Як діти-переселенці малюють війну, свій край і дім

Як діти-переселенці малюють війну, свій край і дім

«Мой дом забрала война», «Слёзы детей не имеют национальности», «Я хочу мира» – такі зворушливі підписи можна побачити на малюнках дітей-переселенців, які стали свідками збройного конфлікту на Сході України. Близько півтисячі їхніх творчих робіт, в тому числі й малюнків юних словаків, експонуватимуть 5-6 жовтня у Тернополі. Тут в УД «Перемога» діє Міжнародна виставка малюнків «Мій край – мій дім». Її організацією займалася Ініціативна група переселенців.

Ідея її створення виникла у членів об’єднання ГО «Словацько-Український Центр Партнерства» під час гуманітарної місії до Маріуполя. Мандрівна експозиція розпочалась у Словаччині під час перебування там на відпочинку українських дітей-переселенців. Юні словаки доповнили її своїми малюнками. Відтак дитяча колекція повернулася в Україну і в кожному містечку доповнюється новими малюнками місцевих діток-переселенців. По закінченню подорожей Україною, малюнки поїдуть містами Європи, де місцеві діти продовжать цю традицію.

  • Маленькі нові жителі Тернополя дуже зраділи, дізнавшись, що наше місто братиме участь у цій виставці, яка вже відбулась у 13 містах України, – каже представник громадської організації «Луганська правозахисна група», керівник колл-центру переселенців, ініціатор соціальних проектів для постраждалих від збройного конфлікту Яна Шкуратова. – У Тернополі близько 400 дітей-переселенців, 17 з них доповнили виставку своїми малюнками. Вони бачили війну, тому більш за все хочуть жити в мирі. Цей захід покликаний адаптувати їх у сьогоденні. Для кожного з них – це можливість звернутися до світового суспільства і до місцевих жителів, через власну творчість. Метою даної виставки є показати вплив військового конфлікту на Сході України на творчість дітей.

До речі, малюнки юних словаків та їхніх українських ровесників дещо відрізняються, адже на долю останніх випала війна, що наклала свій відбиток на їхню свідомість. Тож не дивно, що на деяких малюнках військові, танки, вибухи, палаючі будинки.

Відео дня
  • На жаль, війна триває, – зазначив заступник міського голови Тернополя Леонід Бицюра. – Нам треба, щоби діти почували себе захищеними. Це жахливо, коли вони звикають до війни. Тож наше завдання – подолати всі труднощі і жити мирно. Складно знайти житло і роботу для переселенців, але ми їх будемо всіляко підтримувати.

Також пан Бицюра додав, що сьогодні в Тернополі перебуває посол Словаччини, тож йому буде цікаво оглянути дану виставку.

  • Мого старшого сина Гліба місцеві дітки майже щодня питають: «Гліб, ти що приїхав з Росії? Чому ти говориш російською мовою?», – каже Яна Шкуратова. – І це так часто, що він вже губиться і починає сумніватися звідки він є. Тому звертаюсь до жителів Файного міста, приходьте на Міжнародну виставку малюнків наших діток-переселенців, я чекатиму на вас, щоб пояснити і розказати вашій малечі, чому в їх школах, садочках, коледжах та інститутах є такі діти.

До речі, завдяки партнерам виставки 15 діток-учасників зможуть безкоштовно відпочити в аквапарку «Алігатор», 30 дітей переселенців/постраждалих від збройного конфлікту на Сході України весело проведуть час у дитячому розважальному центрі «Мадагаскар».

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Helga Soloha

    переселенці беруть активну участь в соціальному житті міста
  • Lasha Toidze

    круто малює малеча!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up