«Нива»: зберегли команду останньої миті. Які амбітні плани мають спортсмени на новий сезон?

«Нива»: зберегли команду останньої миті. Які амбітні плани мають спортсмени на новий сезон?

«Нива» до останнього була в списку команд «під сумнівом». Але на радість тернопільським вболівальникам футболу прийняли позитивне рішення. І команда вже розпочала свою підготовку до сезону у понеділок, 25-го липня. На тренуванні команди побував і наш кореспондент

На полі спорткмоплексу «Ватра» займається кількадесят футболістів — «Нива» активно готується до старту сезону. Більшість гравців давно в команді, потенційних новачків, які перебувають на перегляді – лише шестеро. Той фактор, що кадрова ситуація залишається майже незмінною став одним з ключових, завдяки якому боси клубу вирішили, що «Нива» змагатиметься у новому футбольному сезоні.

— Дійсно, сумнівалися, змагатися чи ні, бо було більше запитань, ніж відповідей. Така ситуація, що війна в країні, так само і футбольні органи не могли дати чітких відповідей на наші запитання. Яким буде протокол з безпеки, дуже багато і до сих пір усі організаційні питання залишаються не закритими. Сумнівалися. Але в підсумку вирішили зберегти команду. Тому що багато клубів зникли з футбольної карти України, деякі навіть зійшли з арени через те, що не мали гравців. Хтось залишився за кордоном, у кого закінчився контракт.  Зібрати команду з нуля – дуже складно. А у нашій тільки в одного гравця закінчився контракт, «кістяк» весь зберігся, — розповідає директор «Ниви» Андрій Тихий.

Деякі футболісти побували під бомбардуваннями. 

Кадрова ситуація

Контракт скінчився у Владислава Дворовенка, уже перед початком зборів з команди відпустили Тараса Мороза, з вже екскапітаном припинили дію контракту достроково. І він вже став гравцем столичної «Оболоні». А оборонець Семен Вовченко знаходиться на перегляді у клубі Прем’єр-ліги «Верес» з Рівного.  

Відео дня

Тренерський штаб на чолі з Андрієм Купцовим також лишається незмінним.

Загалом у країні складна фінансова ситуація. Звісно, і в футболі вона є такою ж. Тим більше, що професійний футбол завжди був фінансово затратною справою. Тим не менше, боси «Ниви» знайшли можливість у цих умовах не зменшувати зарплату футболістам.

На першому тижні тренувань закладали основи фізичної підготовки.

Амбіції на новий сезон

Планується, що змагання у Першій лізі розпочнуться у кінці серпня, або ж на початку вересня.  У «Ниви» зараз триває перший збір, який завершився 31-го липня товариським матчем з великогаївським «Агроном» — чемпіоном Тернопільської області. «Нива» перемогла 1:0 завдяки голу Богдана Козака. Далі у команди буде вихідний, після чого на футболістів чекатиме ще два етапи підготовки. Уже заплановано на третє та шосте ще два спаринги.

Про амбіції на новий сезон у команді поки не кажуть. Мовляв, керівництво ставитиме завдання ближче до початку чемпіонату. Можна припустити, зважаючи на результати у минулому сезоні, що в «Ниві» точно триматимуть у полі зору можливість поборотися за вихід до Прем’єр-ліги.

— Враховуючи задачі, які у нас були в попередньому сезоні, а це потрапити до першої четвірки, місце, у якій давало можливість поборотися за підвищення у класі. У новому сезоні команди розділять на дві вісімки. За підсумком першого етапу чотири найкращі команди з кожної вісімки вже боротимуться за вихід до Прем’єр-ліги. Можна передбачити, що завдання на першу частину сезону буде потрапити в першу четвірку, — припускає Тихий.

Андрій Купцов. Головний тренер уже скоро залишить милиці.

Тренер — на милицях

Готує команду до виконання усіх завдання головний тренер Андрій Купцов. Незважаючи на те, що зараз він вимушений пересуватися за допомогою милиць, наставник весь у тренувальному процесі та на тренувальному полі дає завдання футболістам. Купцов пояснює, що це тимчасово і до старту сезону зможе бігати вздовж бровки під час матчів.

— Був вимушений зробити операцію місяць тому по заміні суглобу. Так боліло, що треба було операцію робити. Сказали, що ще десь тиждень треба походити, — пояснює Купцов.

Молода та перспективна команда

Футболісти багато місяців не тренувалися, перебувають у різних фізичних кондиціях. Відтак на першому етапі підготовки потрібно підвести усіх до єдиного знаменника.

— Хтось був у себе вдома, хтось, були такі моменти, що хлопці їздили на перегляд до інших клубів, хтось взагалі працював, бо треба було щось робити, якось жити. Важка ситуація. Зараз перші тренування, вони прийшли з азартом — це дуже добре. Вони скучили за футболом, один за одним, за м’ячем. Бажання є, і це найголовніше. А те, що різні фізичні кондиції — будемо регулювати на тренуваннях, — пояснює Купцов.

Окрім того, тренерський штаб зараз працює над тим, щоб нагадати футболістам ігрові зв'язки, комбінації, які команда демонструвала у минулому сезоні.

— У нас багато молодих футболістів, у нас чи не наймолодша команда в минулому чемпіонаті була.  Радує, що у молодих гравців є велике бажання вчитися футболу. Багато буде залежати від того, як вони ментально будуть готові до навантажень, які будуть в команді. Бо молоді гравці – це азарт, мають дуже багато бажання. Але ще потрібні майстерність та досвід, а в нас такого — тільки пара гравців, які десь щось пограли, — розповідає Купцов.

Відтак тренер обіцяє, що команда намагатиметься вигравати якомога більше матчів, щоб радувати вболівальників «Ниви». Але, за його словами, все залежатиме від того, як футболісти працюватимуть на тренуваннях, як сприйматимуть інформацію, яку надає тренерський штаб і потім будуть це виконувати на футбольному полі.

Новий сезон у Першій лізі планують розпочати в кінці серпня

Подякувати воїнам

Чи впливає війна в країні на психологічний стан футболістів та їх можливість тренуватися — наразі складно визначити, пояснюють у тренерському штабі. 

— Деякі хлопці у нас є, які побували під бомбардуваннями, сиділи у підвалах. Знають, що таке війна не з чуток, а самі це відчули. Деякі зіштовхнулися з такими ситуаціями, що дуже важко їм було. Вони зараз тут трошки відволіклися від цього, оскільки в Тернополі більш спокійно. Хлопці хвилюються, звісно. Найголовніше, що ми повинні підготувати їх психологічно в тому плані, що ми робимо. І в нас є можливість завдяки нашим воїнам робити свою справу. Дали нам таку можливість грати — будемо намагатися тренуватися та грати для наших вболівальників, давати такий результат, щоб нікому не було соромно, — каже Купцов.

У кінці тренування футболісти розділилися на два склади та зіграли двосторонку. Перші у помаранчевих маніжках, а другі в блакитних. Команда у помаранчевому перемогла, відтак переможці покарали переможених. Ті вишукувалися на лінії спиною до партнерів, а ті вдарили їм м’ячами по сідницях — подібні призи є лиш підтвердженням хорошої атмосфери в команді.

У команді чудова атмосфера на тренуваннях

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up