Чи бути новому футбольному сезону у області? Які зараз проблеми та плани у команд

Чи бути новому футбольному сезону у області? Які зараз проблеми та плани у команд

У тернопільській обласній асоціації футболу розпочали роботу з підготовки до старту нового Чемпіонату Тернопільщини з футболу. Скільки команд готові грати? Поки сезон не розпочали, вболівальники не залишилося зовсім без поєдинків – благодійні матчі проводить команда «Зірки тернопільського футболу». Скільки їм вдалося зібрати грошей та кому допомагають?

Від 24-го лютого в Україні призупинені будь-які футбольні змагання. Але на початку червня голова Української асоціації футболу заявив про те, що спільно з Президентом прийнято рішення про відновлення професійного футболу в Україні у серпні. Планується, що будуть грати УПЛ, Першу та Другу ліги, а також має відбутися жіночий чемпіонат. Скоріше за все, матчі пройдуть у Києві та в містах заходу України. Відповідно, якщо буде можливість грати в Тернополі професійний, то в регіоні почали думати про те, щоб коли дозволять грати, розпочати сезон і для аматорських футболістів – стартувати Чемпіонат Тернопільської області з футболу.

Готові 10-12 команд

Напередодні в обласній асоціації футболу відбулася нарада, де обговорювали можливість його проведення. 

— Ситуація складна, проговорили з представниками команд, яка є ситуація. Бо в них є футболісти які, цікавляться. Може бути сезон, якщо буде дозвіл. Є такі команди, які мають можливість грати, є такі, які не мають можливості, бо зараз казначейство не пропускає платежі на спорті, тільки захищені статті, — розповідає виконавчий директор Тернопільської обласної асоціації футболу Василь Заторський.

Відео дня

Щороку грає різна кількість команд. Наприклад, у минулому сезоні в трьох обласних лігах змагалися 26 команд: 10 в Вищій, 8 в Першій, 8 в Другій лігах. Станом на зараз, готовність змагатися в новому сезоні висловлюються 10-12 команд. Можливо, ще кільком вдасться віднайти можливість вийти на старт.

— Частина команда залежні від місцевих бюджетів. Але якщо зараз в громадах, візьмемо навіть Чортків, сталася така трагедія, зрозуміло, що з міського бюджету ніхто не виділятиме кошти на футбол. Лиш є надія, що коли пройдуть жнива, де фермери утримують команди, що вони зможуть їх підтримати і в цьому році. Хоча б не в такому масштабі, як раніше, але у мінімальному, щоб ті функціонували, — пояснює пан Заторський.

Тому на нараді були вирішено, що зараз команди будуть зустрічатися з власниками, спонсорами та з’ясовувати на місцях щодо своїх можливостей. А вже, орієнтовно, 10-го липня ми знову зберемося і будемо говорити точніше щодо готовності.

Так чи інакше в обласній асоціації розмірковують щодо формату проведення змагань.

А в якому форматі?

— Якщо б дозволили, то дивлячись з якого числа. Якщо, наприклад, від початку серпня, то до 6-го листопада є 14 неділь, адже саме в ці дні відбуваються зазвичай матчі. Відповідно, це 14 матчів. Якщо б було 8 команд в одній лізі та 8 команд в іншій лізі, це було б достатньо до середини листопада закінчити, — продовжує співрозмовник.

Також розглядали варіант проведення Чемпіонату області в форматі осінь-весна, але погодилися з тим, що за час зимової перерви багато чого може змінитися. Команди можуть втратити фінансування та припинити своєї існування.

Зірки проти громад

Але хоча в Україні і заборонені офіційні змагання, зовсім без футбольних матчів шанувальники цього виду спорту на Тернопільщині не залишаються. За ініціативи багатьох місцевих футболістів, які якимось чином намагалися збирати кошти на благодійність, було вирішено об’єднати їх зусилля. Діючі та колишні футболісти з Тернопільщини об’єдналися в команду «Зірки тернопільського футболу» та проводять благодійні матчі у громадах області проти місцевих колективів. Там збирають кошти, продаючи матчеві програмки, проводячи аукціони. Усі зібрані гроші використовують на допомогу футболістами-аматорам з Тернопільщини, які грали у Чемпіонаті області або районних змаганнях, а зараз у складі Збройних сил України боронять нашу державу. 

Перший благодійний поєдинок провели 1-го травня. Відтоді «Зірки тернопільського футбол» зіграли 16 таких матчів у громадах Тернопільщини, під час проведення яких зібрали більше, ніж 450 000 тисяч гривень. За ці кошти вдалося допомогти з екіпіруванням 40-ка футболістам-аматорам, які нині захищають Україну. 

На щастя, жодного разу під час проведення матчі не було повітряної тривоги, тож їх вдавалося провести у повному обсязі. Хоча організатори матчів домовляються з місцевою владою, що у випадку повітряної тривоги матчі будуть припинятися, а гравці та вболівальники будуть переходити до безпечних місць.

У складі команди зірок грають переважно футболісти тернопільської «Ниви». Також грав у цих матчах вихованець футболу Тернопільщини Ігор Пердута, який зараз вже повернувся до свого клубу, полтавської «Ворскли», у складі якої готується до участі в єврокубках уже в липні. Також грають футболісти, які наразі закінчили свою професійну кар’єру. Наприклад Сергій Задорожний, який свого часу був гравцем збірної України з футболу. Також брав участь в матчах ще один ексгравець збірної України, віцечемпіон Європи серед команд Ю-21 — Григорій Ярмаш.

Перервали переможну серію

Останній матч проходив у понеділок, 13-го червня в Копичинцях. Цей поєдинок викликав неабиякий ажіотаж серед місцевих шанувальників футболу. І не даремно, окрім зібраних на допомогу футболістам-військовим коштів, глядачі побачили, як місцева команда «Надія-Куликів» перервала одинадцятиматчеву переможну серію «Зірок тернопільського футболу — 2:0 на користь футболістів з Копичинців.

Мер Копичинців каже, що у такий складний час для місцевих мешканців є дуже корисними такі спортивні події, коли люди можуть отримати можливість для емоційної розрядки. 

— Копичинці — місто футбольне. У нас завжди багато вболівальників на домашніх матчах, також маємо хороших гравців, як в місті, так і по селах. А в час війни спорт — один із найефективніших способів емоційного розвантаження. Дякую гостям, що приїхали і показали нам футбол високого класу, — каже Богдан Келічавий, міський голова Копичинців.

На цьому футбольне турне «Зірок тернопільського футболу» не закінчується. У асоціації футбол уже попередньо спланований календар матчів. Тож, уже цієї неділі майстри футболу радуватимуть своєю грою вболівальників у Гусятині та збиратимуть кошти на підтримку українських військових у матчі проти тамтешньої команди «Збруч». Гра розпочнеться о 15.00.

Опитування

Чи потрібні футбольні матчі в області?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ігор Редчук

    Якраз на часі саме чемпіонат області  💪👍 а замість квитка на матч можна відразу вручати повістку 👍💪

keyboard_arrow_up