У лісах Тернопільщини ажіотаж навколо грибів. Найбільше у таку пору грибники збирають опеньки. В яких місцях можна знайти дари лісу та як правильно заготовляти їх на зиму журналісти "20 хвилин" дізнавались у жителів різних районів області.
- У попередні роки було більше грибів. Ліси Шумщини дуже багаті, але зараз, якщо не знати місць, то знайти гриби важко, - розповідає Олександр Яворський із села Кути Шумського району. - Ми ходимо по гриби всією сім'єю, зараз продаємо їх на ринку, бо собі на зиму вже позаготовляли.
Дружина пана Олександра Анна поділилась рецептом консерування опеньків на зиму.
Спочатку опеньки потрібно відварити у чистій підсоленій воді, воду злити і окремо готувати сироп до грибів.
На літру води потрібно взяти 4 горошинки перцю, 4 лаврових листочки, 4 ч.л. солі та 2 ст.л. цукру перемішати та поставити на вогонь на 5 хвилин. Далі зняти сироп з вогню і долити 100 гр. оцту.
Відварені опеньки залити сиропом і варити 25-20 хвилин. Гриби накидати у простерилізовані банки та закрутити.
- Мій чоловік Сергій знає багато "грибних" місць. Він каже, що йому сам процес збирання подобається. Цього року грибів небагато, але якщо натрапиш на таке місце то одразу можна назбирати цілий пакет. Треба добре дивитись на пеньках, деревах , в купах листя - розповідає Лілія Онищук з села Вербовець Лановецький район. - Минулого року ми назбирали цілу ванну грибів. Гриби ми закриваємо у банки або заморожуємо, попередньо відваривши.
"За кілька метрів від дому назбирала цілий пакет":
- Я живу неподалік річки, тому восени гриби ростуть майже в мене на подвір'ї, Вони кожного року ростуть приблизно на одних і тих самих місцях, якщо поачив одного - то точно неподалік ще має бути. - каже Людмила Савіцька з села Підгайчики Теребовлянського району. - Опеньки люблять рости у лісах, садах, на пеньках, стовбурах, корінні дерев та чагарників великими групами. Ми сьогодні довго у лісі ходили, але майже нічого не знайшли. А по дорозі назад натрапили на закинутий кар'єр і вони росли там просто посеред трави і каміння.
У коментарях до матеріалу залишайте власні рецепти смачних опеньків на зиму та місця, де зараз на Тернопільщині можна назбирати грибів.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 11 від 13 березня 2024
Читати номер
Сергій ковбан
Сергій ковбан