Чим унікальна закарпатська «Верета»

Чим унікальна закарпатська «Верета»

Чотири закарпатські художиці, які входять до Аоціації творчих жінок «Нова форма», поєднали подорожі обласними центрами з презентаціями виставок своїх картин в рамках проекту «Мистецтво єднає Україну».

Півсотні картин з унікальним колоритом від чотирьох закарпатських художниць – Людмили Корж-Радько, Одарки Долгош-Собко, Надії Пономаренко та Олени Кондратюк до кінця серпня можна оглянути в Тернопільському обласному художньому музеї. Експозиція має назву «Верета»  (вид покривала чи ряднини, або різнокольоровий килим з грубої вовни – прим. авт.). Авторки робіт – члени Асоціації творчих жінок «Нова форма».

Рідкісна експозиція

Відео дня

Свої полотна художниці  вперше представили в Тернополі у липні цього року в рамках проекту «Мистецтво єднає Україну», в галереї обласної організації Національної спілки художників України. Правда, на відкриття попередньої експозиції художниці не приїжджали. Цього ж разу тернополяни мали нагоду поспілкуватися з Одаркою Долгош-Собко та Оленою Кондратюк.

До речі, митці із Закарпаття привозять у Тернопіль свої виставки дуже рідко, тому тернополяни мають чудову нагоду ознайомитись із їхньою творчістю і дізнатися, чим особливі ці полотна і що саме вирізняє закарпатських художників з-поміж інших.   

– У нас досить неординарна подія, бо до нас приїхало далеке Закарпаття, – зазначив директор Тернопільського художнього музею Ігор Дуда. – Це чотири представниці закарпатської художньої школи, яка завжди вирізнялася своєю тематикою і живописними якостями через те, що вона найближче до західної Європи. Ця школа, незважаючи на важкі тоталітарні часи, зуміла зберегти свою ідентичність.

Жіночий погляд на мистецтво

Проект «Мистецтво єднає Україну» стартував у Вінниці. Після Тернополя виставка помандрує в Чернівці та Львів.

– Експозиція «Верета» представляє жіночий погляд на мистецтво, – каже начальник управління культури Закарпатської обласної державної адміністрації Вікторія Фролова. – Кожна з цих чотирьох художниць  є індивідуальністю. Вони різняться між собою технікою виконання, власним баченням, тематикою, але їх об’єднує любов до свого рідного краю і творчість.

Талановиті жінки вже понад 15 років організовують спільні проекти, відкривають збірні виставки і мають великий успіх. До речі, їх вважають найкращими художницями Закарпаття. Полотна майстринь вражають своїм різнобарв'ям карпатських мотивів, а природа набуває жіночої тужливої ніжності. Попри те, що художниці різні в своїй творчості, але  їх об’єднує вишуканий смак і талант, тому експозиція є цільною.

– Жіноче начало картин, які експонуються на цій виставці, відчутний у всьому, – зазначив начальник управління культури Тернопільської міської ради Олександр Смик. – Як не дивно, але саме війна, що триває на Донбасі, дала інший розвиток Закарпаттю. Воно стало меккою для туристів, які цікавляться не лише мальовничими краєвидами, а й живописною спадщиною. Тому було б добре зробити музеї-садиби художників.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним Від читача 10:03 На Тернопільщині шукають роботу 554 переселенці 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме 21:00 Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб 20:00 Жителька Хмельниччини намагалася відкупитися від поліції за п'яну їзду 19:03 Скільки коштує зібрати великодній кошик: як змінилися ціни за рік у Тернополі photo_camera 18:30 Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку - Сергій Надал ( пресслужба Тернопільської міської ради) 18:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ, особливо серед дітей 17:15 Мріяв обійняти доньку, яку не бачив понад рік: історія відновлення тернопільського захисника 16:35 Чоловіку, який у Тернополі вивіз тіло померлої матері у валізі в парк, загрожує до трьох років тюрми 16:10 Смерть чоловіка в Настасові: працівнику агропідприємства оголосили підозру у вчиненні наруги над тілом 15:20 Жителів Тернопільської області підозрюють у незаконному видобутку піску на понад 40 млн грн play_circle_filled photo_camera 14:30 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають і скільки коштували? photo_camera 13:55 Підозрюваним у нападі на поліцейських оголосили нове обвинувачення і взяли під варту
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up