Тернополяни хочуть сексу навіть в піст. Священики радять утримуватися

Тернополяни хочуть сексу навіть в піст. Священики радять утримуватися

У період посту варто утримуватися від будь-яких насолод, у тому числі і від сексуальних зв’язків, радять священики. Втім, деякі тернополяни переконані, що утримання може негативно позначитися на здоров’ї, особливо чоловіків.

Бути чи не бути інтиму під час посту? Скільки людей – стільки думок. Одні вважають що утримання ніякої загрози не несе, інші ж навпаки не розуміють, навіщо відмовлятися від втіхи.

Церква не забороняє людям любити один одного. Вона лише рекомендує утримуватися від тілесних радощів в періоди посту. Зрештою, пара сама має вирішити, займатися їм любов’ю чи ні.

«І що 40 днів обійматись?»

Відео дня

Судячи з обговорення, яке ми опублікували на нашому сайті «20 хвилин», більшість чоловіків не готові приборкувати свої апетити. Вони вважають, що це погано на них впливає.

Відвідувач сайту під ніком «Надал Василь» жартома написав: «Що усі 40 днів ні-ні? Ви що?  Та як чоловік буде лягати спати із жінкою і 40 днів тільки обійматись?)»

У такому ж дусі прозвучала думка і Павла Білецького: «Обійматись не можна також.  Їсти жирного і ситного не можна, пити спиртне не можна, працювати на роботі можна чомусь…»

Далі чоловіки просто почали розказувати анекдоти на цю тему. Але вектор їхньої думки зрозумілий – заборона інтиму їх не дуже тішить.

Відмовлятись від сексу на період посту чи в інші дні хоче мало чоловіків, але такі є.

- Звісно, мене така перспектива не тішить, але якщо кохана жінка не хоче, то примушувати її – неправильно, - наполягає Владислав. – Деколи таке утримування ще більше пробуджує апетит. І сигнал «стоп» на деякийсь, не тривалий період, потім викликає ще сильніше бажання.

Жінки – проти дискримінації

Думка жінок на цю тему більш лояльна. Тернополянка Оксана говорить, що тримати піст у всьому – справа не з легких. І не потрібно робити акцент лише на інтим.

- Якщо пара не займається любов’ю, а натомість гризе один одного, осуджує інших людей і робить безліч інших жахливих речей, то не думаю, що відсутність інтиму врятує їх від Страшного суду, - каже вона. – Звісно, якщо люди дуже набожні і обоє намагаються бути багаті духовними, то це їхнє право.

А от Ольга вважає тезу чоловіків, про те, що вони не можуть жити без інтиму, - відвертим дискримінаційним викликом.

- Не думаю, що хтось із чоловіків помер чи захворів через відчутність сексуального життя, - акцентує співрозмовниця. – Тим паче, піст не триває вічно. І стриматися на цей період не так вже й складно. Усі чоловіки полігамні і просто шукають виправдання своїм неморальним вчинкам. Якщо жінка не може чи не хоче, то знайде іншу. Ні. Так бути не повинно. І їм треба тренувати витримку, навчитися любити і поважати свою другу половинку, а не списувати все на гормони.

Дехто з тернополян ще глибше дивиться на проблему.

- Церква забороняє неодруженим (не вінчаним) людям просто жити разом, то хіба можна тут говорити про утримання лише на період посту? – запитує Наталія. – А сімейні пари повинні в усіх питаннях знаходити компроміс.

Священики радять утримуватися

Якщо розглядати це питання з церковної точки зору, то піст для християн є періодом, коли можна очистити душу від гріховних помислів, віддавшись максимально аскетичному способу життя. Тоді з раціону виключать жирну їжу. Алкоголь та сигарети – теж під забороною. Ну і само собою, - плотські стосунки.

- Вважається, що, відмовившись від усього цього, людина приносить жертву Богові, замислюється про вічне, робить своє буття більш духовним, - пояснює  настоятель Свято-Троїцького духовного центру о. Анатолій Зінкевич. – А фізичні потреби ставлять її на один рівень з тваринами.

У Священних книгах ідеться про те, що пересичення багатьох людей призвело до смерті, а от утримання нічим поганим не загрожує. Більше того, воно підносить людину над світом фізичним, робить його сильнішим, наближає до Бога.

- Коли організм звільняється від усього поганого, нечистого, він очищається, - продовжує отець Анатолій. – Коли пари утримуються в сексуальному плані, то їхня духовна енергія виростає в рази, вони більше думають про вічне і про сенс нашого буття. Крім того, інтимні стосунки не повинні стати буденною звичкою, тому їх відсутність певний час може лише запалити вогонь пристрасті.

Коли гріх лягає на чоловіка

Трапляється, що в сім’ї один з подружжя ходить до церкви, а інший – ні. Або просто хтось сильніший духом, а хтось — ні. І тоді, поки перший люто постить (у тому числі і сексуально), другий заповнює дефіцит на стороні. З точки зору православної церкви, ця ситуація навіть більше гріховна, ніж плотські стосунки між подружжям під час посту.  

Часто буває, що жінка готова дотримуватися правил пі час посту. А чоловік – ні. Що робити?

- Усе має бути взаємно, - говорить отець Анатолій. – Якщо жінка хоче утримуватися в період посту і веде при цьому духовний спосіб життя, то гріх за невідмову від інтимної близькості лягає на чоловіка. Це вже більше на зґвалтування. Адже, якщо жінка не хоче і просить чоловіка утриматися, а він не хоче йти на компроміс, то він її ґвалтує. У такому випадку про яку любов може йти мова? Ще раз наголошую, що піст – це не заборона, це обмеження.

Вичерпно на цю тему сімейного життя, пов'язаного з тілесною близькістю між подружжям, йдеться у Священному Писанні. Апостол Павло наголошує, що тіло чоловіка належить вже не йому, а дружині і навпаки. Тому подружжя повинні зберігати себе одне для одного і при цьому не відмовляти один одному у фізичної близькості без взаємної згоди: «Hехай чоловiк вiддає своїй жiнцi належну любов; так само i жiнка своєму чоловiковi. Жiнка не володiє своїм тiлом, а чоловiк; також i чоловiк не володiє своїм тiлом, а жiнка. Hе ухиляйтеся один вiд одного, хiба за згодою, до часу, щоб перебувати в постi та молитвi, i знову будьте разом, щоб не спокушав вас сатана нестриманістю вашою (1Кор.7: 3-5)».

Утримання повинно бути взаємним

Період утримання від сексуальних контактів може бути корисним з точки зору сублімації енергії у творче русло, вважає психолог Антоніна Богачук.

- Людина може направити енергію лібідо на створення чогось нового, досягнення у роботі, у сфері творчості чи науки, тощо, - каже вона. - Також утримання дозволяє більше зосередитись на собі, сформувати навички контролю, розібратися у своїх бажаннях.

З іншого боку нестача фізичної любові переживається кожною людиною по-різному, тому тут дуже важливим є взаєморозуміння у стосунках партнерів та увага один до одного.

-Відомо, що мужчини важче переносять сексуальне утримання, ніж жінки, - продовжує спеціаліст. – У них може проявлятись агресія, дратівливість, можливі також депресивні прояви. У жінок також можливі такі симптоми, хоча це трапляється значно рідше. Все це досить індивідуально, тому найкращий варіант - коли партнери досить гнучкі у таких питаннях та прислухаються один до одного.

 

 

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • анонім

    Чому у вас на сайті реклама російської майстерні???
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога Від читача 14:22 Маленьким тернопільчанам про реалії сучасності: 4 нові дитячі книжки 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up