Різнобарвні експерименти Наталії Волянюк

Різнобарвні експерименти Наталії Волянюк

Усміхнена білявка в довгій яскраво-червоній сукні посеред насичених різними барвами картин – такою постала перед відвідувачами Тернопільського обласного художнього музею  30-річна художниця з Кременця Наталія Волянюк на відкритті своєї персональної виставки «Мить», що відбулось 25 квітня.

Це вже друга авторська виставка мисткині. Перша була у Кременецькому краєзнавчому музеї, називалася «Від Кременця до Львова» і включала в себе роботи за увесь період творчості. У Тернополі Наталія Волянюк представила свій творчий доробок за останні два роки – всього 65 робіт. Вони виконані в різних техніках – акварель, олія, акрил, пастель.

- Останнім часом я експериментую з акрилом, бо з олією і пастеллю працюю вже давно, – каже художниця. –  Малюю різне – пейзаж, натюрморт, портрет. Цікавить людина-індивідуальність у природі. Вважаю, що основне завдання художника-колориста – експерименти з кольором, світлом і тінню, де форма відходить на другий план. У мене такий поклик душі, так я це бачу і відчуваю. Мені хочеться донести до глядача різні миттєвості зі свого життя. Виставка має назву «Мить» тому, що дуже часто момент може відіграти ключову роль в нашому житті і викликати ті чи інші переживання, стати вирішальним.

Відео дня

Авторка експозиції зізнається, що дуже любить яскраві насичені кольори. Вже 10 років займається живописом, проте серйозно взялась за цю справу лише 2 роки тому. До того часу навчалась у Кременецькому обласному гуманітарно-педагогічному інституті ім. Т. Шевченка, згодом працювала в цьому вищому навчальному закладі на посаді викладача рисунку та живопису. Паралельно писала наукову роботу і вчилася в аспірантурі у Львівській національній академії мистецтв. Захистила кандидатську дисертацію «Народна вишивка Тернопільщини ХХ ст.».

Багато картин Наталія Волянюк подарувала друзям і колегам. У її творчому доробку є й комерційні роботи, а є й такі, що створені для душі. На виставці у Тернополі представлені лише ті, які художниця намалювала для себе. Зокрема дуже символічна картина «Сумний святий вечір» 2015 року.

- Її я написала після подій на Майдані, – розповідає пані Наталя. – На ній зображена карта України, різдвяна зірка і жіноча постать біля вікна, яка є уособленням матері, дружини і дочки, що чекає свого сина, чоловіка, батька. Цю картину я створила за дві години. Вона їздить зі мною на всі виставки, її я не продаю, хоч є багато зацікавлених в цьому.

Найновіші роботи художниці  – це «Рожеве небо», що позбавлене форм, із домінуванням кольору, «Перед грозою», де нема ніяких об’єктів, лише колір, а також «Фіолетове небо», «Ріпакове поле» із прописаними хмарами. З останніх творів на виставці представлені також ілюстрації, виконані тушшю. Це «Втома», «Самотність» і «Болить», де через образ жінки художниця передає її внутрішній світ.

До речі, свої картини Наталія Волянюк пише дуже швидко, витрачаючи від 20 хвилин – до години.

– Це спостереження, аналіз і робота, – пояснює вона. – Можна йти з роботи додому, побачити якісь об’єкти, що зацікавили, переосмислити і за 20-30 хвилин намалювати своє враження. Це навіть не імпресіонізм, а лише колір, світло і тінь.

Пані Наталія каже, що мистецький хист успадкувала від батька, який гарно малював, хоч і не був професійним художником. Як художник-практик молода жінка вірить в силу таланту, але переконана, що без праці нікуди. На її думку, художник мусить працювати щодня, щоби розвивати свої здібності, бачення кольору, аналізувати все. Успіх – це 99% праці.

- Я не малювала з дитинства, – зазначає Наталія Волянюк. – Дуже довго вагалася ким бути – художником чи науковцем? Два роки тому таки вирішила розвивати творчість. Навчання в Кременецькому обласному гуманітарно-педагогічному інституті дало мені  міцний фундамент. Там хороша академічна школа і тепер треба зламати себе, щоб побачити все по-іншому.

Наразі художниця разом із чоловіком і сином живе у Львові, вивчає навколишню дійсність, аналізує й переосмислює дуже багато речей.

- До нас знову завітали кремен чани, – зазначив на відкритті виставки директор Тернопільського обласного художнього музею, мистецтвознавець Ігор Дуда. – Кременець знаний своїми давніми мистецькими традиціями, починаючи із місцевого педагогічного ліцею, звідки вийшли багато відомих художників. Ці традиції продовжуються. Авторка виставки «Мить» Наталія Волянюк закінчила Кременецький гуманітарно-педагогічний інститут.  Також вона дипломований мистецтвознавець. Половина робіт, представлених на виставці – це живопис, половина – графіка. Картини свідчать про великі потенційні можливості художниці, яка наразі перебуває в пошуках  власного художнього почерку.

Персональна виставка Наталії Волянюк діятиме до 15 травня.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up