Діти показали власноруч змайстровані забавки

Діти показали власноруч змайстровані забавки

Більше сотні виробів представили 70 учасників виставки-конкурсу «Українська народна іграшка руками дитини», яка діє у Тернопільській школі народних ремесел.

Традиційні ляльки-мотанки, текстильні ляльки, вироби з глини, дерева, паперу, сіна, соломи, лози, рухомі іграшки можна оглянути на виставці-конкурсі «Українська народна іграшка руками дитини», яка до кінця листопада діятиме у Тернопільській школі народних ремесел. Цього року свої вироби представили майже 70 учасників. Цікаво, що більшість із них зі східних областей України.

Більшість учасників зі сходу України

Відео дня

В. о. директора Тернопільської школи народних ремесел Тетяна Жмурко зазначила, що організатором виставки-конкурсу є школа народних ремесел і обласний осередок Національної спілки майстрів народних ремесел України.

– Всі вчителі нашої школи входять до спілки народних майстрів, – каже пані Жмурко. – Саме тому виникла ідея проводити таку виставку на базі нашої школи, а не в бібліотеці №5 для дітей, як це було в попередні роки. Приємно, що до участі зголосилося близько 70 діток. З них більшість із східної України. Ми вдячні їм за довіру, адже свої іграшки вони нам надіслали поштою. Видно, що це роботи дитячі. Вони виконані з дитячою безпосередністю під керівництвом досвідчених наставників. Саме тому ми відзначимо і діток, і вчителів. У нас нема переможених.

Журі визначило номінантів у кількох вікових категоріях, адже роботи представили учасники від 6 до 17 років. Одне з перших місць дісталося Емілії Гнатенко з Одеси. Вона створила дві ляльки-мотанки, одна з них – Козак із прапором.

- При оцінюванні робіт ми керувалися в першу чергу відповідності тематиці конкурсу, відповідності номінації, важливо було, щоб це була не просто іграшка, а традиційна народна іграшка, – додає в. о. директора. – До речі, в експозиції представлені також виставкові роботи досвідчених майстринь – Алли Шушкевич і Галини Дудар.

У номінації «Деревообробка» відзначили роботу «Сани» учня ТЗОШ №11 Іллі Агеєва.

Досвід передають учням і внукам

Учасники, які не змогли приїхати на відкриття виставки-конкурсу, прислали свої фотографії, з яких зробили колаж.

- Виставку-конкурс «Народна іграшка руками дитини» ми проводимо вже втретє, – каже ініціатор даного заходу, вчитель-методист ТЗОШ № 11, майстриня Алла Шушкевич. – За цей час вона з обласної переросла у всеукраїнську. Цього року нам надіслали свої роботи діти із семи областей. Іграшки номіновані за віковими категоріями, розставлені за матеріалами, з яких вони виготовлені. Журі було дуже важко вибрати номінантів, бо кожна робота достойна перемоги.

Оскільки пані Алла займається створенням ляльок-мотанок, тож не могла не відзначити патріотичну ляльку-мотанку Козак та мотанку на гойдалці, яку створила дівчинка з дитячого будинку Валерія Осадча. Також їй дуже сподобався паперовий равлик, виготовлений наймолодшим учасником виставки – шестирічним хлопчиком із Черкас Дарієм Солодаром.

Свої нові ляльки-мотанки представила й онучка Алли Шушкевич, учениця 8 класу ТЗОШ №15 Аня Луцька.

- Мені подобаються всі дитячі роботи, бо кожен із учасників вкладає душу у свій виріб, тратить час, тож кожна іграшка виконана з любов’ю, – переконана майстриня Галина Дудар. – Цього року виставка особлива тим, що більшість робіт наближені до народної іграшки, хоч є і сучасні. Мені як майстру, що спеціалізується на витинанках, шкода, що представлено небагато паперових робіт. У мене небагато учнів, проте мій внук Артем представив тут кілька витинанок.

Створила ляльці міні-книжку

Унікальний мініатюрний «Кобзар», який належить ляльці в народному строї, створила учениця ТЗОШ №29, учасниця гуртка декоративно-образотворчого мистецтва Тернопільської станції юних техніків Марія Довганюк.

- Я люблю робити різні мініатюрні речі, тож вирішила це використати для ляльки, – розповідає дівчинка. – Тому створила мініатюрний «Кобзар», трохи його проілюструвала. Сеціально для нього пошила невеличку сумку.

Керівник гуртка декоративно-образотворчого мистецтва Ірина Качанова зазначила, що її учениця дуже талановита. Вона не лише гарно малює, а й виготовляє вироби зі шкіри, валяє вовною, вишиває, в’яже, складає вірші, випускає міні-книжечки і робить до них ілюстрації.

Пошила ведмедика Пушинку

Учениця 3-А класу Тернопільської класичної гімназії Аліна Паскевич представила на виставці свій витвір – ведмедика Пушинку, пошитого з тканини. Дівчинка розповіла, що зацікавилася створенням іграшок у другому класі.

–  Цього ведмедика мені допомогла пошити мама, – розповідає Аліна. – Вона працює вчителем трудового навчання. Це моя перша іграшка. Участь у виставці-конкурсі я беру вперше. Також я ще захоплююсь бісероплетінням.

Мама дівчинки Інна Паскевич розповіла, що від гімназії на виставку подали свої роботи двоє дітей – її донька та учень 4-Б класу Денис Древніш.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:05 На Тернопільщині 18 квітня вводять в дію графіки обмеження енергопостачання для окремої групи підприємств 22:00 Погрожував вбивством, отруїв собаку і підкинув наркотики — на Тернопільщині родичі не можуть поділити хату 21:02 Двотижневий фестиваль «Великодні мотиви» стартував у Тернополі (ФОТОРЕПОРТАЖ) photo_camera 20:00 З висоти пташиного польоту: розвідник розповів, як розквітають «Піони» і «БУКи» у вогні артилерії Від читача 17:19 У квітневому топі вакансій на Тернопільщині - водій, продавець, кухар, швачка, медсестра, лікар 19:02 Ніхто не скаржився на витік газу, а він був: скільки нарахують в третій платіжці за перевірку мереж 18:30 Біля дамби Тернопільського ставу висадили катальпи 17:50 На вісьмох вулицях «Нового Світу» 18 квітня не буде води 16:30 «На гарячому» затримали чоловіка, який за $ 12 000 обіцяв домовитися з ВЛК Тернопільського військкомату 16:05 Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:53 «Поділили на «своїх» і «чужих»? Переселенка з Харкова скаржиться, що синові не видали книги в бібліотеці 15:45 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 17 квітня 15:30 Сім’я полеглого воїна Миколи Пителя пожертвувала дзвін для храму play_circle_filled 14:48 На Тернопільщині розшукують чоловіка з Бережан 14:07 Удар по Чернігову: 14 загиблих, 61 людина постраждала play_circle_filled photo_camera 13:55 Куди після школи? Огляд закладів освіти для вступу (партнерський проєкт) 13:00 На фронті загинув Герой з Почаєва 12:05 Куди піти, що подивитися у Тернополі 17-21 квітня 11:30 У Тернополі відбудеться сесія міської ради — які питання вирішать 11:20 Лазерна епіляція Сandela 2+1. Кожна 3-тя процедура в подарунок! (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up