Постимо, але не відмовляємось від смачних страв: пісні рецепти

У 2023 році Великий піст почнеться 27 лютого і триватиме до 15 квітня у православних християн, а у католиків — розпочався 22 лютого і завершиться 6 квітня. Дата Великого посту змінна та залежить від дати Великодня. У 2023 році православні християни відзначають Великдень 16 квітня, а католики — 9 квітня. Але це не означає, що у цей час слід відмовитися від смачних страв.
Кус-Кус з овочами
Інгрідієнти:
- 200 г кус-кусу,
- 1 маленький корінь селери,
- 1 велика морквина,
- 1 цибулина
- 100-150 г спаржевої квасолі ( заморожена),
- по 100 г зеленого горошку та кукурудзи,
- оливкова олія, сіль, дрібка цукру, суміш перців мелена, карі, куркума.
Спосіб приготування:
Спаржеву квасолю закинути в окріп (не розморожувати!), дати закипіти, проварити 3 хвилини й одразу ж відкинути на сито та облити холодною водою. Горошок та кукурудзу розморозити. Селеру нарізати не надто маленькими кубиками й обсмажити на оливковій олії до м’якості. Покласти нарізані довільно цибулю та моркву. Смажити все разом 2-3 хвилини, періодично помішуючи.
Додати в сковорідку підготовлені горошок, кукурудзу та спаржеву квасолю. Все посолити, поперчити, присмачити цукром та спеціями, ретельно перемішати. Тушкувати овочі 3-5 хвилин. Всипати кус-кус і готувати хвилину-дві, постійно помішуючи (всі крупинки мають просочитися олією та соком від овочів).
Влити приблизно склянку гарячої води, довести до кипіння й зменшити вогонь до мінімуму. Накрити кришкою та готувати страву доти, доки кус-кус не вбере в себе всю рідину.
Гречані котлети з грибами
Інгредієнти:
- 1 склянка гречаної крупи,
- 200-300 грамів грибів (шампіньйони),
- 1 цибулина,
- 1 морква,
- 100 грамів житнього хліба,
- часник, зелень, сіль, спеції за смаком.
Спосіб приготування:
Варену гречку остудити. Гриби обсмажити на рослинній олії з цибулею і морквою. З’єднати гречку і обсмажені гриби, додати розмочений хліб, спеції і зелень, перемішати (можна в блендері).
Зробити з гречаного фаршу котлети і обваляти їх у сухарях для панірування.
Обсмажити на рослинній олії.
Хек по-галісійськи
Інгредієнти:
- 2 порції 500г хека
- 6-8 картоплин
- 1 цибулина
- 2 зубчики часнику
- 1 ч. л. паприки
- 1 лавровий лист
- пара гілочок петрушки
- оливкова олія
- сіль чорний перець
Спосіб приготування:
Зніміть з хека філе – ця риба не кістлява, тож це буде неважко; втім, можна зробити готування ще простішим, нарізавши тушку поперечними стейками – по одному на порцію. Приправте рибу сіллю, при бажанні збризніть лимонним соком, і відкладіть в сторону.
Розігрійте на сковороді або в жароміцній формі пару ложок оливкової олії і обсмажте до золотистого кольору подрібнені цибулину і зубчик часнику.
Наріжте картоплю «шайбами» товщиною 1,5-2 см і додайте їх на сковороду, давши трохи обсмажитись з обох сторін. Залийте водою настільки, щоб вона покривала картоплю, додайте лавровий лист, посоліть і варіть на невеликому вогні протягом 15-20 хвилин, до розм’якшення картоплі.
Злийте воду (або перекладіть овочі в іншу форму), приправте картоплю чорним перцем, зверху розмістите хека і поставте в духовку, розігріту до 180 градусів, на 12-15 хвилин.
Тим часом візьміть сотейник, додайте пару ложок оливкової олії і тонко нарізаний зубчик часнику і грійте на найменшому вогні, щоб часник не смажився, а томився, повільно віддаючи олії свої аромати.
Коли риба буде готова, зніміть сотейник з вогню, додайте паприку і розмішайте. Розкладіть по тарілках картоплю, зверху розкладіть рибу і полийте гарячою олією з паприкою.
Прикрасьте дрібно нарізаною петрушкою і негайно подавайте.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.