«Карпати» не програли у футбол. Поступилася «Нива». Галицький міжусібник у Файному місті

«Карпати» не програли у футбол. Поступилася «Нива». Галицький міжусібник у Файному місті

Перший домашній матч нового сезону Чемпіонату України з футболу серед команд Першої ліги, в умовах воєнного стану, тернопільська "Нива" грала у другому турі, приймаючи львівські "Карпати".

— «Західноукраїнське дербі» простим не буває, - сказав на післяматчевій пресконференції головний тренер «Карпат» Андрій Тлумак. І така оцінка протистояння "Ниви" та "Карпат", мабуть, є справедливою. Відтак шкода, що глядачі таку гру не змогли спостерігати на власні очі.

Перед стартом матчу біля тернопільского міського стадіону імені Романа Шухевича жодного ажіотажу. Адже новий сезон українського футболу відбувається за суворими правилами. Його проведення узгоджується з військовим, остаточний дозвіл на гру дають керівники обласних військових адміністрацій. Глядачам на трибуни – зась. Взагалі на гру може потрапити обмежена кількість людей. Зрозуміло, що це представники двох клубів, які грають: футболісти, тренери, персонал. Представники спеціальних служб: поліція, швидка, надзвичайники. Також на стадіоні можуть перебувати акредитовані представники ЗМІ, транслятори матчу, працівники стадіону.

Відео дня

СКЛАДИ. Протистояння "Ниви" та "Карпат" це ще й протистояння двох різноманітних тактичних схем. Наставник тернопільської команди Андрій Купцов грає 4-2-3-1, тоді як Андрій Тлумак в "Карпатах" використовував 3-4-1-2. У воротах у "Ниви" розпочинав капітан Механів. Справа у захисті Хруставка, зліва Дударенко, а в центрі Зінь та Кіричук. В опорній зоні діяли Волохатий та Дедух. На флангах півзахисту Соколов та Гатала, під нападником Козак, а,  власне, єдиним форвардом був Сухоручко.

Ворота "Карпат" захищав Льопка. Тріо центральних захисників склали Махнєв, Болденков та Дуць. У опорній зоні розташувалися Рябов та Ткачук. За правий фланг відповідав Галенков, а за лівий Климець. Попереду у Тлумака був трикутник. Його вістря – під нападником Чачуа, а вже попереду Кожанов та Тарануха.

 

ГРА. Матч з перших хвилин виправдовував вивіску галицького міжусібника. Обидві команда намагалися весь час йти вперед, не займаючись не цікавим для глядача катанням м’яча біля своїх воріт. Обидві команди хотіли атакувати, хотіли забити і першими таку нагоду отримали господарі. Після подачі кутового ворота львівської команди розстрілював Хруставка, але «Карпати» врятував захисник, який виніс м’яч з лінії воріт.

Інколи через надмірне бажання йти вперед на полі виникало трошки сумбуру, коли футболісти помилялися в простих ситуаціях. У середині першого тайму Андрій Тлумак несподівано вирішив провести заміну. Він зняв з поля досвідченого півзахисника Ткачука, а на його позицію випустив Приймака. Ткачук залишав межі поля без ознак пошкодження. Тлумак уже після гри пояснив, що у того ще до матчу була мікротравма і тренер бачив, що через неї хавбек не грає на всю свою потужність.

На 37-й хвилині "Нива" знову могла забити після стандарту. Але після удару головою м’яч з-під поперечки дістав Льопка.

І лиш на останній хвилині тайму свою нагоду забити створили "Карпати". Після навісу зліва ближню стійку замикав Тарануха, але трошки не влучив у ворота. Відтак, на перерву команди пішли за рахунку 0-0.

 

ДРУГИЙ ТАЙМ. По перерві трошки активніше, ніж у першій половині зустрічі заграли "Карпати". Дуже насиченою на події була друга п’ятихвилинка другого тайму. Граючи на виході, помилився Механів, він не дістався до м’яча. Але гості не скористалися хибою, пробили повз ворота. Атаку у відповідь завершував ударом з-за меж штрафного Волохатий. Здається, він хотів вибити м’яч на проспект Бандери. З воротами впорався, а з трибунами, все ж таки, ні. Уже за хвилину значно більш небезпечно було біля воріт "Ниви".  Тарануха розігнав контратаку і віддав передачу до штрафного майданчика на Кожанова. Досвідчений футболіст не став бити сам, а віддав під удар на Приймака, той цілив під поперечку, але звідти м’яч витягнув Механів.

У середині тайму, завдяки вдалим індивідуальним діям Сухоручка, "Нива" здобула право на потенційно небезпечний штрафний удар. З "точки Шевченка" пробивав Соколов — не точно.

На 72-й хвилині знову помилився на виході Механів, не втримав м’яч у руках та вибіг за межі штрафного майданчика. Львівські футболісти знову не скористалися помилкою капітана "Ниви". А уже в зворотній атаці тернополяни пробачили "Карпати". Під час швидкого наступу партнери вивели на ударну позицію Козака, але він з меж штрафного майданчика не влучив під дальню стійку.

Кульмінація поєдинку сталася на 81-й хвилині. Після банального вкидання ауту гравці "Ниви" зіграли не уважно у своєму штрафному майданчику, у його середині опинився сам Чачуа. Амбросій такими нагодами не розкидається. Він "розстріляв" ворота "Ниви", вивівши "Карпати" уперед — 0:1.

Зовсім мало часу лишалося у тернополян, щоб, хоча б, нічию врятувати у цьому матчі. «Нива» атакувала, «Нива» хотіла зрівняти рахунок, але справді «вбивчої» нагоди для цього підопічні Купцова так і не створили біля воріт «Карпат», хоча і затисли гостей в їх штрафному майданчику уже на початку компенсованого арбітром часу. Після дальнього удару Вольського та рикошету пішла серія стандартів: кутовий, два аути  - все без ударів по воротах.

На останніх секундах на удар із зовсім далекої дистанції наважився Малащук — на мить здалося, що м’яч затріпотів у сітці. Невже нічия? Але ні, м’яч  лиш зачепив сітку зверху, пролетівши над воротами.

Відтак, у підсумку 0-1 мінімальна перемога «Карпат» у галицькому міжусібнику.

Підопічні Тлумака набирають максимум очок після двох турів, лідирують у групі А Першої ліги. «Нива» розділяє позиції у нижній четвірці групи, ще з трьома командами, маючи лиш один заліковий бал. Проте вся боротьба ще попереду і "Нива" не виглядає в ній аутсайдером.

ПІСЛЯ ГРИ. Андрій Тлумак, головний тренер «Карпат»:

— Це було справжнє дербі. Будь-яке західне дербі не буває легким, які б то не були команди, на яких би місцях вони не перебували.  Хлопці все рівно один одному доказують, яка команда є основною на заході України. Зараз, тим більше, що в нашій групі лиш команди заходу дербі чекає дуже багато. Всі матчі бойові, багато боротьби, багато штрафних.

Андрій Купцов, головний тренер «Ниви»:

— Програли — це дуже погано. Ми грали, хлопці намагалися виконати завдання, які в них були на гру. Вважаю, що окрім помилки у епізоді з голом, у футболістів це виходило.  Ми перекривали гравців «Карпат», які ведуть гру, намагалися пресингувати, робити контратаки. Трошечки нам не вистачає майстерності, не вистачає досвіду, щоб спокійно розпорядитися моментами, які у нас були. Я сьогодні побачив, що дійсно у нас є команда, дійсно є футболісти, які можуть прогресувати, можуть грати і це нас радує.

«Нива»: Механів, Хруставка, Зінь, Кіричук, Дударенко, Дідух (Проців 88), Волохатий (Малащук 75), Гатала (Різник 61), Козак (Дорошенко 75), Соколов, Сухорчуко (Вольський 88)
Запас: Жупанський, Бей, Демчук, Слива
Головний тренер: Андрій Купцов

«Карпати»: Льопка, Махнєв, Болденков, Дуць, Галенков, Ткачук (Приймак 23), Рябов, Климець (Когут І. 61), Чачуа, Кожанов (Репета 71), Тарануха (Когут М. 71)
Запас: Фастов, Шах, Лень
Головний тренер: Андрій Тлумак

Гол: Чачуа 81.

Попередження: Волохатий 56, Соколов 62 – Приймак 35, Махнєв 66.

Усі фото: ФК "Нива"

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up