Давати олію чи якісь спеції на цьому етапі не потрібно. Моркву перед грилем радимо відварити декілька хвилин у підсоленій воді. Смажимо не на вогні, а на жаринах
Фото 3
Обсмажуємо овочі по п’ять хвилин з кожного боку. Можна по декілька разів. Пам’ятайте, що гриби готуються найшвидше. Час приготування залежить від кількості вугілля. У нашому випадку його багато, бо ж ще баклажан смажити
Фото 4
Нарізати смажені овочі можна будь-яким чином, але смужками виглядає естетичніше. Нарізайте, коли овочі остигнуть. Салат смачніший теплим або холодним, але не гарячим. Томати і цибулю на грилі смажити не треба, вони йдуть свіжими
Фото 5
У баклажанів тверда шкіра, тому навіть помістивши його в розжарене вугілля – ви його не пошкодите. Смажити треба по 5-7 хвилин з кожного боку. Можна просто загорнути на 10 хвилин у розжарене вугілля
Фото 6
Аби всередині був м’яким — замотайте в декілька шарів фольги і знову поверніть у жар на хвилин 10. Важливо аби баклажан був без пошкоджень – аби не тріснув і не витік вміст. Обирайте овочі середнього розміру
Фото 7
Коли баклажан трохи вистигне, розріжте навпіл. Трохи часнику, солі, оливкової олії. Акуратно вимішайте виделкою. Маса буде однорідною і легко маститиметься на хліб. Як варіант її можна використати для того ж гриль-салату
Фото 8
Тости можна зробити в тостері, в духовці, на сковороді. Але смачніше — над вугіллям. Легкий присмак диму – лише додає смаку. Змащувати хліб нічим не потрібно. Смажити потрібно не більше 3 хвилин з кожного боку
Фото 9
Гриль-салат не потрібно перемішувати. Просто на основу з листя салату викладаємо нарізані овочі. Посипаємо насінням чи кунжутом. Сіль, олія та сік половини лимона. Пригощати гостей можна з баклажаном. Страва смачна і ситна. Радимо повторити
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.