Оригінальні рецепти смачної куті від тернополян

Оригінальні рецепти смачної куті від тернополян

Рецептів приготування куті не злічити, але лише деякі з них посіли почесне місце в кулінарних книгах господинь. Найчастіше для куті використовують пшеницю, рис, перлову та пшеничну крупу. Пропонуємо рецепти різдвяної страви від тернополян.

Кутя з шоколадом від ресторатора Ігоря Парія:
— Колись малим у селі товк яру пшеницю разом із бабцею у ступі. Спочатку вибивали лушпиння, потім — підбивали пшеницю у решеті, далі зерно замочували. Аж тоді варили. Часто у селі кутю варили у печі. Зерно там розтріскувалось і кутя добре напарювалась. Тепер беру уже лущену пшеницю в селі у родичів. Кутя має бути густою,  а не ріденькою. Колись моя бабця казала, що у добрих господарів кутя густа, а у тих, кому пшениці до весни не стане, — рідка. 
Мак до куті я завжди тру у макітрі. Терти треба доти, поки він не побіліє. Тоді можна додати цукру. Горіхи до куті повинні бути трохи підсмажені. Також додаю шоколад. Його треба поламати на великі шматки, щоб смак був добре відчутним. Якщо додавати родзинки, то спочатку їх слід запарити. 

На 2 жмені ярої пшениці: жменя маку, півжмені волоських горіхів, жменя цукру і плитка чорного шоколаду.

Кутя з пшениці від шеф-кухаря Сергія Головайчука:

Відео дня

— До відвареної пшениці додаємо подрібнені горіхи, курагу й родзинки. Кладемо перетертий з цукром мак. Перемішуємо і приправляємо медом.

Порада! Родзинки в куті мають властивість розбухати і втрачати смак, тому, якщо кутя готується про запас, родзинки потрібно додавати у міру з’їдання. А для того, щоб мед не втратив своїх цілющих якостей, його необхідно додавати тоді, коли пшениця вже трохи охолоне. 

1 склянка пшениці, 0,5 склянки маку, 0,5 склянки волоських горіхів, 0,5 склянки родзинок, 10 шт. кураги, мед за смаком.

Кутя з узваром від журналістки Діани Олійник:
— На Святий вечір завжди готуємо багату, щедру кутю з медом, маком, родзинками, волоськими горіхами. Так мене навчила робити мама. Головне в куті – не економити і не замінювати складників. Якось зробила кутю з арахісом – не сподобалося.
Звечора замочую пшеницю. Також звечора у ледь теплій перевареній воді замочую родзинки без кісточок, а мак запарюю окропом. Ще звечора замочую сушеню на узвар. Горіхи лущимо за кілька днів до Святого вечора. Вранці насамперед варю узвар та крупу.
Далі перетираю мак із цукром у макітрі. Раніше молола мак у кавомолці, а потім запарювала, проте смак перетерого маку в макітрі не зрівняється з перемеленим у кавомолці. 
Перед вечерею з’єдную усі складники – зварену холодну крупу, розпарені родзинки, перетертий мак, нарізані горішки і додаю стільки узвару, щоб страва була не надто густою і не ріденькою, як супчик.
Уже за столом кожен може додати собі меду і тертого шоколаду. Раніше чула, що мед раніше не варто додавати, бо це впливає на смак горіхів.

2 склянки пшениці, 1 склянка родзинок, 0,5 склянки маку, 1 склянка волоських горіхів, 0,5 склянки цукру, меду і тертого шоколаду до смаку, узвар із сушені.

Кутя з перлової крупи від шеф-кухаря Віталія Гуралевича:
— На Черкащині, звідки я родом, кутю готують із перлової крупи, інколи пшениці. 
Перлову крупу промиваємо і заливаємо водою у співвідношенні 1 до 3. Варимо перловку до готовності, охолоджуємо. Мак заварюємо окропом і варимо доти, поки не буде легко розтиратися між пальцями. Потім ретельно відціджуємо і перекручуємо через м'ясорубку або перетираємо в макітрі з додаванням цукру. Для того, щоб родзинки розм'якли, їх попередньо запарюємо в окропі на 5-10 хвилин. Перед подачею на стіл змішують усі компоненти, крім маку. Мак розводимо із медом теплим узваром. Цією заправкою кашу заливають уже в тарілках, перед подачею на стіл. Зверху страву можна прикрасити сухофруктами з узвару і посипати подрібненими горіхами. У черкаській куті заправки має бути багато. Інколи в неї додають трохи сушених ягід — чорниці або сушені грушки, щоб підкислити смак. Додаємо до куті подрібнені горіхи, і родзинки.

0,5 склянки перлової крупи, 150 г маку, 50 г очищених горіхів, 50 г родзинок, мед і цукор за смаком, узвар із сухофруктів, сушеня. 

Кутя для сироїдів від прес-секретаря Тернопільської єпархії УПЦ КП Ірини Скоробогатої: 
— Рецепт мені підказав інтернет, а також моя кулінарна інтуїція, яка часто підказує, коли моєму організму потрібен той чи інший продукт. Страва без термічної обробки, рецепт доступний для всіх господинь, а також для тих, хто хоче спробувати щось нове та з’їсти вітамінів.
На 5-10 хв. замочуємо у невеликій кількості теплої води родзинки і волоські горіхи. Додаємо в цю суміш пророщену пшеницю. Перемелюємо мак. Змішуємо всі інгредієнти.
Заливаємо теплою водою (40-50 градусів). Додаємо мед, мигдальні горіхи та курагу. Найкраще для приготування куті використовувати якісну воду — з перевіреного джерела або після домашнього очищення.
Щоб проростити пшеницю, треба добре промити зерна (цілі, не обтесані, тобто ті, які зможуть пустити паростки), викласти їх на велику плоску тарілку. Накрити марлею на півдоби, дочекатись, доки проростки не сягнуть 1-2 мм.

Для 2-3 порцій: 500 г пророщених пшеничних зерен, 200 г волоських горіхів, 
100 г мигдалю, 150 г маку, 200 г родзинок і 50 г кураги, мед за смаком.

Кутя з сухофруктами і мигдалем від педпрацівника Світлани Бойчук:

— Минулого року вирішила приготувати кутю за оригінальним польським рецептом. До її складу входить багато різних інгредієнтів, тому саме цей рецепт куті мене зацікавив. Дуже смачно вийшло! Але рецепт не є пісним. Тому готувала її не на Святвечір, а на Різдво. Раджу усім урізноманітнити всій святковий стіл кутею з сухофруктами та горіхами. Ввечері, за день до приготування куті, промити пшеницю і залити гарячою водою. Залишити на всю ніч, щоб набухла. Наступного дня воду злити, пшеницю ще раз добре промити і варити до м’якості. Але стежте, щоб не пересушити, бо тоді кутя вийде занадто сухою. Мак залити молоком і варити на слабкому вогні, постійно помішуючи, поки не буде нагадувати згущене молоко. Потім мак змішати з цукром, охолодити.
Коли мак і пшениця охолонуть, змішати, додати подрібнений мигдаль, горіхи, родзинки, курагу, чорнослив, інжир, цедру, змішати. Вершки підігріваємо з медом, поки маса не стане однорідною. Але вона не повинна закипіти! Вливаємо суміш до куті. Ретельно перемішуємо. Якщо любите солодку кутю, то додайте більше меду. Поставити кутю у холодильник на добу. Якщо вона буде густою, влити кип’яченого охолодженого молока. 

2 скл. очищеної пшениці, 200 г меленого маку, 2 скл молока, 200 г рідкого меду, 120 мл жирних вершків, 1 столова ложка цукру, 150 г очищеного мигдалю, 150 г волоських горіхів, 100 г родзинок, 10 шт. кураги, 10 шт. інжиру, 10 шт. чорносливу, 1 ч. л. апельсинових цукатів.

Кутя з рису з маком і арахісом від бухгалтера Наталії Ліщинської:
— Кутю з рисом готують на Полтавщині. У мене там живуть родичі, вони й розповіли рецепт. Спочатку пропарений рис ретельно промиваємо і заливаємо 4 склянками води. Варимо до готовності, потім охолоджуємо. Мак мелемо на кавомолці або перетираємо в ступці, заливаємо окропом. Змішуємо відварений пропарений рис, цукати, сирий арахіс і мак з цукром. Додаємо арахіс в шоколаді, шоколадна глазур якого зробить кутю красивого коричневого кольору. Акуратно перемішуємо всі інгредієнти і додаємо цукор за смаком.

2 склянки пропареного рису, 100 г арахісу в шоколаді, 100 г сирого арахісу, 100 г цукатів, 30-50 г маку, цукор за смаком. 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:05 На Тернопільщині 18 квітня вводять в дію графіки обмеження енергопостачання для окремої групи підприємств 22:00 Погрожував вбивством, отруїв собаку і підкинув наркотики — на Тернопільщині родичі не можуть поділити хату 21:02 Двотижневий фестиваль «Великодні мотиви» стартував у Тернополі (ФОТОРЕПОРТАЖ) photo_camera 20:00 З висоти пташиного польоту: розвідник розповів, як розквітають «Піони» і «БУКи» у вогні артилерії Від читача 17:19 У квітневому топі вакансій на Тернопільщині - водій, продавець, кухар, швачка, медсестра, лікар 19:02 Ніхто не скаржився на витік газу, а він був: скільки нарахують в третій платіжці за перевірку мереж 18:30 Біля дамби Тернопільського ставу висадили катальпи 17:50 На вісьмох вулицях «Нового Світу» 18 квітня не буде води 16:30 «На гарячому» затримали чоловіка, який за $ 12 000 обіцяв домовитися з ВЛК Тернопільського військкомату 16:05 Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:53 «Поділили на «своїх» і «чужих»? Переселенка з Харкова скаржиться, що синові не видали книги в бібліотеці 15:45 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 17 квітня 15:30 Сім’я полеглого воїна Миколи Пителя пожертвувала дзвін для храму play_circle_filled 14:48 На Тернопільщині розшукують чоловіка з Бережан 14:07 Удар по Чернігову: 14 загиблих, 61 людина постраждала play_circle_filled photo_camera 13:55 Куди після школи? Огляд закладів освіти для вступу (партнерський проєкт) 13:00 На фронті загинув Герой з Почаєва 12:05 Куди піти, що подивитися у Тернополі 17-21 квітня 11:30 У Тернополі відбудеться сесія міської ради — які питання вирішать 11:20 Лазерна епіляція Сandela 2+1. Кожна 3-тя процедура в подарунок! (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up