Кому і що дає "штамп" в паспорті? Аналізуємо всі "за" і "проти"

Кому і що дає "штамп" в паспорті? Аналізуємо всі "за" і "проти"
  • Сучасний світ диктує нам нові правила. За статистикою багато пар живуть разом без реєстрації шлюбу: не зв’язують себе ні офіційними вузами в органах РАЦСу, ні моральними у церкві.
  • Серед тих, хто живе без реєстрації шлюбу, побутує думка, що почуття вбиває саме офіціоз, а без нього у пари все ідеально і легко. Противники «життя на віру» вважають, що люди погоджуються на таке життя доти, доки не трапиться хтось кращий.
  • Кому справді зручніші такі відносини: чоловіку чи жінці? Які підводні камені криються у неофіційному співжитті на психологічному та юридичному рівнях, та які його наслідки, розбиралися журналісти «20 хвилин» разом із експертами.

Сімейний кодекс України дає визначення фактичним шлюбним відносинам або фактичному шлюбові: «жінка та чоловік, які проживають однією сім'єю, але не перебувають у шлюбі між собою, або в будь-якому іншому шлюбі».

На сьогодні відносини між чоловіком і жінкою можна називати «фактичним шлюбом» якщо виконуються всі наступні умови:

  • вони проживають на одній території;
  • ведуть спільне господарство;
  • не реєструють свої відносини в органах державної влади.

В XIX столітті в Україні існував аналог сучасного фактичного шлюбу, який називався «жити на віру». До нього вдавалися одинокі дорослі люди. Часи змінилися і більшість молоді підтримує саме фактичний шлюб.

Відео дня

Міністерство юстиції України на своєму офіційному сайті визначає народне поняття «цивільний шлюб», під яким розуміється побутова категорія, яка віддзеркалює наявність лише однієї ознаки шлюбу – сімейного союзу жінки та чоловіка. Відсутність державної реєстрації не робить цей союз актом цивільного стану, тобто шлюбом у правовому розумінні цього слова. Жінка та чоловік у цьому союзі мають статус сім’ї, але не мають статусу подружжя.

Найправильнішим визначенням життя чоловіка і жінки разом без реєстрації шлюбу в органах РАЦСу все-таки буде «фактичний шлюб».

Ми запитали в людей у соцмережах про досвід фактичного шлюбу. Ділимось найяскравішими коментарями.

Для пані Тетяни перевагу має саме фактичний шлюб, бо вона вже шість років живе з чоловіком без реєстрації шлюбу. Що розповідає жінка з власного досвіду?

  • Я живу в цивільному шлюбі вже шостий рік. Так, є різні моменти, бо це сімейне життя, але все ж знаходимо компроміси, тоді як багато наших знайомих і друзів вже на другому-третьому році "узаконеного" шлюбу несли заяви на розлучення. Про всі майнові моменти ми обговорили до. Як і про прийняття рішень в разі медичних питань. Для мене не є проблемою поставити штамп, але особисто мені це не потрібно. «Штамп» на сьогодні не гарантує абсолютно нічого. Ні подружньої вірності, ні поділу майна, ні, навіть, аліментів. Якщо чоловік офіційно не працює, а все його майно записане, наприклад, на маму, то ніц (нічого – прим.ред) вам не світить: ні гроші, ні хата. Так – це трохи "не норма", бо ж має бути все правильно, все по закону. Але для мене важливо, щоб було комфортно жити з людиною, а «штамп» це другорядне.

Пані Оля негативно відгукнулася про фактичні шлюбі відносини.

  • Життя у громадянському шлюбі – це те саме, що тримати собі дівчину або хлопця про запас. Поки нічого кращого не зустрінемо, то живемо собі разом. Бо нам ніби і так добре. Інакше, якщо це Любов, то чому б не створити справжню сім’ю, що найважливіше, взяти відповідальність. Якщо вирішив, обрав дівчину – женись, якщо ж просто живуть, то й так користуються один одним поки нічого кращого не підвернулося.

Пані Оксана вбачає недоліки для жінки та переваги для чоловіка у фактичному шлюбі.

  • Зараз взагалі змивається поняття сім’ї. Ніхто нікому не терпить. Якщо що, раз/два і розвівся. «Штамп» в паспорті дає спокій жінці і впевненість, що вона не лишиться гола-боса. А фактичний шлюб вигідний чоловікам. У разі чогось, «ніхто нікому нічого не винен», «я не зобов’язаний». Скажете стереотипи? Але десь воно і є.

Таку ж позицію зайняла пані Ірина.

  • Мені не підходить такий шлюб. Це така собі демо-версія більш вигідна для чоловіка: економія на побаченнях плюс всі бонуси життя з жінкою. А по факту, він ж неодружений, а значить вільний. Ніколи на таке не погоджувалася. Звісно шлюб не захищає від зрад, зняти обручку з пальця – справа кількох секунд. Я ж про інше, для чого забирати від себе час на романтичні стосунки та поступове пізнання людини, а влазити в каструлі, борщі і т.д.

Бувають і «винятки з правил», якими поділилася з нами пані Олена.

  • Знаю одну пару, що одружилися за тиждень після знайомства і живуть уже 40 років, та іншу, яка через п’ять років фактичного шлюбу взяла нормальний шлюб, а за рік розлучилася. Ніяке притирання не допомогло. Для жінки це однозначно принизливо і не потрібно.

Жінки також висловлювали свою критичну точку зору стосовно юридичних питань, які не вдасться врегулювати без «штампу»: спадщину, прийняття рішень відносно здоров’я при неспроможності партнера, усиновлення, аліменти на дитину, право власності на житло тощо.

Що каже психолог про фактичний шлюб?

Ми взяли інтерв’ю у психолога, аби глибше розібратися у питанні спільного життя чоловіка і жінки без реєстрації шлюбу.

У цивільному шлюбі жінки часто вважають себе заміжньою, а чоловіки, що вони не одружені. Життя без реєстрації шлюбу дає відчуття свободи від відповідальності: у будь-який момент можна змінити вектор стосунків, партнера тощо, - ділиться з нами юридичний та сімейний психолог Михайло КОЗЮК.

Етапи партнерських стосунків

На думку Михайла КОЗЮКА є 3 головних етапи у партнерських стосунках:

  1. знайомство, що швидко проходить і переходить у другий етап;
  2. зустрічання-закоханість, що може тривати досить довгий проміжок часу;
  3. прийняття рішення про подальше співжиття.

Що таке кохання?

– Коли люди закохуються, тобто запускаються хімічні процеси в їхньому організмі на гормональному рівні, у людей прокидається позитивне бачення світу.  Вони щасливі: дивляться на світ крізь «рожеві окуляри». Що це значить? Саме через «рожеві окуляри» люди оцінюють агресію, як героїзм, тобто надмірно ідеалізують риси свого партнера. Ця «хімія» триває зазвичай до 6 місяців, максимум до року часу.

Коли закінчується кохання?

– Коли «хімія» закінчилася, включається здоровий глузд і твереза оцінка свого партнера. З цього часу починаються побутові взаємини, коли людина бачить усі риси свого партнера такими, якими вони є насправді: «не можу», «не хочу», «мені лінь» тощо.

«Коли життя зриває з Вас «рожеві окуляри», аж тоді варто приймати серйозне рішення», - рекомендує психолог.

Як із психологічної точки зору сприймається фактичний шлюб?

– Із точки зору психології спільне проживання чоловіка і жінки без реєстрації шлюбу сприймається нормально. Але обов’язково потрібно вибудувати чіткий таймінг (час – прим.ред.) цього етапу у стосунках. Потрібно узгодити важливе запитання: «Скільки ж буде тривати наш фактичний шлюб?». Це потрібно для того, щоб не відбулося порушення особистих кордонів однієї зі сторін.

А як щодо відповідальності у фактичному шлюбі?

– Чоловіки зазвичай бояться надмірної відповідальності. Бо це збільшує навантаження, як фізичне, так і психологічне. Саме відсутність «штампу» в паспорті дає відчуття свободи від відповідальності – у будь-який момент можна змінити вектор стосунків, партнера тощо. У жінок все складніше: коли жінка починає жити з чоловіком фактичним шлюбом: у неї облаштований побут, задоволено питання комфорту, то автоматично з’являється відчуття безпеки. Запускаються природні інстинкти до продовження роду – репродуктивні інстинкти. Створюючи чоловікові комфортні умови життя, жінка помилково думає, що забезпечує собі стабільність і майбутнє. Насправді, цими «правильними» діями жінка відбиває у чоловіка бажання рухатись далі.

Чи можна пізнати людину без спільного проживання до укладення шлюбу?

– Пізнавати людину можна і треба. Проживання на різних територіях буде сприйматись навіть більш «екологічно». Головне вміти говорити одне з одним і запитувати про справжні бажання одне в одного. Твердо вирішити для себе: «Я готовий/готова будувати стосунки». Більше того, коли стосунки із самого початку не спотворені побутом, як свідчить статистика, кількість розлучень менша.

Які негативні наслідки може залишити фактичний шлюб в обох партнерів?

– У таких відносинах чоловік отримує все, що дає йому жінка: вірність, емоційну підтримку, зручний облаштований побут, інтимний зв'язок – все, що він хоче. Тому з часом, задовільнивши свої потреби, чоловіки втрачають мотивацію і сенс переходити на інший етап у стосунках. Жінка живе в умовах невизначеності за своє майбутнє, впевненості в тому, що чоловік вибрав її, як одну єдину. Це викликає тривогу. Тривога накопичується і починає руйнувати як психіку жінки, так і її соматику (від грец. – тіло – прим.ред.). У зв’язку з цим, жінка починає "виносити" мозок чоловікові.

Михайло КОЗЮК підсумовує значення офіційного шлюбу для обох партнерів: офіційний сімейний статус для чоловіка у сучасному світі не має значення: йому не холодно і не жарко від цього. Офіційний шлюб для жінок має значення – психологічне. Жінки відчувають певну впевненість для себе у майбутньому. Чоловіки женяться заради жінок. Чоловік мусить показати на ділі, що він вибрав бути з коханою жінкою, що він цінує її почуття і приймає відповідальність за неї і за своїх дітей.

Юридичні аспекти фактичного шлюбу

У зареєстрованому шлюбі подружжя має ряд майнових та особистих немайнових прав. Чи наділяє держава такими ж правами чоловіка та жінку, які перебувають у фактичних шлюбних відносинах?

Сімя

Сімейний кодекс України визначає, що сім'я є первинним та основним осередком суспільства. Сім'ю складають особи, які спільно проживають, пов'язані спільним побутом, мають взаємні права та обов'язки.

Хоча у фактичному шлюбі чоловік та жінка підпадають під вищезгадані ознаки сім’ї, але держава не розцінює таких людей сім’єю.

Діти

У фактичному шлюбі можуть виникати складнощі із оформленням документів при народженні дітей. Діти, які народилися у зареєстрованому шлюбі, одразу батькові: такий батько у свідоцтві про народження вписується автоматично. Якщо ж шлюб не зареєстрований, то потрібно отримати заяву від батька, який визнає факт свого батьківства відносно малюка. Якщо такої заяви від батька не надходить – у графі «батько» прочерк, а мати набуває статусу «одинока мати». Подальша процедура по заповненню пустоти у свідоцтві у графі «батько» довга і складна. Встановлення батьківства також можливе за рішенням суду.

Без підтвердження факту батьківства, на дитину не можна буде стягнути з біологічного батька аліментів. Крім того, дитина не отримає статусу спадкоємця при живому батькові. Якщо ж батько визнає свою дитину та записаний у свідоцтві про її народження, але не зареєстрував шлюб з матір'ю дитини, то стягнення аліментів відбувається за звичайною процедурою стягнення аліментів.

 Здоров’я

Якщо один із партнерів у фактичному шлюбі потребує термінової операції чи іншого негайного втручання заради спасіння його життя, Ваш коханий/кохана не має права дати такий дозвіл у медичному закладі. Прийдеться чекати на дозвіл родичів.

Майно

У випадку поділу майна, нажитого під час фактичного шлюбу, необхідно буде звертатися до суду і встановлювати факт проживання однією сім’єю. Крім того, на поділ майна людей, які проживають у фактичному шлюбі, впливає і те, чи Ви і ваш партнер перебуваєте в офіційному шлюбі з іншою людиною. Якщо чоловік, з яким Ви живете, наприклад, ще перебуває в офіційному шлюбі з іншою жінкою, але живе з Вами навіть 10 років, то право на його майно має виключно його офіційна дружина. Щоб майно визнали спільною сумісною власністю, воно повинно бути куплено на спільні кошти подружжя. І цей факт потрібно доводити в суді.

Спадщина

Цивільний кодекс передбачає спадкування за законом у порядку черговості. Так, в першу чергу мають право на спадкування діти, офіційний чоловік/дружина та батьки померлого. У другу чергу успадковують рідні брати та сестри спадкодавця, його баба та дід з обох боків. У третю чергу – рідні дядько та тітка спадкодавця. Аж у четверту чергу право на спадкування за законом мають особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім'єю не менш як п'ять років до часу відкриття спадщини.

Факт проживання однією сім’єю чоловіка та жінки без укладення шлюбу теж встановлюється судом на підставі доказів, які підтверджують наявність факту проживання однією сім’єю чоловіка та жінки без шлюбу. Такими доказами можуть бути свідоцтво про народження дітей, довідки з місця проживання, свідчення свідків, листи/фото особистого характеру, спільна сплата рахунків, оформлення кредитів, докази про спільне придбання майна тощо.

Таким чином, якщо один із партнерів має родичів перших черг та не залишив заповіту на користь іншого партнера, то шансів отримати спадок практично немає.

 

Опитування

Жінки, як Ви ставитеся до фактичного шлюбу?

 

Опитування

Чоловіки, як Ви ставитеся до фактичного шлюбу?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • christina vorce

    Переїзд майже зруйнував мій шлюб. Я одружена більше чотирьох років, але через роботу мого чоловіка він переїхав до іншого штату за короткий час, поки його поведінка змінилася по відношенню до мене, він почав зраджувати мені з іншою жінкою. Я не знав, що він під впливом любовних чар. Одного вірного дня я зустрів в Інтернеті священика Джага, який допомагає іншим, у яких були такі самі проблеми, і я вирішив зв’язатися з ним. ось як мені допомогли. мій шлюб відновлено, я радий, що зв’язався з ним. Ви можете зв’язатися з ним. {[email protected]} .потрібна справжня любов, щоб виділитися серед своєї родини

  • Бодя Олегович

    Писанина ніочом, навіть впадло читати.Краще з дітьми пограюсь.

    Марія reply Бодя Олегович

    То чому витрачаєте пару секунд свого дорогоцінного часу на коментування «писанини»?

    Видно, зачепило.
  • David Starr

    Ще чоловіка зрозуміти можна, а от для жінки незареєстрований шлюб має купу юридичних обмежень, включаючи й народження дітей. Тому не розумію логіки жінок, що схвалюють цивільний шлюб.

keyboard_arrow_up