Замість тренувань і матчів — готують паштети для ЗСУ. Чи є загроза існуванню тернопільської «Ниви»?

Замість тренувань і матчів — готують паштети для ЗСУ. Чи є загроза існуванню тернопільської «Ниви»?
  • Футбольний сезон 2021\2022 для тернопільської «Ниви» був чи не найкращий з часів, коли команда ще виступала у Вищій лізі українського футболу. А в останнє це було ще в 2001-му році. У нинішньому сезоні «Нива» грала у Першій лізі (це другий за силою дивізіон українського футболу) і на зимову паузу, за підсумками першої частини сезону, пішла на п’ятому місці у турнірній таблиці.
  • Тобто, у безпосередній боротьбі за право підвищитися у класі та вперше більш, ніж 20 років повернутися до еліти українського футболу.
  • «20 хвилин» дізналися, де російське вторгнення застало клуб та гравців, чим команда займається після 24-го лютого та чи є загроза існуванню «Ниви»?

 — Взимку ми готувалися до цікавої другої частини, — розповідає директор «Ниви» Андрій Тихий.  — На нас чекали 10 цікавих матчів, і з «Металістом», і принциповий виїзний поєдинок з «Прикарпаттям». Готувалися серйозно, готувалися до боротьби за четвірку, бо це давало право зіграти у стикових матчах за право вийти до Прем’єр-ліги. Хотіли завершити в четвірці, як і домовлялися з керівництвом перед сезоном. Встигли провести двоє зборів: одні в Тернополі, а другі у Винниках. 23 лютого зіграли з «Волинню» нашу останню гру на зборах, перемогли 4:0 і з хорошим настроєм поверталися додому. У нас мало бути три вихідних, тож поїхали по домівках, а вночі всім відомо, що сталося, — згадує Тихий.

Футболісти стали волонтерами

Після вихідних команда мала збиратися на черговий збір, був розписаний розклад, заплановані спаринги, але, звісно, вони так і не були зіграні. Кілька днів клубу знадобилося, аби прийти до тями та зрозуміти, як футболісти за таких умов можуть допомогти країні. 

Відео дня

Вирішили, що якщо футболом, своєю професію займатися не можуть, варто долучитися до волонтерської діяльності.
— На базі наших спонсорів було організовано волонтерський пункт, там є кухня. Була можливість готувати тушківку, м’ясні консерви, паштети, активно долучаються і футболісти клубу. Займаються далеко не футбольними речами, нарізають м’ясо, носять, закручують банки. Уже два місяці наш процес волонтерства триває безперервно, — продовжує Андрій.



Гравець «Ниви» Тарас Мороз каже, що перепрофілювання з футболістів в асистентів кухарів стало у нагоді, допомігши психологічно відволіктися. 

— Був стрес, ніхто не міг собі місця знайти, а так ми були в процес задіяні, і це зіграло в плюс. Ми займалися більшою мірою чорновою роботою, четвертували курей, нарізали нутрощі, серця, печінку, м’ясо. Також допомагали у погрузці цієї продукції, — розповідає Тарас Мороз.

Також зараз у Тернополі футболісти, які мають стосунок до професійного футболу зібрали команду, разом з якою їздять по області та грають благодійні матчі. А гроші, які збирають з продажу квитків, програмок та атрибутів, передають на допомогу ЗСУ. Учасником цієї команди і Тарас Мороз та ще кілька гравців «Ниви».

— Таким чином і підтримуємо форму, також займаємося індивідуально, у кого є яка можливість. Намагаємося максимум витискати із ситуації у цьому напрямку, — каже Мороз.

Чи є майбутнє у «Ниви»

Деякі українські клуби з міст, де не відбуваються бойові дії зараз уже відновили тренувальний процес. Тернопільська команда наразі не тренується. Андрій Тихий це пояснює тим, що безпосередньо у Тернополі є не так багато гравців клубу. Відповідно, немає можливості проводити повноцінний тренувальний процес.

— До того ж, ми не знаємо, до чого готуватися. Цей сезон закінчено. Найімовірніше, що новий сезон також не розпочнеться. Немає доцільності зараз. Хлопці десь індивідуально підтримують форму, але на клубному рівні — ні, — пояснює Тихий.

Щодо нового сезону, то директор клубу каже, що від них в цій ситуації нічого не залежить. Хоча і футболісти, звичайно, бажають грати. Але в той же час є розуміння того, що зараз такої можливості немає, адже в країні війна, складна фінансова ситуація. Чи є в таких умовах загроза існуванню «Ниви»?

— Я думаю, що на рівні Першої та Другої ліг ми можемо багато клубів не дорахуватися. Щодо нашого клубу, такої небезпеки наразі немає. Але ми не знаємо, що буде завтра. У деяких футболістів закінчуються контракти, ми не знаємо, наскільки все це затягнеться. Зважаючи на фінансову ситуацію, наскільки потім будуть готові наші спонсори вкладати гроші в футбол, займатися футболом. Наскільки буде якась допомога від УАФ УЄФА. Поки що щось прогнозувати важко. Але наразі клуб готовий продовжувати виступи, проте ми не знаємо, у якому форматі буде сезон, коли він буде, — розмірковує Тихий.

Діючі контракти гравців «Ниви», як і в усьому українському футболі, призупинені. Сама команда каже, що в першу чергу є туга за тренувальним процесом, а вже потім за змагальним.

— Відколи себе пам’ятаєш, завжди грав у футбол, а тепер в один момент пропав футбол. Дуже важко, але зараз усім дуже важко. Футбол, думаю, зараз не на першому плані, — каже Мороз. Футболіст припускає, що вести мову про поновлення футболу можна буде тільки після закінчення війни. 

— Не може бути футбол, коли війна. Не можуть одні люди думати про війну, а інші про футбол. Думаю, все буде важко починати, відкотимося далеко назад у футбольному плані, — припускає Мороз. Проте висловлює впевненість, що після перемоги над агресором все почне налагоджуватися і в футболі.

 

Автор: Павло ПОСОХОВ

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Hanna Klyuchnyk

    Так тримати ,хлопці !!!
  • Ліда Плющ

    ХЛОПЦІ ЗВИЧАЙНО МОЛОДЦІ☝️👏👏👏. АЛЕ ВИ ХОЧ РАЗ БАЧИЛИ ТУ ЇХНЮ СПОРТИВНУ БАЗУ?😱(СПОРТКОМПЛЕКС ВАТРА). ТАКЕ ВРАЖЕННЯ ЩО ТАМ ПРОХОДИТИЛИ БОЙОВІ ДІЇ🤦. МЕНІ ЗДАЄТЬСЯ ЩО ТА БУДІВЛЯ В АВАРІЙНОМУ СТАНІ І ЗНАХОДИТИСЬ ТАМ НЕБЕЗПЕЧНО ДЛЯ ЖИТТЯ😱. ДО ТОГО Ж БІЛЯ ФУТБОЛЬНОГО ПОЛЯ НА ВАТРІ РОЗРОБИЛИ ПІСОЧНИЙ КАР'ЄР( СУДЯЧИ З ЙОГО ГЛИБИНИ, ДОСИТЬ ДАВНО) І ТО ФУТБОЛЬНЕ ПОЛЕ ПО ТРОХИ ПОЧАЛО ОБВАЛЮВАТИСЬ☝️. ЗДАЄТЬСЯ МЕНІ ЩО І ТОЙ КАР'ЄР НЕ ЗАКОННИЙ☝️

    Ліда Плющ reply Ліда Плющ

    ЧАСТИНА СПОРТКОМПЛЕКСУ ВАТРА. НА НЕЇ ДИВИТИСЬ СТРАШНО, НЕ ТЕ ЩО ТАМ ПЕРЕБУВАТИ🤦😱😱😱

keyboard_arrow_up