Через карантин чимало тернополян змушені відмовитися від традиційного походу на шашлики з компанією друзів. Пропонуємо кілька рецептів, щоб насолодитися смачним м’ясом вдома, особливо якщо у прогнозі передаватимуть дощ.
Є варіант приготувати улюблені шашлики прямо вдома — в духовці. Швидко, зручно, смачно, а головне — комфортно. Мариноване м’ясо нанизуємо на шампури або дерев’яні шпажки. Перш ніж зробити це, переконайся, що шампури поміщаються в духовку. Якщо готуєте на дерев’яних шпажках, то їх потрібно попередньо замочити на півгодини або годину у воді, щоб в духовці деревина не почала горіти, радить "Ліза".
Ми розповімо про основні способи приготування шашлику в домашніх умовах за допомогою звичайної духовки.
Перший спосіб не найпростіший, але зате найближчий до шашликів, приготованих на мангалі, тому що для приготування шашлику використовуються справжнє вугілля, що забезпечує запах диму.
Головне зауваження — такий спосіб можна спробувати тільки в приміщенні з належною ожежною безпекою!
Вуглин буде потрібно всього 2-3 шматки. Кладемо їх на деко, обгорнуте фольгою, ставимо його на раковину або на холодну кахельну підлогу, включаємо витяжку на всю потужність і розпалюємо вугілля. Зробити це можна, капнувши на нього столову ложку спирту.
Сірник треба підносити на витягнутій руці, не нахиляючись над вугіллям, щоб максимально себе убезпечити.
І, звичайно, поблизу не повинно виявитися нічого вогненебезпечного: фіранок, паперових рушників, серветок і так далі.
Щоб квартира не пропахла димом, можна виконати цю процедуру на балконі. Погоріти вугілля повинно всього хвилинку-півтори.
Потім збиваємо полум’я, накривши вугілля мискою або опуклою кришкою, і відразу ставимо в розігріту до 200 градусів духовку на нижній рівень.
Шашлики, нанизані на шпажки або шампури, розкладаємо на решітці на середньому рівні. Це можна зробити і заздалегідь, а «димок» додати на останньому етапі, щоб не занадто задимити приміщення.
Поки шашлики будуть готуватися, варто поглядати, щоб вугілля не запалало в духовці і, в разі потреби, притушувати його. Також потрібно перевертати шашлики, щоб вони рівномірно просмажилися і вкрилися рум’яною скоринкою з усіх боків. Часу на це буде потрібно приблизно півгодини.
Це дуже дотепний спосіб, що дозволяє отримати в домашніх умовах практично такі ж шашлики, як і на природі. Вони готуються і підрум’янюються в духовці, а трохи вугілля забезпечуює їх запахом справжнього багаття!
Якщо не хочете вдаватися до ризикованих експериментів з відкритим вогнем у своєму будинку, то запах диму можна отримати за допомогою обсмажених під шашликами шкварок. Розігріваємо духовку до 250 градусів і включаємо витяжку. Беремо деко з бортиками і вистилаємо його дно фольгою. Ріжемо сало на маленькі шматочки та довільно розкладаємо на фользі. У духовці сало почне топитися та трохи підгорати, забезпечуючи наш шашлик необхідним ароматом. Деко зі шматочками сала встановлюємо на середньому рівні, а шашлик розміщуємо на решітці відразу над ним.
Можна зробити і так: взяти деко з високими бортиками, поставити його на середній рівень, а на нього розкласти шашлики, спираючи шампури на краї дека, але так, щоб м’ясо не торкалося шматочків сала. Розмістивши всю цю конструкцію в духовці, зменшуємо жар до 200 градусів і запікаємо шашлик, поки він не зарум’яниться (на це буде потрібно, в залежності від розмірів шматків м’яса, від 30 до 40 хвилин). Хвилин через 20 потрібно повернути шашлики, щоб вони підрум’янилися з усіх боків рівномірно. Якщо шматочки м’яса досить дрібні, то варто збільшити жар в духовці до 220 градусів і готувати їх хвилин 25-30, щоб вони встигли приготуватися і залишилися соковитими всередині.
Шашлики вийдуть смачними, соковитими і просоченими ароматним запахом — нічим не гірше зроблених на мангалі.
Такий шашлик готується в два етапи і в результаті виходить дуже соковитим і м’яким. Перший етап — в рукаві. Розігріваємо духовку до 170-180 градусів. Шашлики нанизуємо на шпажки та акуратно укладаємо в рукав для запікання, намагаючись його не проткнути. Зв’язуємо рукав і кладемо на деко. Тепер розподіляємо шпажки в рукаві вільніше, щоб вони не торкалися одне одного. Наливаємо на дно дека гарячої води та ставимо в духовку на середній рівень. Даємо їм приготуватися хвилин 15, після чого розрізаємо рукав і дістаємо шашликовий «напівфабрикат».
Другий етап — на решітці під грилем. Розкладаємо доведені до напівготовності шашлики на решітці, а під ними ставимо деко, в якк наливаємо трохи води і додаємо трохи «рідкого диму». Туди буде стікати м’ясний сік, а рідкий дим, випаровуючись, додасть м’ясу необхідний шашликовий аромат, на зразок «димчастого». Завершальний штрих — включаємо гриль і доводимо наш шашлик до рум’яності. На це буде потрібно ще приблизно 20 хвилин, не більше. Якщо гриля немає, можна обійтися і без нього. В цьому випадку шашлик розкладаємо в рукаві на підкладці з цибулі (можна використовувати ту, що з маринаду, ретельно віджавши її) і запікаємо на сухому листі в рукаві хвилин 40 при температурі 180 градусів, а потім розрізаємо рукав, розгортаємо його краї та готуємо шашлик ще хвилин 20, щоб він встиг підрум’янитися. Домашній шашлик готовий!
Складові: філе куряче — 400 г; соєвий соус і рисовий оцет — по 2 ст. ложки; оливкова олія — 4 ст. ложки; прянощі для шашлику — столова ложка.
Приготування: Філе розріж поздовжньо на смужки товщиною не більше 1,5 см. Зроби маринад: змішай масло зі спеціями, додай соєвий соус і рисовий оцет. У маринад поклади м’ясо і постав у холодильник. Нанизай філе на шпажки «гармошкою», полий маринадом, помісти на решітку, під нею встанови деко. Готуй 40 хвилин, декілька раз перевертаючи.
Справжній кавказький рецепт теж можна приготувати вдома в духовці. Складові: баранина — 1 кг; цибуля ріпчаста — 4 шт.; лимон — 2 шт.; майоран і м’ята сушені — 2 ч. ложки; петрушка — пучок; болгарський перець — 4 шт.; оливкова олія, сіль і перець.
Приготування: Очистити і натерти 2 цибулини, змішайте з соком одного лимона, додайте оливкову олію і спеції, посоли. Покладіть в маринад баранчика, перемішати, маринуйте в холодильнику. Нанизайте на шпажки м’ясо, чергуючи його з порізаним шматочками солодким перцем і кільцями цибулі. Змасттьі маслом решітку, помістіть на неї шашлички, встановіть під низ деко. Смажте при температурі 200, а коли м’ясо зарум’яниться — скропіть його соком лимона.
Складові: яловича м’якоть — 1 кг; червоне сухе вино — 250 мл; цибуля — 5 шт .; чебрець — гілочка; перець і сіль.
Приготування: Підготовлене м’ясо приправте перцем, сіллю, чебрецем, залиште на 15 хвилин. Залийте вином, укладіть зверху кільця очищеної цибулі. Притисніть пресом і маринуйте в холодильнику. Нанизайте на шпажки, чергуючи з кільцями цибулі. Випікайте на решітці 30 хвилин, періодично перевертаючи.
Складові: свинячий ошийок — 600 г; цибуля — 3 шт .; чорний перець — ½ ч. ложки; винний оцет — 3 ст. ложки; сіль — ч. ложка; вода — 500 мл.
Приготування: Наріжте м’ясо шматочками, приправте сіллю, перцем, а потім залиште хвилин на 15. Приготуйте маринад для шашлика зі свинини: в миску з м’ясом додайте оцет і воду, перемішайте. Залиште в холодильнику. Нанизайте м’ясо на шампури, чергуючи з кільцями цибулі. Випікайте 25 хвилин в духовці, регулярно перевертаючи.
Влаштуйте собі барбекю, не виходячи з дому!
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 17 від 23 квітня 2025
Читати номер