Без вакцини від кору двері у тернопільські ВНЗ та гуртожитки закриті: що за нововведення та чому

Без вакцини від кору двері у тернопільські ВНЗ та гуртожитки закриті: що за нововведення та чому

За пів року у Тернополі зареєстрували понад 1000 випадків захворювання на кір, у ВНЗ - 157. Враховуючи, що у нашому місті ускладнення епідситуації, на місцевому рівні вирішили: відтепер вступити у вищий навчальний заклад та поселитися у гуртожиток студенти зможуть лише з довідкою про наявність щеплення від кору. Немає - зробити. Інакше двері тернопільських універів та гуртожитків закриті. У школах та садках така довідка є обов’язковою від 2018-го року.

Питання про стан захворюваності на кір в Тернопільскій міській територіальній громаді, зокрема серед дітей та студентів в закладах освіти, йшлося на засіданні місцевої комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Члени комісії вирішили прийняти план дій для зменшення рівня захворюваності кором.

За пів року у Тернополі - ускладнення епідситуації щодо захворюваності на кір. Як повідомляють у Тернопільському міському відділі Держустанови «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України», ріст захворюваності розпочався з вересня 2017 року і триває досі. За 6 місяців 2019-го зареєстрували 1107 випадків захворювань. Серед дітей - 701 випадок. Переважна більшість хворих віком від 5 до 9 років. За останніх пів року в місті сталося 6 спалахів кору в організованих колективах. Це школи, коледжі та дитячі будинки.

Як розповідає заступник начальника відділу з медичних питань Ольга Ярмоленко, у Тернополі за останній час щодня хтось хворіє на кір.

Відео дня

- У Тернополі хворіють люди навіть в 65 років, тому побороти хворобу можна лише щепленням, – каже Ольга Ярмоленко. – В нас, на щастя, ніхто не помер від кору, однак в Одесі було 4 випадки смертей. Я вважаю, що якщо ми можемо зберегти таким чином життя одній людині, то потрібно провести щеплення усім. Якщо ж вакцинованими будуть 98 – 99% людей, то ми отримаємо груповий імунітет і проблеми з кором у Тернополі уже не буде.   

Кір та вступ до ВНЗ

Внести зміни до правил прийому студентів на навчання змушують спалахи кору у вищих навчальних закладах. Загалом за пів року у тернопільських університетах зареєстрували 157 випадків захворювання на кір. Відтепер студенти, які вступають до вищих навчальних закладів, мають подавати разом з іншим переліком необхідних документів довідку про щеплення від кору. Це стосується і тих студентів, які мають потребу у гуртожитку. Раніше для проживання у гуртожитку потрібно було надати довідку про проходження флюорографії або пройти повноцінний медогляд. Все залежить від правил прийому студентів конкретного ВНЗ.

- До нас надійшов лист з комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і відтепер ми будемо вимагати від студентів для поселення в гуртожиток довідку про щеплення, –  розповідають у приймальній комісії ТНЕУ. – В нас для поселення раніше потрібно було проходити медогляд. Але ми не вважаємо, що необхідність вакцинації створить якісь проблеми для студентів. Ми ж не можемо позбавити права студента на проживання в гуртожитку.

Як розповіли в студмістечку Тернопільського національного педагогічного університету, поки що вони не мають інформації про постанову комісії з питань техногенно-екологічної безпеки, але як тільки вона надійде, її почнуть виконувати. Для того щоб поселитися в гуртожиток педагогічного університету, необхідно було мати лише довідку про проходження флюорографа. Тепер потрібно буде надати довідку про щеплення.

Що кажуть студенти

Студенти по різному реагують на зміни до правил поселення в гуртожиток, однак про необхідність вакцинації розуміють.

- Я нормально ставлюся до цього нововведення, – каже студент ТНТУ Дмитро. – Нічого поганого в цьому немає. Щоб поселитися, раніше ми мали принести довідку про проходження флюорографії і довідку від дерматолога. Тепер треба буде принести на одну довідку більше.

Однак не всі студенти вважають, що нововведення допоможе побороти захворювання через корупцію та відсутність розуміння небезпеки хвороби. 

- Я думаю, що це нічого не змінить, – каже студент ТНЕУ Андрій. – Я впевнений, що більшість просто буде йти до знайомих в лікарнях і виписувати собі довідку за гроші. Я про такі випадки особисто знаю. Хоча чому не зробити щеплення, яке є безкоштовним і яке може захистити вас від хвороби, я не розумію.

Дитячі садочки та школи

У Тернополі заборона відвідувати школи і садки не щепленим від кору дітям діє з  листопада 2018 року. Як повідомляв начальник управління охорони здоров’я ТОДА Володимир Богайчук, заходи з імунізації  будуть спрямовані на те, щоб зменшити розповсюдження захворюваності на кір і мінімізувати контакти з тими дітьми, які захворіли. Наказ МОЗ України дає можливість отримати вакцинацію в будь-якому віці, незалежно чи це дитина, чи дорослий 50, 60 чи 80 років. Сьогодні в області є достатньо вакцини КПК. Окрім дитячих садочків та шкіл, діти без вакцини не можуть відвідувати і табори відпочинку.

Маю чи не маю щеплення?

Не всім доведеться проводити щеплення. Якщо ви не знаєте, чи проводили ви вакцинацію, вам потрібно звернутися до вашого сімейного лікаря.

- Сімейний лікар дасть направлення в лабораторію на визначення напруженості імунітету до кору, – розповідає Ольга Ярмоленко. – Якщо людина в дитинстві мала щеплення або вже хворіла на кір, то в крові залишаться антитіла. Це можуть бути малі, середні або великі показники. З результатами аналізу треба повернутися до сімейного лікаря, який уже скаже вам, чи потрібно проводити щеплення. Іноді люди мають вроджений імунітет.

Оскільки Тернопіль є неблагополучним районом через високу захворюваність на кір, лікарі рекомендують хоча б виконати аналіз напруженості імунітету до кору.

Як розповіла Ольга Ярмоленко, в Україні вже проходили судові справи між дошкільними навчальними закладами та батьками, які відмовлялися проводити дітям профілактичні щеплення. Першу справу батьки виграли в 2016 році, однак після оскаржень, Верховний Суд України постановив, що діти, які не отримали профілактичних щеплень згідно з календарем щеплень, відвідувати дитячих закладів не можуть.  

Вакцинація - не загроза

Як розповідає Ольга Ярмоленко, ще жодного випадку ускладнень після щеплення від кору не було зафіксовано. Існує багато міфів про ускладнення після вакцинацій, але насправді вакцина не несе загрози для здоров’я та життя людини, як хвороба, проти якої проводять щеплення.

- Саме захворювання на кір не настільки страшне, як можливі ускладнення від нього, – каже пані Ольга. – Потрібно розуміти і те, що щеплення не захищає вас від хвороби повністю. Але якщо ви все ж захворієте, то хвороба пройде без ускладнень. Тому боятися щеплень не треба. Якщо ви є свідомим громадянином, то ви повинні виконувати щеплення, тим паче тоді, коли в нас склалася така ситуація з захворюванням на кір у Тернополі. 

Потрібно не забувати і про щеплення від правця та дифтерії, оскільки ці захворювання закінчуються летально у 90% випадків захворювання. Тому необхідно вчасно проводити вакцинацію собі та своїм дітям. Про необхідність проведення тієї чи іншої вакцини можна дізнатися у свого сімейного лікаря.

Окрім нововведень до правил прийому студентів до ВНЗ та поселення в гуртожиток, будуть проводити просвітницьку роботу серед батьків, перевірятимуть стан здоров’я дітей в навчальних закладах, проводитимуть планові щеплення в школах. У відділі охорони здоров’я та медичного забезпечення планують, що показник щепленості проти кору серед дитячого населення в Тернопільскій міській територіальній громаді в найближчий час буде не нижчий 95%.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:01 Спортсмени з Тернополя здобули перемогу на Кубку світу у Туреччині 14:10 На Великдень син поранив ножем свою маму — поліція 13:10 Рух транспорту відновили в районі вулиць Купчинського—Сахарова 12:35 На Тернопільщині водій тікав від поліції і скоїв ДТП Від читача 08:39 У 2024 році загальний дохід «Укртелеком» зменшився на 10% 12:10 У Тернополі з багатоповерхівки випав чоловік 11:20 Загинув військовослужбовець з Козови Василь Височан 10:40 Скільки транспорту курсуватиме до кладовищ на Великодні свята і Провідну неділю 10:00 6 травня у парку Сопільче проведуть гаївки 09:01 Сьогодні Світлий або Обливаний Понеділок: звичаї та традиції свята 08:01 Війна забрала життя Героя Олега Курися, який народився в Чортківській громаді 21:01 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 20:01 Борсук «життєрадісний»: у лісі на Тернопільщині фотопастка зафіксувала рідкісну тварину photo_camera 19:03 Відео у TikTok від тернополян та про Тернопіль: дивіться підбірку! play_circle_filled 18:01 Благодатний вогонь вже привезли у тернопільські церкви photo_camera 17:02 Великдень на передовій: українські воїни розповіли як не забувають про традиції 16:01 Очікуємо грози: на Тернопільщині — штормове попередження photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up