Сповідь трьох вдів і роман на цвинтарі

Сповідь трьох вдів і роман на цвинтарі

Ніжно-романтичний вальс на фоні морського прибою, чуттєво-пристрасне танго на фоні золотого листопаду, вишукане й елегантне вбрання головних героїнь, філігранна акторська майстерність та щемливо-зворушлива історія, що зачепила глядачів за живе. Таку love-story з антрактом «Сяй, мій божевільний діаманте!» у постановці  режисера Володимира Савінова за мотивами п’єси відомого сценариста і продюсера Айвона Менчелла «Бабине літо» представили 22 вересня актори Чернівецького академічного обласного українськогго музично-драматичного театру ім. О. Кобилянської на фестивалі «Тернопільські театральні вечори. Дебют».

Це вистава про трьох трьох жінок-вдовиць, які попри все не втрачають почуття гумору, самоіронії, оптимізму  і особливого шарму. «Весела вдова» Люсіль (заслужена артистка України Лариса Попенко) вдавано оптимістична, одержима мрією про жіноче щастя. «Невтішна вдова» (заслужена артистка України Наталія Гунда) – добропорядна консервативна  Доріс розважлива й суперечлива водночас. Поміркована Іда (заслужена артистка України Діна Анепська) здатна поєднати свої спогади про померлого чоловіка і нову симпатію. Саме в неї на цвинтарі починається роман із давнім знайомим, вдівцем Семом (заслужений працівник культури України Юрій Марчак), який приходить на могилу своєї дружини.

– Жінка нашого віку – це діамант. Він сяє, сяє, боже, – вільно! І ця краса потребує гарного оформлення – у вигляді мужчини. От і все ! – виголошує одна з героїнь – невгамовна Люсіль, наголошуючи на оптимістичний, життєствердний лейтмотив вистави і пояснюючи її назву.

Відео дня

Однією з причин багатолітньої дружби вдів є смерть їхніх коханих чоловіків. Жінки щомісяця разом збираються на цвинтарі, аби провідати й впорядкувати могили. У кожної з вдів, попри біль від передчасної втрати «половинки», свої невисловлені жалі. Люсіль любить чоловіка попри те, що він часто зраджував її, Доріс не може жити без свого коханого, оскільки вони були дуже щасливі у шлюбі, Іда почувається дуже самоттньою, тому хоче розпочати нові стосунки. Відвідування кладовища перетворилося для подруг на рутинний ритуал.

Жінки по-різному ставляться до свого вдівства.  Доріс відмовилася від особистого життя, Люсіль заграє і кокетує з мужчинами при кожній нагоді, Іда сподівається, що не все ще в минулому. Героїні повсякчас сперечаються над питанням: чи має вдова право на особисте життя? У намаганні його влаштувати пристрасті закипіли навколо лякливого вдівця Сема, який під кінець вистави таки зважується на серйозні стосунки з Ідою. «Невтішна вдова» Доріс помирає, а кокетка Люсіль так і залишається самотньою, продовжуючи відвідувати могили покійного тчоловіка та подруги на кладовищі.

Розкривають характери героїнь та увиразнюють сюжет і образ вистави сценографія та костюми Миколи Костюшка, оригінальні танцювальні номери у виконанні артистів балету Наталії Гоменюк та Олега Довганя, Марії Циби і Володимира Престаша, а також доречні й органічні танцювальні номери усіх артистів драми (хореографія і пластика Анни Марчак-Кіщенко та Олександра Кіщенка). Музичне оформлення режисера-постановника Володимира Савінова з творів Ніно Катамадзе і Тіни Тьорнер втілив звукорежисер Ігор Курилюк, художник по світлу – Володимир Калінін, відеоряд – Олександр Бабленюк.

Вистава розчулила публіку і зворушила до сліз. До речі, того вечора у Тернополі йшов дощ, як і на сцені, коли актори у плащах і з парасольками прийшли на цвинтар.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up