Мали високі місця та брали «золото». Розповідаємо, як спортсмени з Тернопільщини виступали на Олімпіадах

Мали високі місця та брали «золото». Розповідаємо, як спортсмени з Тернопільщини виступали на Олімпіадах
  • На Олімпійських іграх-2020, що проходять в Токіо, Україну представлять 158 спортсменів з різних куточків України. Серед них є і представниця Тернопільщини – легкоатлетка Наталія Стребкова.
  • «20 хвилин» пригадали, які ще спортсмени з Тернопільщини виступали на Олімпійських іграх та якими були їхні успіхи.

До уваги ми брали виступи як на літніх, так і на зимових Олімпійських іграх. На жаль, інформації щодо представників України на зимових Олімпіадах 1994 та 1998 року у вільних джерелах віднайти не вдалося.

Для незалежної України перші Олімпійські ігри відбулися в 1994 році. Тоді на зимових змаганнях в норвезькому Ліллегаммері 37 спортсменів представляли нашу країну та вибороли перші срібну та бронзову медалі.

Далі були більш успішні виступи на Олімпійських іграх-1996 у Атланті – Україну представили 231 спортсмени. В результаті олімпійська скарбничка нашої країни поповнилася ще на 9 золотих, 2 срібних та 12 бронзових медалей.

Відео дня

Хто був першим?

За даними у вільних джерелах першими представниками Тернопільщини у складі збірної України на Олімпійських іграх стали Віра Зозуля та Олександр Волинець.

Віра Зозуля народилася 31 серпня 1970 року в селі Гвардійське колишнього Теребовлянського району. Закінчила ТНПУ ім. Гнатюка. Вона є багаторазовою чемпіонкою України в змаганнях зі спортивної ходьби та тричі представляла Україну на Олімпійських іграх (в 2000, 2004 та 2008 роках).

На жаль, даних про її виступ на Олімпіаді в 2000 році у вільних джерелах віднайти не вдалося. В 2004 році у ходьбі на 20 кілометрів Віра Зозуля посіла 42 місце. У 2017 році вона покращила свій результат та стала 17-ю.

Олександр Волинець є багаторазовим чемпіоном України та призером міжнародних змагань з плавання. Народився спортсмен 9 жовтня 1974 року в Тернополі. Закінчив ТНПУ ім. Гнатюка.

Вперше участь у Олімпіаді взяв у 2000 році. Тоді на дистанції 50 метрів вільним стилем він посів восьме місце. А вже в 2004 році покращив свій результат – сьоме місце у цій же дисципліні.

Нині на пенсії за вислугою років членам збірних команд України. Працює на громадських засадах у Тернопільському відділенні Національного Олімпійського Комітету України. Голова комісії атлетів Тернопільського відділення НОК.

А ось першим «зимовим» спортсменом-олімпійцем з Тернопільщини став уродженець Кременця Віталій Шумбарець. Стрибун на лижах народився 14 липня 1983 року.

Виступи на міжнародних змаганнях розпочав у 2007 році.

З кар'єрних досягнень Віталія Шумбарця — 33-є місце на Чемпіонаті світу зі стрибків з трампліна, на одному з етапів Кубку світу в тому ж (2009) році показав 25-й результат (залікова зона).

В 2010 році спортсмен в даному виді спорту посів 45-ту позицію.

Українка, яка стала росіянкою та росіянка, яка обрала українське громадянство

Тернополянка Ольга Маслівець також розпочала свою олімпійську кар’єру в 2000 році, змагаючись у віндсерфінгу. Тоді 23-річна спортсменка посіла 23 місце.

А народилася Ольга Маслівець 23 червня 1978 року. Як і попередні спортсмени закінчила ТНПУ ім. Гнатюка.

Після Олімпійських ігор у Сіднеї, Австралія, вона ще тричі брала участь в цих змаганнях та посіла високі десяте, восьме та четверте місця, щораз піднімаючи планку.

Після анексії Криму спортсменка, яка на той час проживала в Євпаторії, разом з чоловіком виявила бажання змінити громадянство та виступати за збірну Росії. В 2016 році через внутрішню конкуренцію у збірній Росії з віндсерфінгу не змогла потрапити на Олімпіаду в Ріо-де-Жанейро.

Є серед спортсменів нашого краю і такі, хто не народився на Тернопільщині, але саме тут сформувалися як спортсмени. Мова йде про Олену Кривицьку. Вона народилася 23 лютого 1987 році в Ростові, а невдовзі повернулася у Тернопіль, де і виступала, представляючи наш край.

Закінчила спортсменка ТНПУ ім. Гнатюка, а пізніше і ТНЕУ (нині ЗУНУ). Перший серйозний успіх здобула в 2007 році коли на Всесвітній Універсіаді стала переможницею у командних змаганнях з фехтування.

Двічі наша спортсменка брала участь в Олімпійських іграх – 2012 та 2016 роках. На Олімпіаді в Лондоні Олена Кривицька посіла 31 місце в особистих змаганнях з фехтування та восьме у командних. В Ріо-де-Жанейро – 15 та 8 відповідно.

В 2015 році за значні спортивні здобутки фехтувальниці вручили відзнакою Тернопільської міської ради.

У Токіо наша спортсменка також взяла участь в змаганнях, однак в списку спортсменів, які виступатимуть від України на сайті НОК вказано, що представлятиме вона Київ.

За підсумками змагань спортсменка поступилася полячці Ренате Аугеніуш та вибула зі змагань.

Семеро краян на Олімпіаді в Сочі

На зимових Олімпійських іграх-2014 в Сочі серед 43 спортсменів від України семеро представляли Тернопільщину.

Серед них кременчанин Олександр Оболончик, який в особистих гонках з санного спорту посів 17 місце, а в командних виборов десяту сходинку. 29-річний уродженець Тернопільщини є неодноразовим призером Всеукраїнських змагань та показує високі результати на міжнародній арені.

28-річний Віктор Пасічник також народився у Кременці. Лижний двоборець спортивну кар’єру розпочав у 2012 році. На Олімпійських іграх в Сочі показав 30 результат. В 2018 році на Олімпіаді в Пхьончхані покращив свої показники та виборов 23 місце.

Ще один видатний український спортсмен-саночник – Андрій Мандзій, родом з Кременця. В найголовніших зимових змаганнях 2014 року він посів 31 місце, у 2018 році – 40 місце.

Єдине «золото» в Сочі здобула жіноча збірна України з біатлону у естафеті, в складі якої була і спортсменка з Тернопільщини, лідерка команди Олена Підгрушна.

Вона народилася 9 січня 1987 року в Легниці, Польща, але проживала у Великій Березовиці. Саме на Тернопільщині розпочала свою спортивну кар’єру. У 20 років розпочала виступи на етапах Кубка світу з біатлону і за свою кар’єру 27 разів ставала призеркою в різних змаганнях цієї дисципліни.

Вперше у складі збірної виступила на Олімпіаді в 2010 році. Тоді найвищим досягненням було шосте місце в естафеті.

Вже на наступних Олімпійських іграх наша спортсменка здобула «золото» в естафеті.

Ще один визначний біатлоніст з Тернопільщини – Дмитро Підручний. Багаторазовий призер на етапах Кубка світу з біатлону взяв участь в двох Олімпійських іграх – в 2014 та 2018 роках. Найвищим його результатом поки залишається сьоме місце в змішаній Естафеті 2018 року.

29-річний спортсмен часто радує поціновувачів чоловічого біатлону. Останнє його досягнення – високе четверте місце у мас-старті в 2020 році в чеському Нове-Мєсто.

В 2018 році до жіночої біатлонної збірної долучилася Анастасія Меркушина. Вона народилася в Підгородньому, що неподалік Тернополя. В збірній замінила землячку Олену Підгрушну та посіла високе 11 місце в фірмовій для українських біатлоністок дисципліні – естафеті.

Молода 26-річна спортсменка продовжує виступи на найвищому рівні та є регулярною учасницею етапів Кубка світу з біатлону у складі збірної України.

Представниця Тернопільщини виступатиме в Токіо

Представницею Тернопільщини у складі України на Олімпійських іграх в Токіо стала Наталія Стребкова. Легкоатлетка народилася на Івано-Франківщині, але на спортивних змаганнях представляла та продовжує представляти Тернопільську область.

Спортсменка є багаторазовою призеркою Всеукраїнських змагань з бігу та срібною призеркою Чемпіонату Європи серед молоді.

На Олімпійських іграх в Токіо 26-річна Наталія Стребкова змагатиметься у бігу на 3 000 метрів з перешкодами.

А ви дивитеся Олімпійські ігри? Чи задоволені виступами українських спортсменів? Діліться своїми думками в коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up