Партнер рубрики Виставки

Вписані в історію, зруйновані війною. Маріупольці представили виставку у Тернополі

Вписані в історію, зруйновані війною. Маріупольці представили виставку у Тернополі

25 липня в обласній бібліотеці відкрили фотовиставку про Маріуполь. Фотографи та місцеві жителі зібрали фотокартки історичних пам’яток Маріуполя до та після повномасштабного вторгнення рф та представляють її всім українцям, щоб документально показати воєнні злочини та показати, що ми втрачаємо історію.

Виставка «Вписані в історію. Зруйновані війною» почала існувати з квітня цього року, її заснували представники центру «Я — Маріуполь» по всій Україні.  ЇЇ основою стали збережені фотографії історичних пам’яток Маріуполя, які в свій час зробили два фотографи, Євген Сосновський та Іван Станіславський, до їхнього зруйнування. А вже після вторгнення рф світлини напівзруйнованих або повністю знищених пам’яток брали з просторів Інтернету, або ж надсилали місцеві жителі, які не мали можливості виїхати з міста. 

Вони знищили вщент нашу історію

Маріупольці роблять це для того, щоб всі пам’ятали що зробила рф, бо це наша історія. Голова координаційного центру «Я — Маріуполь» у Тернополі Анастасія Полєхіна говорить, якщо ми не будемо пам’ятати нашої історії, ми не будемо мати майбутнього.

Відео дня

— Багато будівель, музеїв, мозаїк, пам’ятників, які можна побачити на світлинах фотовиставки, вживу ми вже більше не побачимо. А це пам’ятки історії, які нас роблять унікальними, об’єднують націю. Якщо хоч лишалися частинки тих пам’яток, ми б могли відновити, але росіяни знищують все, — каже пані Анастасія.

Серед відвідувачів також були жителі Маріуполя, які розповідали про своє красиве місто, а також ділилися власними переживаннями за його долю. Пані Лариса Шурковицька згадувала, як вони вибирали кольори, в яких мали робити фасад великого будинку з годинником на центральному проспекті. 

— Ми завжди говорили між собою, що наше місто не має втратити свого первинного вигляду. Ми відновлювали все, навіть димарі на даху, щоб зберегти архітектуру міста. І тепер ми віримо в те, що колись повернемося в наш дім та відновимо його, і колись тернополяни приїдуть до нас в гості.

Маріуполь — як Тернопіль

Окрім маріупольців, прийшли подивитися на виставку і тернополяни. Вони з захватом розглядали будівлі та мозаїки, які Маріуполь втратив за час повномасштабного вторгнення. Кажуть тернополяни, що Тернополі з Маріуполем дуже подібні.Заступник директора з наукової роботи та інформатизації Тернопільської обласної бібліотеки Галина Польова говорить, що в час урбанізації архітектурні традиції зберігалися для усіх міст. І на це не вплинуло навіть те, що в цей час Тернопіль та Маріуполь не були у складі однієї країни, адже був поділ між Австро-Угорською та російською імперіями.

— Деякі будівлі зі світлин на виставці мені нагадують наші тернопільські будинки, адже в них схожа архітектурна композиція. Крім цього, можна побачити зовнішню схожість між нашими театрами, правда, у Маріуполі його побудували пізніше, — каже Галина Іванівна. 

Дехто з тернополян справді перейнявся виставкою та відчув особливі емоції. Очільниці молодіжної міської «Просвіти» Дарія Щуцька каже, що після перегляду виставки їй аж пішов мороз по шкірі, адже розуміє, що ми витратили великий скарб.

— Я переглядаю і розумію, що цього ми не зможемо відновити, адже воно дотла знищено. Від цього  аж серце щемить. Дуже сумно, що ми зазнали таких культурних втрат, — каже вона. 

Виставку можна відвідати до 8 серпня у Тернопільській обласній універсальній науковій бібліотеці у робочі години, з 10:00 до 18:00.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up