- Я кавоман. Для мене кава - це щось особливе. Я випиваю по шість чашечок вдень. Зараз п'ю рідше, але поділюся рецептом, за яким готую каву 20 років. - розповідає Владислав Михайлович із Запоріжжя, який гостює у Тернополі. - Каву обов'язково потрібно молоти вручну. Тоді нема варіанту, що замість кави ви п'єте сміття. На одну ложку кави - 50-70 грамів холодної води. Ставите турку на маленький вогонь і чекаєте поки почне закипати. додати один-два грами солі на кінчик ножа. Вона підсилює смак. Цукор - за бажанням. Одразу вимикаєте. Далі чекаєте 4 хвилини і - смачного.
- Я п'ю каву двічі на день. Щоранку готую в гейзерній кавоварці. Час приготування 4-5 хвилин. Кавоварку мені подарувала подруга, вона знає, що я обожнюю каву і ніколи не встигаю її готувати в турці, - розповідає тернополянка Ольга. - У нижню частину кавоварки я заливаю 200 грам води. У фільтр засипаю дві, без гірки, ложечки кави, міцно закручую кавник і ставлю на вогонь. Коли вода з нижньої частини починає випаровуватись - то проходить через фільтр та наповнюється кавовим смаком, кольором і ароматом. Виходить не гірше, ніж з дорогої кавової машини. Гейзерна кавоварка на 250 грамів коштує 120-150 гривень.
- У мене вдома є мідна джезва. Мені її подарувала свекруха. Вона розповіла мені рецепт, за яким потрібно готувати напій, - розповідає тернополянка Наталя. - У джезву я засипаю ложечку кави, заливаю 150 грамами води і ставлю на маленький вогонь. Коли пінка починає підійматись - забираю та знімаю її ложечкою. Потім знову повертаю на вогонь, доводжу до кипіння, коли починає закипати - забираю. І так три рази. Тоді смак стає насиченішим.
- Я лінивий. Тому каву заварюю каву просто в чашці. Колись почув, що це називається по-польськи, - говорить тернополянин Віктор. - Дві ложечки кави заливаю кип'ятком і накриваю кришечкою на 2-3 хвилини, щоб вона запарилась. Я купую одразу мелену каву, сорту аравіка але, звісно, краще, щоб в зернах і самому молоти. Для мене найсмачніша кава - Lavazza. Пробував також марку Kimbо.
Я п'ю по шість чашечок кави в день. Інколи беру в вуличних кав'ярнях, але вдома готую теж. Часто роблю каву по-польськи, але пробувала готувати і у френч-пресі, - розповідає тарнополянка Іванна. - Всередину засипаються 3 чайних ложки кави грубого помолу. Окремо треба закип'ятити воду. Після того, як вода закипить, потрібно почекати близько 10 секунд і тільки потім заливати її в колбу. Це необхідно для того, щоб температура води опустилася до 90 градусів. Заливати воду необхідно так, щоб її рівень на два пальці не доходив до краю колби. Утворену на поверхні кремову пінку необхідно відразу розмішати ложкою, після чого колба закривається фільтром. Потім колба закривається кришкою. Час заварювання кави у френч-пресі не повинно перевищувати 4 хвилин з того моменту, як в колбу заливається вода.
І наостанок додамо ще кілька цікавих фактів про улюблений напій:
- Кава – це ягода
- Перші згадки про каву в Україні датуються 1672 роком - саме в цей період в Кам'янець-Подільському турки відкрили першу кав'ярню
- Скандинави займають друге місце після італійців за кількістю уживаної кави
- Композитор Йоганн Себастьян Бах на честь кави створив Кавову Кантату у 1732 році
- До 10-го століття кава вважалася їжею, а не напоєм. Ефіопські племена змішували кавові зерна з тваринним жиром, скачували їх у кульки і їли під час довгих подорожей.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 18 від 30 квітня 2025
Читати номер