Топ-5 рецептів кави від тернополян

Топ-5 рецептів кави від тернополян
  • Хтось не може жити без чашки чорної кави зранку, дехто полюбляє випити еспресо після обіду, хтось віддає перевагу філіжанці капучино або фрапе під час робочої перерви. 
  • Яку каву обирають тернополяни та як її готують, про це журналістка "20 хвилин" запитала у перехожих в Центрі. 

У турці з сіллю

- Я кавоман. Для мене кава - це щось особливе. Я випиваю по шість чашечок вдень. Зараз п'ю рідше, але поділюся рецептом, за яким готую каву 20 років. - розповідає Владислав Михайлович із Запоріжжя, який гостює у Тернополі. - Каву обов'язково потрібно молоти вручну. Тоді нема варіанту, що замість кави ви п'єте сміття. На одну ложку кави - 50-70 грамів холодної води. Ставите турку на маленький вогонь і чекаєте поки почне закипати. додати один-два грами солі на кінчик ножа. Вона підсилює смак. Цукор - за бажанням. Одразу вимикаєте. Далі чекаєте 4 хвилини і - смачного.

У гейзерній кавоварці

- Я п'ю каву двічі на день. Щоранку готую в гейзерній кавоварці. Час приготування 4-5 хвилин. Кавоварку мені подарувала подруга, вона знає, що я обожнюю каву і ніколи не встигаю її готувати в турці, - розповідає тернополянка Ольга. - У нижню частину кавоварки я заливаю 200 грам води. У фільтр засипаю дві, без гірки, ложечки кави, міцно закручую кавник і ставлю на вогонь. Коли вода з нижньої частини починає випаровуватись - то проходить через фільтр та наповнюється кавовим смаком, кольором і ароматом. Виходить не гірше, ніж з дорогої кавової машини. Гейзерна кавоварка на 250 грамів коштує 120-150 гривень. 

За рецептом свекрухи - в джезві

- У мене вдома є мідна джезва. Мені її подарувала свекруха. Вона розповіла мені рецепт, за яким потрібно готувати напій, - розповідає тернополянка Наталя. - У джезву я засипаю ложечку кави, заливаю 150 грамами води і ставлю на маленький вогонь. Коли пінка починає підійматись - забираю  та знімаю її ложечкою. Потім знову повертаю на вогонь, доводжу до кипіння, коли починає закипати - забираю. І так три рази. Тоді смак стає насиченішим.

 

По-польськи - просто в чашці

- Я лінивий. Тому каву заварюю каву просто в чашці. Колись почув, що це називається по-польськи, - говорить тернополянин Віктор. - Дві ложечки кави заливаю кип'ятком і накриваю кришечкою на 2-3 хвилини, щоб вона запарилась. Я купую одразу мелену каву, сорту аравіка але, звісно, краще, щоб в зернах і самому молоти. Для мене найсмачніша кава - Lavazza. Пробував також марку Kimbо.

У френч-пресі

Я п'ю по шість чашечок кави в день. Інколи беру в вуличних кав'ярнях, але вдома готую теж. Часто роблю каву по-польськи, але пробувала готувати і у френч-пресі, - розповідає тарнополянка Іванна. - Всередину засипаються 3 чайних ложки кави грубого помолу.  Окремо треба закип'ятити воду. Після того, як вода закипить, потрібно почекати близько 10 секунд і тільки потім заливати її в колбу. Це необхідно для того, щоб температура води опустилася до 90 градусів. Заливати воду необхідно так, щоб її рівень на два пальці не доходив до краю колби. Утворену на поверхні кремову пінку необхідно відразу розмішати ложкою, після чого колба закривається фільтром. Потім колба закривається кришкою. Час заварювання кави у френч-пресі не повинно перевищувати 4 хвилин з того моменту, як в колбу заливається вода. 

І наостанок додамо ще кілька цікавих фактів про улюблений напій:

-  Кава – це ягода

- Перші згадки про каву в Україні датуються 1672 роком - саме в цей період в Кам'янець-Подільському турки відкрили першу кав'ярню

- Скандинави займають друге місце після італійців за кількістю уживаної кави

- Композитор Йоганн Себастьян Бах на честь кави створив Кавову Кантату у 1732 році

- До 10-го століття кава вважалася їжею, а не напоєм. Ефіопські племена змішували кавові зерна з тваринним жиром, скачували їх у кульки і їли під час довгих подорожей.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • David Starr

    Практично не п'ю кави, не подобається. Краще проста вода, або трав'яний чай.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:10 Підтвердили загибель військовослужбовця з Підволочиської громади 17:06 «Діду, рятуй, бо бабуся б'є маму»: засудили за те, що, розбороняючи, вдарив сусідку 16:05 Аварія на Замонастирській — рух транспорту ускладнений 15:35 200 доларів і 500 гривень: жителя Тернопільського району підозрюють у підкупі працівників поліції Від читача 17:08 Кіберполіція запустила проєкт "Чатові онлайн" 15:03 Скуповують м’ясо та паски: як тернополяни готуються до Великодня photo_camera 14:05 У Тернополі 18 багатоквартирних будинків відремонтують на умовах співфінансування 13:20 Як отримати посвідчення донора крові у Тернополі: «20 хвилин» перевірили photo_camera 12:40 У тернопільському гідропарку «Сопільче» відкрився зоокуток photo_camera 11:30 У Гусятині 17-річний хлопець на мотоциклі зіткнувся з автобусом 11:05 Тернопільського лікаря нагородили грамотою Верховної Ради «За заслуги перед українським народом» 10:25 На 2 і 3 травня в районі вулиці Сахарова змінили рух громадського транспорту 09:46 Школярка з Заліщиків отримуватиме стипендію Президента 09:00 Тернопільська громада втратила захисника Руслана Зазуляка 08:01 Тарифи на платні медичні послуги Тернопільської міської дитячої лікарні затвердив виконком (документ) 22:00 Безкоштовні курси водіння пропонують для мобілізованих та демобілізованих військовослужбовців 21:06 Засліпили фари: жінка, яку збили на трасі поблизу Борщева, померла до приїзду швидкої 20:00 Його бригаду найбільше «люблять» окупанти: історія молодого командира гармати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up