У господинь сезон консервацій у розпалі. Тернополянки маринують та квасять овочі, варять компоти та варення.
Ми запитали у господинь чи роблять вони закрутки, чи надають перевагу іншим методам зберігання овочів і фруктів. Також тернополянки поділилися своїми секретами консервування.
Мати чотирьох діток пані Леся розповідає, що у її сім’ї прийнято і консервувати, і заморожувати на зиму.
Дітки особливо полюбляють варення, тому робить господиня і абрикосове , і полуничне, і вишневе та персикове. А з заморожених фруктів пані Леся робить смузі.
- Ми завжди багато консервуємо, бо на велику сім’ю потрібно багато закруток. – каже жінка. – Хоча, заморожувати, як на мене, корисніше і легше. З заморожених фруктів взимку варимо компоти, додаємо до йогуртів.
Особливих рецептів жінка не має, каже, щороку шукає нові й цікаві методи консервування.
Мати маленької Естель пані Наталя вважає, що замороження – ідеальний варіант, щоб зберегти більшу частину овочів і ягід на зиму. Крім того, це дозволить в холодну пору року істотно економити час для приготування тих чи інших страв.
- Ми часто взимку додаємо заморожені фрукти до десертів, - каже жінка. – Для дитини часто робимо йогурти з домашньою малиною чи полуницею.
До того ж, овочі та фрукти, які ви заморозите самостійно, будуть значно корисніші, аніж куплені в магазині, каже пані Наталя.
- Консервація - це практичний, старий спосіб, який завжди буде актуальним, - зазначає господиня. - В нас сім’ї є спеціальний рецепт квашених огірків , які всі дуже люблять. Ми пробуємо багато креативних рецептів, але до нього повертаємось.
Також багато рецептів шукаємо в інтернеті, каже жінка.
- Наприклад, я пробувала консервувати помідори з чорною смородиною, за смаком вони виходять солоненькими, - розповідає жінка.
Цьогоріч пані Наталя вже багато чого законсервувала, зараз чекає на сезон перцю та помідорів.
Тернополянка Оксана розповідає, що багато чого заморожує, але і дещо консервує. Цьогоріч жінка вже почала консервувати огірки. Розповідає, що її сини дуже люблять мариновані огірки, а зять полюбляє квашені помідори, тому ще буде квасити.
- На компот я використовую заморожені вишні і малину, - каже жінка. – Зелень я також заморожую, щоб додавати до супів чи поставити на канапку.
Інна приїхала з Києва разом з дочкою до дідуся в гості. Каже, що перед тим як їхати якраз закривала огірки.
- Здебільшого ми все заморожуємо, - каже жінка – Дитина дуже любить їсти заморожену малину перебиту з цукром.
Хоча, від старих методів жінка не відмовляється. Консервує огірки та помідори. Вона використовує особливий рецепт консервованих помідорів. Помідори з яблуками одні з улюблених у сім’ї Інни.
- Щоб помідори на зиму за даним рецептом вийшли смачними і насиченими, для консервації потрібно вибирати цілі, однакові за стиглістю помідори і кисло-солодкі яблука, - каже жінка.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 16 від 16 квітня 2025
Читати номер