Кухня по-лемківськи: смачно і ситно, але назви незвичні!

Кухня по-лемківськи: смачно і ситно, але назви незвичні!
Борщ підбиваний, бандуряники, киселиця, мастиво, їдло з сиру, грулі з фирканим молоком – стравами із такими назвами пригощали гостей фесту "Дзвони Лемківщини".

{photo_gallery id=281|}

Нагадаємо, він проходив у Монастириській 3 серпня. Говірка у цього карпатського етносу – особлива. У всіх словах наголос наче не на тому складі. Такими є і назви страв. Наприклад, ми звикли до слова "росіл", а лемки кажуть "рОсіл".   

- Лемківські страви – особливі, бо вони – прості, але смачні, - каже активістка лемківського товариства Людмила Харик. – Наприклад, бандУрки, або бандурЯники – це звичні для всіх тертЮхи з картоплі. Їдять їх зі сметанкою. КомпЕрі Яре – це, насправді, молода бараболя…

Відео дня
> Натомість дзЯтки дуже схожі на традиційні палюшки, або пальчики – тісто, замішане на вареній картоплі. Щоправда, їх лемки засипають манкою, а потім "впарюють" на п'Єцу – такій пічці. До столу подавали зі смаженою цибулькою та сметаною або зі шкварками.

- МастИво переважно готували на Святий Вечір, - продовжує лемкиня. – Це – пісна страва. Додаток до картоплі. Готували її на солодкому молоці. Борошно засмажували із додаванням соди і спецій. Дехто любив мастИво із цибулькою чи часничком. Воно тоді гарно пахне! Запивали все Узваром – компотом із сушених грушок і яблук.

Іншу страву - киселИцю готували із вівсяних пластівців або із вівсяного борошна грубого помелу. Усе заквашувалося на дріжджах і воді. Воно перекисало. Наступного дня страву переціджували, доводили до кипіння і робили таку теплу підливу до круп чи картоплі. Присмачували господині таке Їдло кмином.

- Сир клягАний, - продовжуємо розмову із господинею. – Це – сир із солодкого молока. Його заквашували тоді, коли мали багато молока – козячого чи коров’ячого. Використовували для цього перегородки, які є у шлунку тварин. Тоді молоко швидше скисало. Сироватку відціджували і мали солодкий сир.

Грибний рОсіл готували звично – на білих сушених грибах. Їх у Карпатах було вдосталь. КулІш лемки готували, як місцеві на Закарпатті.

- Кукурудзяну крупу варили на солодкій сметані, - пояснює жінка. - ГербАта – чай по-лемківськи. НалиснИки господині готували так, як всі в Україні звикли.

Людмила Харик постійно готує лемківські страви вдома. Її діти особливо люблять дзятки. Причому готувати їх навіть простіше, ніж пальчики. Адже їх не треба розтачувати.

Власне, спробувати всю цю смакоту мали можливість всі, хто був в урочищі Бичова. Для представлення страв лемківської кухні там навіть спеціальне місце облаштували. Господині дозволяли смакувати усім, що привезли і навіть ділилися рецептами. Їх ви можете переглянути нижче.

Коментар

Михайло ТИХАНСЬКИЙ, директор музейного комплексу у Бичовій і староста фестивалю "Дзвони Лемківщини":

- Хотілося гідно справити ювілейний фестиваль. Тому ми вдячні лемкам-патріотам, які допомогти, офірували нам більше, ніж звично. Зокрема, Іван Гута нам по офірував різні розваги. Саме завдяки йому всі зможуть посмакувати лемківським стравами!

Такого концерту ви нігде не почуєте! І такого млина, як був на Лемківщині, ми вже маємо. Оскільки багато людей приїздить, то ми вдячні спонсорам, які допомогли нам із накриттям. Щоб люди на сонці не парилися… Помітили? Що рік, то настрій у лемків якийсь веселіший! А що нам треба? Щоб приїхав лемко – відвів душу, порадував нас. А ми зробимо все, аби гість почувався щасливішим. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Anonymous
    И это украинцы... Нация... Тьфу, бандэрштат !!!
  • Anonymous
    Було смачно, хоча незвично. Наприклад, ту киселицю я вдома не буду готувати...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:01 «Бабусю, коли вже обіймемо татка?» — 8-річний Богданчик дочекався батька з полону 19:23 На Донеччині загинув 28-річний поліцейський з Тернопільщини Василь Паньків 19:01 Традиції, що не згасають: десятки тернополян долучилися до «Молодіжних гаївок» play_circle_filled photo_camera 18:00 З липня Україна переходить на напругу в розетках за євростандартами Від читача 16:53 Захисти себе онлайн 17:20 У лікарні від важких поранень помер 38-річний Герой з Тернопільщини Анатолій Водовіз 16:50 Де була руїна — знову буде храм: селяни почали відбудову згорілої церкви 16:10 У Козівському ліцеї, де напередодні Великодня вирувала пожежа, надалі вчитимуться онлайн 15:37 Долар суттєво зріс: актуальний курс валют в обмінника 15:07 Майже 1,4 млн гривень на ремонт тротуарів біля будинків можуть витратити у Тернополі: дивіться адреси photo_camera 14:35 На Тернопільщині розпочали ексгумацію жертв Волинської трагедії 14:03 Затор — на кілометри: на Микулинецькій через обрив електромережі зупинився транспорт 13:20 Дві перемоги на Всеукраїнських олімпіадах здобула школярка з Тернополя Уляна Гербут 12:45 Михайло Яцина через суд повернув собі посаду головного податківця Тернопільщини 12:35 Штормове повідомлення оголосили на Тернопільщині: прогнозують грози та град 12:05 Сім іноземців-нелегалів виявили у тернопільському готелі 11:30 Шестеро молодих тернопільських митців отримали стипендії від Президента України 11:25 Четверо людей постраждали в аварії на Шумщині: зіштовхнулись Nissan та Peugeot 10:50 На Кременеччині чоловік підірвав гранату: сам у лікарні з серйозними травмами 10:20 На Шухевича горів автомобіль Renault
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up