Відкрили виставку про медійників на війні

Відкрили виставку про медійників на війні

11 липня у сквері Т. Шевченка під дощем відкрили виставку The War Is Not Over Yet («Війна ще не закінчилася»).  Основна мета виставки — розповісти про українських та закордонних журналістів, фіксерів, фотографів, операторів, котрі були викрадені, поранені, або ж вбиті від початку війни.

Як говорить регіональна преставниця Інституту масової інформації Ірина Небесна, ця виставка має висвітлювати те, що робота журналіста у воєнний час є дуже важливою та небезпечною:

— За даними Інституту масової інформації, під час повномасштабного вторгнення загинуло 63 медійники, 10 з яких виконували редакційні завдання, тобто під час виконання своєї роботи. А загалом із 24 лютого 2022 року росіяни скоїли понад 500 злочинів проти медіа.

Відео дня

Багато журналістів періодично виїжджають у зони бойових дій, щоб весь світ міг дізнатися правду про війну, про її страхи, її наслідки. Волонтерка Дарця Веретюк говорить, що робота журналістів, які пишуть про війну, в майбутньому буде оцінена навіть більше, ніж зараз:

— Справжнє усвідомлення цих подій можливе лише в зрізі часу, тому через роки чи навіть десятиліття до нас прийде усвідомлення цієї війни, і тоді ми будемо більше цінувати роботу медійників, які документували воєнні злочини росії ще з квітня 2014 року.

Наш колега і друг Віталій Дерех

Серед медійників, представлених на виставці, є тернопільський журналіст, кореспондент «20 хвилин» Віталій Дерех, який загинув 29 травня, захищаючи нашу країну. Днями йому присвоїли звання «Героя України» посмертно. 

Дарця розповіла, що Дерех був чи не найефективнішим військовим, а допомагали йому в цьому якості, які він здобував у процесі роботи в журналістиці:

— Віталік що на війні, що у журналістиці керувався таким правилом: «Якщо новин нема, то їх треба зробити». Часто у місті він і був тією самою новиною, про яку потім писали колеги-журналісти. Без новин життя для нього було нудним.

 


 

Читайте також:

Дякуємо, що ти був у нашому житті… Пам’яті нашого колеги і друга Віталія Дереха

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Olga Borodina

    Вічна память і Слава Герою.

keyboard_arrow_up