У Тернополі побувала картина миру

У Тернополі побувала картина миру

Карту України, що складається із 25 областей-пазлів, і яку малювали майже 10 000 українців, показали тернополянам. Ініціатором її створення стала 16-річна художниця-рекордсменка із Донеччини.

Величезну картину – карту України, розміром 4х5 метрів, що складається з 25 пазлів усміхнених облич українців, 10 серпня привезли і виставили на Театральному майдані Тернополя зі сходу України. Цей гігантський витвір мистецтва занесений до Національного реєстру Книги рекордів України – «Картина, намальована найбільшою кількістю людей олійними фарбами». Її створювали  9 875 дорослих та дітей з різних регіонів України. Кожен елемент картини позначає окрему область, яку малювали жителі тієї місцевості.

Полотно показали тернополянам організатори Всеукраїнської культурно-мистецької патріотичної акції «Спільне бажання мільйонів сердець збудує щасливу країну!», що стартувала 30 липня із м. Дніпра. До 24 серпня картина-пазл побуває в усіх обласних центрах, проїхавши 5000 км. На ній свої підписи ставлять начальники управління культури та мери міст. Згодом це дозволить встановити ще один рекорд – «Картина, яка проїхала найбільшу кількість кілометрів дороги, і яку побачили понад 50 тисяч людей».

16-річна художниця-рекордсменка

Відео дня

Ініціатором такого проекту стала учениця ЗОШ № 2 міста Покровська, Донецької області 16-річна Лілія Дорошенко. Дівчина не має ні художньої освіти, ні  фахових вчителів. Вона звичайна  самоучка, яка два роки тому взяла пензель і почала перемальовувати картини.  Самостійно навчилась змішувати олійні фарби, вимальовувати фон, а зараз самотужки вивчає анатомію, читає відповідну літературу.  За два роки з-під її пензля вийшло понад 100 робіт, серед яких і українські пейзажі і портрети, і натюрморти.

Талановиту дівчинку  помітили – запропонували зробити виставку в рідному місті Покровську. Потім було ще кілька виставок  і  визнання на Міжнародному  фестивалі дитячо-молодіжної творчості «Литовська феєрія» у січні  2016 року, де Лілія Дорошенко зайняла перше місце в номінації «Образотворче мистецтво». Мала персональні виставки картин у Мирнограді, Краматорську, Львові, Одесі та Києві. Юна художниця занесена до Національного реєстру Книги рекордів України.

- Моя донька змалку займалася бальними танцями, – каже батько талановитої дівчини, заступник голови громадського об’єднання «Ти не один» Леонід Дорошенко. – Після того, як розпочались бойові дії, вона не могла більше їздити на танцювальні змагання та конкурси, тому й почала малювати. На виставках люди просили намалювати війну, але оскільки ця тема дуже болісна для нас, тому я запропонував доньці створити картину миру.

Картину малювала вся країна

Дівчина вирішила малювати разом з учнями своєї школи. Проте згодом батько з донькою вийшли на більш масштабний рівень  – захотіли залучити до цього процесу всю країну. Цю ідею запропонували Міністерству культури України. Там їхній проект підтримали. Відтак, зробили пазли, відправили їх в кожну область. На них діти і дорослі намалювали усміхнені обличчя українців.

- Ці пазли ми з’єднали в одну картину і презентували її в рідному Покровську, – розповів Леонід Дорошенко. – Тоді знову звернулись до Міністерства культури з проханням показати її в Києві. Нам запропонували представити цю рекордсменку в обласних центрах України.

Разом із картиною-рекордсменкою пан Леонід возить творчі роботи своєї доньки. Долучитися до одноденних вуличних виставок на центральних площах міст в рамках акції «Мистецтво лікує» запрошує місцевих художників. Якщо картини продаються, то просить художників частину коштів пожертвувати на реабілітацію воїнів АТО. Гроші в скриньку можуть вкинути і небайдужі громадяни. Після закінчення акції організатори у присутності преси відкриють скриньку і всі кошти віддадуть одному конкретному бійцю, який потребує допомоги.

Долучились тернополяни

До акції «Мистецтво лікує» долучилися й тернопільські митці – Наталія Фугель та Євген Ковальчук.

- Я представила портрети українських героїв різних історичних періодів, бо в нас завжди були люди, які дарували нам мир і можливість мріяти, бажати і жити, – зазначила художниця Наталія Фугель. –  Їхні портрети я написала дуже легко.

До речі, молода тернополянка, як і Лілія Дорошенко, вчиться малярству самотужки. Дівчина закінчила педагогічний університет, спілкується з іншими художниками, бере участь у пленерах і конкурсах. У творчому доробку має понад 150 полотен. У листопаді 40 картин представила на своїй персональній виставці, що відбулася у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї.

Художник із Микулинців Євген Ковальчук, почувши про цю акцію «Мистецтво лікує», вирішив підтримати. Він виставив на Театральному майдані кілька своїх робіт.

- Мені дуже сподобались роботи Лілії Дорошенко, – стверджує він. – Вони виконані на високому художньому рівні, а ще вражає її багатогранна техніка. Мене тішить те, що в нас є такі молоді й талановиті художники, які беруться за різні цікаві проекти.

На думку пана Євгена, рекордна карта-пазл саме на часі, бо вона піднімає український дух, об’єднує всіх українців, а також представників національних меншин, які живуть в Україні. Це символ братерства, дружби і єдності нашої держави.

 

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:18 Посмертно семеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вона вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Окупанти вдарили по багатоповерхівці в Дніпрі. Є загиблі, серед них — дитина 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up