Традиційними стравами на Новий рік вважаються салат "Олів'є" та оселедець під "шубою", але є і кращі рецепти.
Новий рік вже майже на порозі, тому багато господинь задумалися, що ж подати на стіл у це свято. Меню на Новий рік, де є рецепти салатів, закусок і гарячих страв, склав УНІАН lite.
Оскільки символ 2020-го - Щур, на столі повинні бути сир, горіхи, м'ясо (але не яловичина) та фрукти.
Для приготування вам знадобиться: яйця – 6 шт.; майонез – 2 ст. л; гірчиця – 1 ч. л; сіль, перець – за смаком; варіть яйця на повільному вогні протягом 10 хвилин.
Холодні яйця очистити й розрізати уздовж навпіл. Вийняти жовтки та помістити в миску з майонезом і гірчицею, посолити, поперчити й розім'яти до отримання однорідної пасти. Потім цією сумішшю начинити яєчні білки. Для того, щоб наші фаршировані яйця перетворилися на мишок, зробіть вушка з яєчного білка, очі - з горошин чорного перцю, ніс - з червоного перцю, а вуса - із сиру косичка (його волокон).
Канапе із сьомгою
Для приготування цієї простої страви вам знадобиться чорний хліб, масло, листя салату, лимон, оливки або маслини, сьомга й шпажки. Беремо чорний хліб, намащуємо маслом, потім кладемо шматочок сьомги, з одного боку під рибу - півкільце тоненько нарізаного лимона і листя салату. На сьомгу кладемо оливку або маслину, за допомогою шпажки фіксуємо ці смаколики на хлібі. Вуаля, все готово!
Для приготування жульєна в тарталетках знадобиться: куряче філе - 2 шт; гриби печериці - 400 г; цибуля ріпчаста - 1 шт; сир твердий - 150-200 г; тарталетки (або горщики); сметана - 400 г; олія; масло - 30 г; сіль, перець.
Для приготування вам знадобиться: курка - 1 шт; олія - 3 ст. л; гірчиця - 2 ст. л; часник - 2 зубчики; сіль, перець - за смаком; листя салату або інша зелень - для прикраси; апельсин або лимон - 1 шт.
Приготуйте маринад з олії, часнику, гірчиці, солі й перцю. Курку розрізати по грудці, добре змастіть маринадом всередині та зовні, залиште на 20-30 хвилин. Покладіть курку на деко й відправте в духовку на 20 хвилин при температурі 220 градусів. Потім при 180 градусах доведіть м'ясо до готовності. Для прикрашання страви використовуйте, наприклад, листя салату і нарізаний кружечками апельсин, їх можна викласти на тарілку, а на них викласти курку.
Для приготування вам знадобиться: свиняча вирізка - 500 г; бекон - 100 г; рослинна олія; сіль, перець - за смаком.
Свинячу вирізку посоліть і поперчіть, оберніть беконом і наріжте гострим ножем на медальйони товщиною до 3 см. Сковороду слід змастити олією й обсмажити нарізану вирізку в беконі з обох сторін до готовності. Подавати можна зі свіжими або вареними овочами.
Для приготування вам знадобиться: м'яса кролика - 0,5 кг; біле сухе вино - 150 мл; помідори черрі - 6 шт; розмарин; маслини - до 12 шт; часник - 2 зубчики; борошно - 1 ст. л; оливкова олія; сіль, перець - за смаком.
М'ясо кролика помийте та обсушіть паперовим рушником, потім приправте сіллю й перцем. На сковороді обсмажте трохи розмарину та 1 зубчик часнику до рум'яного кольору, потім висипте в окрему тарілку. Обваляйте м'ясо у борошні й обсмажте на сильному вогні до утворення рум'яної скоринки, перекладіть на деко. До кролика додайте дрібно порізаний зубчик часнику, гілочку розмарину, маслини й розрізані помідори черрі. Потім додайте вино, накрийте кришкою та тушкуйте в духовці до 50 хвилин при температурі 180 градусів.
Для приготування знадобиться: куряче філе - 400 г; салат Айсберг - 1 качан; помідори черрі - 200 г; сир пармезан -100 г; половинка білого хліба; часник - 2 зубчики; оливкова олія - 3 ст. л; сіль - за смаком. Для соусу: яйця - 2 шт; гірчиця - 2 ч. л; лимонний сік - 3 ст. л; оливкова олія - 3 ст. л; пармезан; сіль - за смаком.
Наріжте кубиками білий хліб і викладіть на деко. Оливкову олію треба вилити в невелику миску і вичавити в неї часник. Підігріти трохи суміш у мікрохвильовій печі. Потім змастіть хліб олією з часником і відправте в розігріту до 180 духовку на 10-15 хвилин. Куряче філе наріжте невеликими шматками, посоліть, поперчіть й обсмажте на невеликій кількості олії. Потім помийте салат порвіть його руками на великі шматки.
Для соусу необхідно яйця кімнатної температури опустити в киплячу воду на одну хвилину. Потім потрібно вилити яйця в миску, додати лимонний сік, гірчицю, олію, трохи тертого пармезану і збити все блендером. Викласти на тарілку листя салату, зверху викласти курку, порізані навпіл або на чверті помідори черрі, нарізаний тонкими скибочками пармезан та грінки. Зверху полити соусом.
Для приготування вам знадобиться: тунець, консервований у власному соку -180 г; айсберг – 100 г; оливки – 50 г; яйця – 3 шт.; огірки – 2 шт.; помідори черрі – 5 штук; цибуля – 1 шт.; олія оливкова – 3 ст. л.; сіль, перець – за смаком.
Миємо огірки та ріжемо великими кубиками. Черрі ріжемо вздовж на дві частини, а цибулю ріжемо півкільцями. Яйця варимо, чистимо і розрізаємо кожне на 4 частини. Тунець ділимо на шматочки. Об'єднуємо всі інгредієнти, в тому числі й оливки. Солимо, перчимо. Заправляємо оливковою олією. Перемішуємо. Викладаємо в салатник, попередньо встелений листям айсберга.
Для приготування салату "Олів'є" знадобляться: картопля - 6 шт; морква - 2 шт; яйця - 6 шт; варена ковбаса - 500 г; горошок консервований - 1 банка; солоні огірки - 4 шт; майонез; сіль - за смаком.
Моркву і картоплю відварити в "мундирах". Зварити яйця. Овочі почистити й нарізати кубиками. Таким же способом нарізати яйця, ковбасу й огірки, додати горошок. Додати в салат сіль та заправити майонезом, перемішати.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 12 від 19 березня 2025
Читати номер
тарас