Він був авторитетом навіть для атеїстів. У Тернополі відкрили виставку в пам'ять про Любомира Гузара

Він був авторитетом навіть для атеїстів. У Тернополі відкрили виставку в пам'ять про Любомира Гузара

Виставку, присвячену світлій пам’яті покійного глави Української Греко-Католицької Церкви Любомира Гузара, відкрили в обласному державному архіві 30 травня. Відвідати виставку можна буде упродовж червня. 

Захід присвячено першим роковинам відходу у вічність Патріарха. В експозиції вміщено світлини, документи, книги, речі, пов’язані з життям владики Любомира.

 

Відео дня

    - Митрополит був авторитетом сучасної України, який працював на суспільство. Він зробив дуже багато, щоб Україна була соборною державою з християнським обличчям. Ми надзвичайно раді, що ця виставка знаходиться в стінах нашого архіву, - каже директор  Державного архіву Тернопільської області Федір Полянський.

Єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівської єпархії УГКЦ  Теодор Мартинюк розповів, що мав честь особисто спілкуватись з Блаженнішим Любомиром. Розповідає, що особистість Любомира не є цілком відкритою для українців, бо він був дуже багатогранною людиною, тому потрібно ще багато дізнаватися про діяльність митрополита.

Отець Віталій також особисто спілкувався з Блаженнішим Любомиром. Каже, що ця людина була авторитетом навіть для атеїстів.

   - Це була особистість виняткова в своєму роді, він був дуже простим і справжнім. Своїми словами він хотів донести тільки одне, що потрібно завжди залишатись людиною в будь-якій ситуації, - розповідає отець Віталій. – Виставка поділена на частини, починаючи від перших кроків священицтва Любомира,  далі період життя біля патріарха Йосипа і різні експонати, які показують стосунок Блаженнішого Любомира до Тернопілля.

    - Ми почали шукати ці всі експонати досить давно, серед  них є унікальні листи митрополита, підбірки фотографій Любомира в різні часи його життя, книги, - каже співзасновник виставки Юрій Заруцький. – Кожен експонат несе частинку життя митрополита, надіємось тернополяни будуть приходити сюди і дізнаватись щось нове.

В останні роки свого життя митрополит був незрячим, але навіть тоді вважав, що кожен свій лист він зобов'язаний підписати власноруч. На виставці представлені листи з підписами Блаженнішого Любомира. 

Організували виставку завдяки співпраці обласного архіву, Інституту національного відродження ім.Ігоря Ґерети та Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up