Від початку війни не тренувалися: чи зможе взяти участь в новому сезоні жіноча команда з Тернополя

Від початку війни не тренувалися: чи зможе взяти участь в новому сезоні жіноча команда з Тернополя
  • «20 хвилин» поспілкувалися з Володимиром Левчуком, головним тренером тернопільської жіночої футбольної команди, який розповів про нинішній стан команди та її перспективи.
  • Українське футбольне керівництво активно готується розпочинати новий сезон в умовах війни не тільки в чоловічому футболі, але і в жіночому. Напередодні навіть було опубліковано склад учасників, які будуть стартувати у Вищій лізі жіночого футболу 2022\2023. Далі обіцяють зайнятися і організацією змагань у Першій лізі.

Тернопільська дівоча команда «Чемпіон» у минулому не дограному сезоні дебютувала у Першій лізі українського футболу. Команда з вихованок місцевої ДЮСШ брала участь у змаганнях, як представник команди чоловічої Прем’єр-ліги — львівського «Руху». Клуби «еліти» чоловічого футболу минулоріч зобов’язали мати свої жіночі команди. Через це дівоча команда тернопільської школи «Чемпіон» та футбольний клуб «Рух» зі Львову у травні минулого року підписали угоду про співпрацю.

У Всеукраїнській асоціації жіночого футболу планують, що слідом за Вищою лігою будуть змагатися жіночі команди і в Першому дивізіоні. Чи готуються до нового сезону тернопільські футболістки?

Без тренувань

—Від початку війни ми майже жодного разу не збиралися, я їм тренування не проводив, — розповідає головний тренер команди Володимир Левчук. — Я на даний момент без роботи. У нас була угода з «Рухом», але «Рух» перестав з нами комунікувати. То й зрозуміло, бо була війна. Але на даний час ніяких контактів немає, — каже Левчук.

Відео дня

Тим не менше тренер каже, що знає, що дівчата самостійно підтримували форму. Він перебуває з ними на постійному зв’язку. А єдиний раз, коли команда збиралася разом —це було у травні, щоб взяти участь у турнірі, який проходив  у Хмельницькому.

— Просто зібралися разом, поїхали і виграли той турнір. Мені шкода, що зараз так відбувається з командою. Я бачив, що дівчата прогресують. Ми коли заявилися минулоріч до Першої ліги, фактично дітьми. Переважній більшості футболісток було 16 років. Тільки кільком 18-19. І під кінець сезону ми вже давали бій всім командам. Сподівався на весну, що дівчата наберуть ще форму, я бачив їх бажання, тим більше, що ми б мали можливість дозаявити кілька дівчат, яким восени було 15 років, а взимку виповнилося 16 і команда стала б ще сильнішою, — розмірковує Левчук.

Потенціал є

Зараз, за словами тренера, потенціал для існування тернопільської команди лишається. Бо дівчата лишаються у місті, але немає умов і можливостей для існування.

— Ніхто нас не фінансує, я без роботи і немає ні місця для тренувань, нічого. Також ми втратили чотирьох гравчинь. Двоє поїхали з матерями до Англії, а двоє до Греції. Але це не є критичним для нас, — пояснює Левчук.

Дівчат, які складали кістяк команди Левчук збирав та тренував з малого віку. Займалися в ДЮСШ «Чемпіон». З року в рік їх майстерність ставала кращою, вони брали участь в різних всеукраїнських змаганнях та перемагали в них. Кількох дівчат навіть викликали до складу дівочих збірних України різних вікових категорій.

— У підсумку ДЮСШ «Чемпіон» підписали угоду про співпрацю з «Рухом». Це було всім вигідно, «Чемпіон» відчував підтримку «Руху». А «Руху» була потрібна жіноча команда, бо це умова атестація. Вони ніяких задач перед нами не ставили. Казали, щоб ми грали просто. Виділяли на нас символічні гроші. А коли почалася війна, то все зупинилося, ні фінансування, ні підтримки. А «Чемпіон» же це дитяча школа, яка існує за рахунок того, що батьки платять за заняття своїх дітей. Хоча дівчата були виключенням — ніколи не платили. Відтак фінансів на те, щоб забезпечити учать команди в Першій лізі у «Чемпіону» не буде.

Чи бути команді з Тернополя в новому сезоні

Обриси нового футбольного сезону стають все чіткішими. Але перспектив того, що його учасником буде жіноча команда Тернополя Володимир Левчук не бачить, бо немає жодної комунікації з «Рухом». А домовитися про співпрацю з іншою чоловічою командою буде складно, бо угода про співпрацю з «Рухом» підписана до кінця 2022-го року.

— Єдине, що в нас є домовленість з дівчатами, що вони будуть самостійно тренуватися, підтримувати фізичну форму, тримати себе в тонусі по можливості, — каже Левчук. — Вся команда значною мірою і раніше існувала на моєму ентузіазмі. Я шукав місце для тренувань, матчів. Ми тренувалися на «Політесі» — це не те місце для якісних тренувань Першої ліги. Домашні матчі ми проводили у Васильківцях, там до нас добре ставилися, там гарні умови. Але туди ми щоразу їхали більше години автобусом на домашню гру. Ми не мали можливості грати в Тернополі, — пояснює чоловік.

Чоловік припускає, що можливо ближче до старту сезону з «Руху» вийдуть таки на зв’язок і згідно з угодою попросять заявитися в чемпіонат та змагатися. З іншого боку, чоловік каже, що він готовий організувати дівчат, якщо будуть інші пропозиції задля існування тернопільського жіночого футболу.

— Тож, якщо хтось до нас проявить інтерес, то чому ні? Адже це багато років роботи. І моєї, і дівчат. А найголовніше, що у них був прогрес, — наполягає Левчук.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up