Безкоштовно тестували перехожих на СНІД. Де та як це можна зробити у Тернополі

Безкоштовно тестували перехожих на СНІД. Де та як це можна зробити у Тернополі

1 грудня у світі відзначають День боротьби зі СНІДом. До цієї дати у центрі міста всім охочим робили експрес–тести на визначення цієї хвороби. Де це можна зробити безкоштовно – про це в матеріалі!

Біля пам’ятника Івану Франку на вулиці Сагайдачного розгорнули мобільні пункти тестування. Активісти та волонтери різних організацій пропонували перехожим пройти тест, роздавали інформаційні бюлетені та контрацептиви.  

– 1 грудня у світі День боротьби та профілактики СНІДу, – розповідає лікар–епідеміолог спеціалізованого амбулаторного поліклінічного відділення профілактики та лікування ВІЛ–інфекції та СНІДу Тамара Буртняк. – Ця хвороба почала поширюватися на початку 80–х років минулого століття. Вже стільки років ми не можемо здолати цю інфекцію, хоча темпи захворювання зменшуються. Це не менш актуальна хвороба, ніж COVID-19. СНІД має свої жертви. Люди можуть надто пізно звернутися за діагностикою, за допомогою.

Відео дня

Медики закликають не боятися. ВІЛ та СНІД – це ще не вирок. При своєчасному виявленні та лікуванні людина може вести нормальне повноцінне життя, мати здорових дітей.

– В області повністю безкоштовна діагностика та лікування від цієї хвороби. Кожен може прийти на консультацію та зробити тест – пояснює лікар–епідеміолог.

Мобільний пункт працював з 11:00 до 13:00. Однак ті, хто не встиг чи не знав про цю акцію – можуть звернутися до лікувального закладу та пройти тест.

Де роблять тест безкоштовно та анонімно

Звернутися для проходження тесту можуть усі охочі у спеціалізованому поліклінічному відділенні профілактики та боротьби зі СНІДом на Купчинського, 14 (за другою поліклінікою). Обстеження повністю анонімні, тому не варто боятися, а потурбуватися про себе та своїх близьких.

– Вікових обмежень немає. До нас можуть звернутися як дорослі, так і підлітки. З 14 років дитина може прийти самостійно, без відома батьків, – пояснює Тамара Буртняк. – До цього віку треба згода батьків. Якщо дитина має ранню вагітність – вона проходить тестування двічі. Навіть якщо мама інфікована, при прийомі спеціальних препаратів вірус не передається дитині. Спеціальна терапія дозволяє жити повноцінно.

Звернень на тестування поменшало

Головне – не боятися цього діагнозу. Однак цього року менше людей приходили на тестування, відповідно менше хворих виявлено.

– Попередні роки ми виявляли 120-150 випадків завдяки тестуванням. Цього року людей тестувалось менше, і наразі хворобу виявили у 62 осіб, – каже лікарка. – Але це не означає, що СНІД відступає. Це результат того, що менше людей було протестовано. Актуальний вік для поширення інфекції – 30–39 років. Частіше інфікуються чоловіки – майже 60%. Основний шлях передачі – статевий.

Лікарі сподіваються, що вже скоро цю хворобу вдасться побороти, а доки – потрібно стримувати її поширення та пам’ятати шляхи передачі інфекції.

Вірус передається:

  • статевим шляхом (при статевих стосунках з ВІЛ-інфікованою особою);
  • парентеральним шляхом (через кров, насамперед, через спільні шприци та голки при внутрішньовенному введенні наркотичних речовин; через забруднений кров’ю, нестерильний медичний інструмент);
  • від ВІЛ-інфікованої матері до дитини (під час вагітності, пологів чи годування грудним молоком).

ВІЛ-інфекція не передається:

  • через піт, сечу, сльози, слину, оскільки кількість вірусних частинок в цих рідинах надзвичайно мала для зараження;
  • побутовим шляхом: через повітря (при чханні, кашлі), при спільному проживанні, роботі в одному приміщенні, користуванні посудом. Не треба боятись подати руку чи обійняти інфіковану людину, не страшні й дружні поцілунки;
  • при спільному відвідуванні місць громадського користування (бані, сауни, басейну, туалету). ВІЛ-інфекцією не можна заразитись в громадському транспорті;
  • через укуси комарів чи інших комах, адже в організмі комахи вірус не здатен розмножуватись.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up