Топ-5 рецептів смачного варення на зиму від тернополянки Ольги Навроцької

Топ-5 рецептів смачного варення на зиму від тернополянки Ольги Навроцької
  • Сьогодні господині вже відійшли від класичних рецептів і замість малини чи полуниці використовують помідори, а замість яблук чи груш – молоденькі кабачки. 
  • Серед тих, хто полюбляє експериментувати і тернополянка Ольга Навроцька. П’ять років тому жінка заснувала крафтове виробництво варення «Fruit Art домашня консервація», тож не з чуток знає про всі нюанси приготування. 
  • Пані Ольга ділиться п’ятьма найсмачнішими та легкими рецептами варення, що не залишать байдужими не лише дітей, а й дорослих. 

Варення з айви

Айва – плід, який заслуговує на особливу увагу, адже він не тільки смачний, а й корисний. Тож Ольга Навроцька радить приготувати хоча б кілька баночок варення за фірмовим рецептом.

Для приготування знадобиться: 

Відео дня
  • стигла айва – 1 кг;
  • цукор – 1,5 кг;
  • вода – 600 мл.

Послідовність приготування:

Спочатку необхідно зварити сироп з води та цукру. Поки сироп потрохи вариться, чистимо від шкірки та нарізаємо скибками айву. У гарячий сироп опускаємо айву і варимо 5-7 хвилин. Знімаємо з вогню і залишаємо настоюватися на 4-5 годин. І так треба повторити три рази. Готове варення розливаємо у банки, закручуємо і залишаємо на зиму. Ось ваше найароматніше з-поміж усіх варення  готове. Смачного. 

Грушеве варення з маком 

Для приготування знадобиться: 

  • груші – 1 кг;
  • лимон – 1 шт.;
  • цукор – 700 г;
  • мак – 30 г.

Послідовність приготування:

Груші помити, почистити від шкірки і порізати скибочками. Засипати цукром, вичавити сік з одного лимона і почекати 1-2 години, поки пустять сік. Далі ставити на вогонь, довести до кипіння і варити 15-20 хвилин. Обов’язково під час варіння треба знімати піну. Треба зробити два-три підходи проварювання. Все залежить від стиглості і твердості груші. А при завершальній варці додати меленого маку і ще проварити 10 хвилин. Далі просто розкладаємо у банки і консервуємо. 

«П‘яні сливи»

Для приготування знадобиться: 

  • сливи – 1 кг;
  • цукор – 100 г;
  • горілка або коньяк – 150-200 мл;
  • вода – 300 мл. 

Послідовність приготування:

Сливи помити, розрізати на половинки, вийняти кісточки і щільно скласти в підготовлені банки. Поміж них дати кілька зірочок бадьяну та зернят кардамону. З цукру і води зварити сироп, в який під час кипіння додати алкоголь. Коли сироп прокипів, час заливати сливи і одразу консервувати. Взимку сливи будуть ніжними і смачними, з тонким присмаком алкоголю. Підійдуть як десерт до шампанського. 

 Варення з помідорів

Це незвичайний молдавський рецепт, який вже прижився в Україні. Воно має незвичайний присмак, а намазувати його можна на круасани чи брускети до сніданку. Також варення з томатів пасуватиме в якості соусу до страв із м’яса та запечених овочів.

Для приготування знадобиться: 

  • помідори – 1,5 кг;
  • цукор – 800 г;
  • лимон – 1 шт.

Послідовність приготування:

Помідори обов’язково промиваємо, робимо хрестоподібний розріз і поміщаємо почегово у киплячу та холодну воду. Після цього легко буде зняти шкірку. Підготовлені томати засипати цукром, додаємо сік з одного лимона і проварюємо 10-15 хвилин на слабкому вогні, після чого відставляємо і даємо охолонути. Так треба зробити тричі. В кінці додати трішки кориці і закривати. Це класичний рецепт, але тут може працювати ваша фантазія. Наприклад, до першого уварювання можна додати цедру з лимона, апельсина, сливи чи болгарський перець. Вийде дуже цікава композиція, а головне – смачно.

– Коли я відкриваю вдома і пригощаю своїх гостей, то не всі можуть зрозуміти, що за основу я взяла саме томати. Коли вже починають вдивлятися у суміш, то бачуть ці кісточки і розуміють, це ж помідорки. Рекомендую господиням додавати до цього рецепту свої приправи, тоді варення вийде куди смачнішим, – розповідає пані Ольга. 

Варення з дині

– Буває купиш ту диню, а вона зеленувата і не дуже смачна. Звичайно її їсти не дуже хочеться, у такому випадку можна зробити з неї варення. Бо саме такі зеленкуваті дині ідеально підходять для варіння. Тож дивіться рецепт і обов’язково спробуйте приготувати, – каже Ольга Навроцька. 

Для приготування знадобиться: 

  • диня – 2 кг;
  • цукор – 2 кг;
  • ванільний цукор;
  • лимонна кислота.

Послідовність приготування:

Диню помити, почистити він насінин та шкіри і порізати шматочками товщиною до двох сантиметрів. Далі їх бланшують в киплячій воді 2-4 хвилини і одразу поміщають у холодну воду. Окремо в посудині варимо сироп з розрахунку на літр води два кілограми цукру. Цього вистачить на два кілограми приготовленої дині. У гарячий сироп викладаємо шматочки дині і даємо постояти чотири години. Потім варимо варення 10 хв і знову відставляємо. І так повторюємо чотири рази. Останній раз варимо до готовності – шматочки дині стануть прозорими як мармелад, а сироп вивариться і не розтікатиметься по тарілці. На фініші додаємо ванільний цукор і п’ять грамів лимонної кислоти. Гарячим розфасовуємо у банки і закриваємо.

За таким рецептом Ольга Навроцька радить тернополянкам готувати і варення зі шкірок кавуна. Результат вас здивує. 

Поради для господинь

Ольга Навроцька радить всім господиням саме цієї осені спробувати приготувати варення. Це можуть бути звичайні класичні рецепти з яблук, груші чи сливи. Але ніхто не відміняв експерименти, головне – дотримуйтесь пропорцій. 

Порада 1: Не треба боятися процесу приготування варення. Так, він трохи марудний, адже треба ретельно простерилізувати банки, кришки. Я раджу робити це у духовій шафі або купити спеціальну кришку на кастрюлю з отвором, що підходить діаметру банки. Тоді варення вариться, а банки одразу стерилізується. І це значно прискорює процес. Та і я раджу користуватися єврокрижками. Тоді не треба шукати той ключ, крутити і витрачати на це час, – каже вона. 

Порада 2: Варення – проста справа, єдине – треба давати йому відпочивати і не поспішати. Можна почати з того, що сировину (полуницю, малину, сливу) засипати цукром. Тоді сировина пустить свій сік і потім перекип’ятити. Варити треба у широкій, але не високій каструлі. Це дозволить рідині краще випаровуватися. Кип’ятити раджу 10 хвилин, а потім відставити і дати йому відпочити, потомитися. Тоді воно буде лагідним і не ростікатиметься на тарілці. 

Порада 3: Відпочинок повинен тривати від кількох годин до понад добу. Під час відпочинку варення треба накривати марлею, а не кришкою. Тоді варення не буде впарюватись і в каструлю нічого зайвого не потрапить. 

– Обіцяють, що зима буде холодна, а ніщо так не зігріє вас як гарячий чай чи кава зі смачним домашнім варенням. А якщо ви зробите занадто багато і не знатимете, куди дівати, то завжди пам’ятайте про наших захисників, які із задоволенням скуштують його. Повірте, варення теж доречне на передовій, – запевняє пані Ольга. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Polina Daineha

    Ольга Навроцька, рецепти просто супер❤️😍
  • David Starr

    Від варення більше шкоди: мало того, що багато цукру так ще й термічна обробка знищує усі вітаміни. Тому краще фрукти просто морозити.

    Stepan Komarnitskiy reply David Starr

    Від смартфону також багато шкоди, так що його тепер викинути?

keyboard_arrow_up