Дорослих і дітей запрошують на шаховий фестиваль

Дорослих і дітей запрошують на шаховий фестиваль
Щороку турнір збирає кілька десятків учасників різного віку

Шахові змагання для дітей і дорослих, де шанс виграти є у кожного, пройдуть у Тернополі. Дитячий турнір відбудеться 25-26 лютого, дорослий — 11-12 березня.

Участь у дитячому турнірі можуть взяти діти до 14 років, які мають спортивний розряд не вище другого, розповідає представник організаторів, практикуючий шахіст, кандидат у майстри спорту Віталій Карпа.

— Утім, наявність кваліфікації у дітей не є обов'язковою умовою, — додає він. — Якщо дитина знає, як ходять фігури, має мінімальні навички гри — хай приходить і спробує свої сили.

Для участі в дитячому турнірі потрібно сплатити вступний внесок у розмірі 20 грн у день проведення. Або ж можна зіграти безкоштовно, якщо попередньо отримати запрошення на змагання у книгарні „Ярослав Мудрий”. Запрошень — необмежена кількість, і вони безкоштовні. Про них потрібно запитувати на касі магазину.

Відео дня

Для учасників дорослого турніру вступний внесок — 30 грн.

У початківців теж є шанси

— Дорослий турнір має свою "фішку" — це турнір з гандикапом (перевага, добавка у часі, що дозволяє зрівнювати шанси гравців-професіоналів і початківців, — прим. ред.), — розповідає організатор. — Адже коли за дошкою сходяться шахісти різної сили, вони не в рівних умовах. Аби хоч трохи їх зрівняти, ми пропонуємо гандикап у вигляді часу. Приміром, на партію дається 50 хвилин, і між учасниками їх розподіляють певним чином. Чим досвідченіший учасник, тим менше буде у нього часу на ходи. І навпаки, гравці з нижчим рейтингом матимуть більше часу на те, щоб подумати.

Цей час розподілятимуть залежно від рейтингу кожного гравця. Новим учасникам, які раніше не брали участі в шахових турнірах, присвоюють мінімальний рейтинг. А рейтинг шахістів із досвідом зазначений у всеукраїнському обліку.

— Людям така система подобається, — каже Віталій Карпа. — Адже зазвичай сильному гравцю не проблема виграти турнір. Але тоді втрачається інтрига і момент боротьби. А за рахунок додатку по часу у початківців більше шансів виграти. Звісно, здебільшого турніри і виграють найсильніші, бо майстерність таки бере своє. Але на турнірі з гандикапом їм це зробити складніше. Грати може хоч гросмейстер. Просто тоді часові рамки для нього будуть найжорсткіші.

До речі, найсильніші учасники дитячого турніру можуть спробувати свої сили і в дорослому.

Буде 19 призів

У дитячому турнірі призами буде шахова література. За призові місця передбачили і грошові винагороди та грамоти. Переможець отримає 200 грн, а загалом призів буде п'ять.

Для тих, хто займе призові місця у дорослому турнірі, передбачені призи у розмірі 800, 600, 500, 400 і 300 грн.

— Також готуємо багато додаткових призів, — додає Віталій Карпа. — Наприклад, для ветеранів, за кращий результат серед шахістів районів та інші. Загалом — п'ять основних номінацій та дев'ять додаткових.

Минулого року, як пригадують організатори, на такому турнірі було 49 учасників. Кажуть, що для Тернополя, де шахове життя, відверто кажучи, не б'є фонтаном, це доволі непогано.

Турнір — як родзинка міста

— Дуже важливо, щоб діти, які захоплюються шахами, зустрічалися, грали між собою, — вважає Віталій Карпа. — Дорослим шахістам також корисно побільше мірятися силами. Чим більше буде таких турнірів, — тим краще. А започатковували ми цей турнір у 2012-му як так званий Альохінський турнір. Обов'язковою умовою для учасників було грати в своїх партіях "захист Альохіна".

Нещодавно минуло 100 років з часу перебування у Тернополі чемпіона світу з шахів Олександра Альохіна. І одну зі своїх шахових комбінацій, яка добре відома професійним шахістам, Альохін вигадав саме у нашому місті.

— Так Тернопіль увійшов у шахову історію, — каже п. Карпа. — Колись в мене була ідея пропонувати нашій обласній та міській владі організувати щорічний шаховий турнір пам'яті Альохіна. З часом це могло би стати ще однією туристичною родзинкою міста. На шаховий турнір грошей багато не треба — це не футбол. Достатньо приміщення і призів. Головне — аби ідеєю зацікавились не лише ентузіасти. В інших містах шахові турніри постійно розвивають. Один з найвідоміших — турнір пам'яті Небесної Сотні у Луцьку. На нього приїжджають навіть гросмейстери. Для їхнього міста це — велика реклама. У Львові турніри також проводять один за одним. Чим Тернопіль гірший? Ми теж маємо давні шахові традиції, відомих шахістів і шаховий потенціал загалом.

Шахи це гра-стратегія без комп'ютера

Шахи, так само, як і математика, впорядковують мислення, кажуть шахісти.

— Шахи — це гра-стратегія, — каже Віталій Карпа. — Зараз діти багато грають у різні стратегії, а в нашому дитинстві, коли комп'ютерів ще не було, такі вигадані світи ми будували на шахівницях. Коли пишуть "На шахівниці розгорнулася запекла битва між королівствами" — то це не метафора. Для людини, що захоплена грою, це так і є — це окремий, власноруч створений нею світ.

Крім того, шахи формують і загартовують характер, визнають гравці. Ця гра сприяє виробленню організованості, формує вміння боротися з труднощами.

— Пам'ятаю, коли я тільки починав грати в шахи, то в мене дошки літали, — зізнається Віталій. — Навчитися програвати — також дуже важливо. І шахи добре цьому вчать.

Довідка                                                     

Дитячий турнір шахового фестивалю відбудеться 25-26 лютого у приміщенні шахового клубу "Гамбіт", що на вул. Подільській, 37.

Дорослий турнір відбудеться 11-12 березня там само.

Організатори фестивалю: видавництво "Підручники і посібники" та Тернопільська обласна федерація шахів під керівництвом Богдана Чубака. Приміщення для проведення турнірів надає обласний шаховий клуб "Гамбіт". Суддя турніру — віце-президент Тернопільської обласної федерації шахів Ігор Подольський.

Телефони для довідок: 067-354-43-55, 050-729-70-94, 43-10-21.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Олександр Березовський

    А о котрій годині початок турніру для дорослих?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:00 «На одну сироту у світі менше»: Олексій Філюк взяв опіку над 14-річним хлопцем 15:39 Редакція «20 хвилин» долучилася до мережі «Вікно Відновлення». Відбудовуємо країну разом! photo_camera 15:20 Усе для ванної кімнати: огляд магазинів сантехніки Тернополя (партнерський проєкт) 15:00 Військовослужбовцю Тернопільського військкомату, якого затримали на корупції, обрали запобіжний захід Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція play_circle_filled 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up