На картинах оживають народні ремесла

На картинах оживають народні ремесла

Виставку авторських робіт «Життєдайні джерела» київської художниці Людмили Кубай до 11 липня можна оглянути у фойє Тернопільського обласного краєзнавчого музею. До уваги відвідувачів – 12 живописних робіт та 10 гобеленів. Вхід вільний.

Картини з циклу «Народні ремесла» показують красу праці та велич давніх народних промислів – писанкарства, гончарства, ковальства, лозоплетіння, ткацтва, декоративного розпису, вишивки. Робота «Дай мя, мамко, дай мя там, де хата крайня», на якій зображена молода дівчина на фоні мальовничих Карпат, створена за мотивами народної пісні. Також Людмила Кубай представила свої твори «Стрітення», «Благовіщення», «Колядка», «Щедрий вечір».

- Дуже знаменно, що пані Людмила прониклася знанням українського фольклору й народних традицій і виклала їх на полотні, – зазначив на відкритті експозиції директор Тернопільського обласного краєзнавчого музею Степан Костюк. – Також тут представлена серія картин «Народні ремесла», які відображають бачення художниці. Цікавими є і її асиметричні гобелени.

Відео дня

До речі, це вже п’ята виставка Людмили Кубай в обласних центрах України. Перша відбулась у 2015 році в Києві, потім були Вінниця, Житомир, Хмельницький і Кам’янець-Подільський.

- Спочатку я створила роботи, присвячені релігійним святам і пісні, – розповіла художниця. – У 2014 році під час Майдану були написані картини, присвячені народним ремеслам. Під впливом подій Революції Гідності в мене виникла думка про те, що хочуть знищити все українське, тому я вирішила увіковічнити народні ремесла на полотні.

Щодо гобеленів, то, за словами майстрині, їй було цікаво поекспериментувати з формою.

- Коли дивишся на ці яскраві кольори і позитивний настрій робіт, то виникає думка, чому б не випустити ідентичні філателістичні марки, – каже кандидат історичних наук, директор Тернопільського обласного інституту працівників педагогічної освіти Олександр Петровський. – Таку творчість треба вітати і підтримувати, адже вона несе позитив і любов до рідного народу, його праці і творчості.

Оглядаючи експозицію, тернопільський майстер текстилю, живописець Олег Курдибаха зізнався, що відчуває гордість за народні традиції і ремесла.

– Гобелени пані Людмили – декоративні, вони милують око, від них іде особливе тепло, – додав він.

Довідка

Людмила Кубай народилася в м. Самборі на Львівщині, навчалась у Вижницькому училищі прикладного мистецтва, згодом у Московському та Київському університетах мистецтв. Із 1978 р. живе і працює в Києві. Має 15 персональних виставок, брала участь у 17 збірних всеукраїнських виставках. Викладач Київської дитячої академії мистецтв, член КНСХУ. Працює в техніках: олійний живопис, вибивка, батик, вишивка, витинанка. Багато її робіт знаходяться в приватних колекціях в Україні та за кордоном.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up