У Тернополі експонують пухнасті пейзажі з ефектом мерехтіння

У Тернополі експонують пухнасті пейзажі з ефектом мерехтіння

Виставку живопису «Без меж» представила в Тернополі художниця Вікторія Теслюк. Її квіти та пейзажі намальовані так, що споглядаєш їх, як акваріум.

Стаючи до мольберта, 25-річна художниця з Хмельницького Вікторія Теслюк забуває про час. Вона творить неймовірно яскраві, легкі й повітряні картини. В них кожен відтінок гармонійно підібраний та продуманий. Дрібні мазки пензлика, нанесені багаторазово, створюють ефект мерехтіння. Ці роботи покращують настрій: чим більше споглядаєш, тим більше оживає краса природи. На них можна дивитись, як на акваріум, можна абстрагуватися від реальності, увійшовши в середину цих творів чи, навпаки, заглибитись у власні відчуття.

«Пухнасті» квіти та пейзажі, створені Вікторією Теслюк, можна оглянути в Тернопільському обласному художньому музеї до 23 серпня. Персональна виставка живопису складається із 30 полотен, написаних у 2016-2017 роках.

– Дивлячись на безкрайні простори, відчуваю безмежність, тому й назвала виставку «Без меж», – пояснює художниця.

Відео дня

Допомогли кульбаби

У своїй роботі Вікторія Теслюк використовує акрил та олію. Мистецтвознавці називають її авторський стиль декоративним, а техніку – крапковою. Сама авторка каже, що найчастіше полотна пише після споглядання зоряного нічного неба та прослуховування улюблених пісень. Вікторія малює з дитинства, проте зізнається, що знайти власну техніку було непросто.

  • Я не знала, що мені малювати і як саме, – розповідає мисткиня. – Це було складно. Мені здавалося, що я малюю щось дуже схоже на всіх, що мої картини не можна відрізнити від творів інших художників. Тому я шукала щось своє. В результаті таки знайшла власну техніку. Саме нанесення фарби є авторським, а ефект мерехтіння – це щось схоже на пуантилізм.

Через природу, квіти, абстракції жінка передає свої емоції. Улюблена картина Вікторії Теслюк – «Кульбаби». Власне з них усе й почалося.

  • Коли я спробувала намалювати кульбабові кульки, винайшла свою техніку, – пояснює художниця. – Я дуже хотіла передати їхню пухнастість. Цю картину я намалювала за одну годину. Тоді я дуже поспішала. Ідея виникла спонтанно і я вирішила закінчити її одразу. Формат даної роботи – 80х90, а оскільки я малюю відбитками і це передбачає тисячі ритмічних рухів рукою, то вона боліла мене ще кілька днів.

Після кульбаб Вікторія Теслюк спробувала таким же способом намалювати інші квіти та пейзажі. Так розвинула й вдосконалила свою авторську техніку.

Забуває про час і їжу

В процесі роботи над картиною художниця відчуває піднесення. Вона відключається від реальності, не помічає плинності часу, забуває про їжу.

Чоловік Вікторії Андрій Теслюк каже, що його дружина віддається творчості настільки, що стаючи до мольберта, забуває про час. Тож, коли він повертається з роботи, найперше запитує, чи кохана хоч щось їла.

  • Коли я малюю, то втрачаю відлік часу, – розповідає Вікторія. – Пам'ятаю, як взяла в руки пензель і як закінчила. Це як сон. Вранці можу випити чаю чи молока і до роботи. Потім забуваю пообідати. Чоловік знає цей нюанс, тому часто дзвонить, щоб нагадати, що пора їсти.

«Творчість – це свобода»

Розповідаючи про свою картину «Квітуча ніжність», мисткиня зазначила, що спочатку хотіла малювати дерева, але в процесі вийшли квіти. Над цим твором жінка працювала максимум дві години.

–             Такі полотна мають особливу енергетику, – каже Вікторія Теслюк. – Зазвичай люди зупиняються біля них, відчуваючи, що в них багато емоцій, що вони не надумані.

Художниця вважає, що картини повинні нести в собі прекрасне, показувати те, що, зазвичай, людина не помічає у буденному житті, привертати увагу до краси природи, милувати око та пробуджувати підсвідомість для радості.

–             Для мене творчість – це свобода, тому я ніколи не змушую себе до роботи, – додає жінка. – Коли ми сповненні натхнення та емоцій, у нашій голові тисяча ідей просяться знайти своє призначення. До того ж картина, створена в пориві творчості, виходить набагато краща, ніж надумана.

Написала вінчальні ікони

До речі, Вікторія Теслюк малює лише квіти та пейзажі. Кожна її робота має свій закодований зміст.

– Епічні пейзажі є характерною особливістю творчості цієї художниці, як і декоративний стиль трактування краєвидів, – каже директор Тернопільського обласного художнього музею, мистецтвознавець Ігор Дуда. –  Цей стиль відходить від натуралістичного зображення природи.

Крім живопису Вікторія Теслюк займається іконописом у древньоруській техніці. Малює яєчною темперою на дошках.

– Я з дитинства хотіла малювати ікони, хоч тоді мені здавалося нереальним намалювати Бога, – каже жінка. – Але коли вивчила правила й канони, мені почало вдаватися. Перші ікони написала спеціально для свого вінчання. В них я вклала багато душі, дуже довго їх вимальовувала.

У творчих планах мисткині – створювати полотна більшого формату, а також малювати людей.

Довідкa

Вікторія Теслюк нaродилaся 16 трaвня 1993 року в місті Почaїв Тернопільської облaсті. Нaвчaлaся нa фaкультеті обрaзотворчого мистецтвa Кременецької облaсної гумaнітaрно-педaгогічної aкaдемії  ім. Т.Г. Шевченкa. Деякий чaс проживaлa у Тернополі. Нaприкінці 2015 року переїхaлa у місто Хмельницький. Прaцювaлa виклaдaчем у Хмельницькій дитячій школі обрaзотворчого тa декорaтивно-приклaдного мистецтвa. Серед сфер зaхоплень – іконопис, який вонa вивчaє при Кaм'янець-Подільській школі іконопису. Мала ряд персональних виставок.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up