На початок листопада 2018 року найдорожче зварити борщ в Одеській області – 105,3 грн, тоді як найдешевше в Тернопільській області – 91,1 грн. Про це повідомив генеральний директор в Українській асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.
«ТОП – 3 найдорожчих регіонів виглядає так: Одеська область – 105,3грн, Закарпатська – 104,8грн і Київ – 104,5грн. А перша трійка найдешевших регіонів наступна: Тернопільська область – 91,1грн, Житомирська – 92,8грн, Дніпропетровська – 93,3грн. Вартість м’яса – це ключовий показник вартості борщу по різних регіонах країни. Але не дарма люди говорять: Дешеве м’ясо – поганий борщ», – зазначив Дорошенко.
За рік вартість борщу зросла на 30%, або на 23,4 грн та перетнула відмітку в 100 грн. за каструлю.
Традиційний український борщ повинен бути густим. Кажуть, що в доброму борщі ложка повинна стояти. Беремо найпростіший рецепт борщу: свинина – 600гр, картопля та буряк – по 500гр, капуста – 300гр, морква та цибуля – по 200гр, томатна паста – 3 столові ложки, вода питна – 3,5 - 4л, лавровий лист, сіль, перець – за смаком, сметана – 250гр.
«Готуємо»... За середньостатистичними цінами державного моніторингу на травень 2018 року, свинина коштує 70 грн за 600 гр, буряк – 6,4 грн за 500 гр, картопля – 3,7 грн за 500 гр, капуста – 3,7 грн за 300 гр, морква – 2,7 грн за 200 гр, цибуля – 1,3 грн за 200 гр, сметана – 13,2 грн за 250 гр. Ця смачна страва нам обійшлась на кінець травня поточного року в 101 грн.
За даними Держстату, у травні минулого року свинина коштувала 52 грн за 600 гр, буряк – 3,2 грн за 500 гр, картопля – 4,4 грн за 500 гр, капуста – 2,8 грн за 300 гр, морква – 2,4 грн за 200 гр, цибуля – 1,8 грн за 200 гр, сметана – 11 грн за 250 гр. Ця смачна страва нам обходилась роком раніше в 77,6 грн. Так, зокрема, за рік свинина додала 18 грн, або 35%, буряк – 3,2 грн, або 100%, сметана – 2,2 грн, або 20%, капуста – 90 коп, або 32%, морква – 30 коп, або 12%. За рік подешевшали картопля на 70 коп, або 16% та цибуля на 50 коп, або 28%. Нагадаємо, що український борщ, приготовлений у листопаді 2017 року, коштував 81 грн. Тобто за півроку він став дорожчим майже на 20 грн, або 25%.
З травня 2017 року середня зарплата зросла на 24%. А мінімальна заробітна плата додала за рік 16%. Чи стало в нашій каструлі борщу більше? Відповідь очевидна…
До слова, фестивалі борщу проходять по всій Україні, від Слав’янська до Києва та далі на Захід. Але наймасштабніший відбувається в Борщеві на Тернопільщині, де можна посмакувати 50 видами борщу з 70 відомих.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 7 від 12 лютого 2025
Читати номер
Серьожа Притухла