"Страшно, ні на що не схоже": як коронавірус впливає на психіку. Історії тернополян та поради психолога

"Страшно, ні на що не схоже": як коронавірус впливає на психіку. Історії тернополян та поради психолога
  • Коронавірус впливає не лише на фізичний стан, а й на психологічний. Таку думку підтвердили дослідження вчених.
  • Як пережити СOVID-19 і не впасти у паніку. Хто допоможе впоратись з емоційним стресом під час хвороби? Тернополяни діляться своїми історіями.

У тернополянок, які на власному досвіді знають, що таке коронавірус, ми запитали про те, як вони сприйняли хворобу, чи було їм страшно та як це пережити в емоційному плані. 

"Налякало те, що це ні на що не схоже": Наталія Павлусик, 24 роки 

— Я доліковуюсь від коронавірусу (запис розмови 28 листопада —прим. ред). Два тижні тому в мене піднялась температура. Спочатку все виглядало, як застуда. Потім почало "ломати" м'язи. Я здала тест. Він був негативний. Але здавала десь через тиждень після перших симптомів. Лікар сказав, що це нормально.

Для мене це не схоже на жодну простуду чи ГРВІ. Мені здається, що так я ще ніколи не хворіла. Болить все тіло: руки, ноги, груди, важко дихати. Я розуміла, що це — звичайний вірус. Звісно, ця страшна статистика, яку ми бачимо кожного дня, своє робить. Паніка у ЗМІ та й загалом між людьми не може просто залишити тебе байдужим. 

Відео дня

"Страшно заразити когось": Алла Соколовська, 30 років

 Я перехворіла на коронавірус у березні 2020 року після спільного мистецького проекту з киянами. У перші дні лежала без сил. Не цікавило абсолютно нічого, не було сил, не відчувала тіла. Нічого не їла. За хворобу схудла на 14 кг. Дуже боліли легені. Не мала знань, не знала, що не можна залежувати, і багато іншої теорії не знала. Зараз варто більше читати, аби бути готовими мудро прийняти і подолати хворобу. 

Хворіти самому не страшно, страшно, коли по тобі лазить дворічний малюк, а ти не можеш з ним спілкуватись і боїшся його заразити.

Мама звинувачувала в безвідповідальності, вважала, що я десь застудилась, бігаючи без шапки, або що. Змінила думку вже коли під крапильницю поклали. Коханий приніс мандаринки і підтримував морально.

Зараз люди мають робити для хворих максимум: провітрювання приміщень, стимулювати менше лежати, виходити лежачого.

"Страшно було, коли почало випадати волосся": Діана Бубряк, 23 роки 

— На початку березня мені зробили операцію — вирізали гланди. Після цього в мене довгий час була температура, але я думала це після операції. Згодом почало випадати волосся, додався дерматит, хоч проблем з цим раніше ніколи не було. Зовсім скоро зник і нюх, і смак, трохи був кашель і температура один день — 38. Я зрозуміла, що це щось не те. Лікувалася вдома. Не лякав сам факт того, що це може бути коронавірус. Страшно було від того, як сильно випадало кожен день моє волосся, організм був дуже виснажений. Потім здала тест на антитіла — перехворіла.

Але коронавірус таки за деяких час після хвороби "аукнувся" — він дав ускладнення на бронхи, лікувалася доволі довго в стаціонарі. За два-три місяці волосся віджило, дерматит пролікувала й бронхи також. Але може сказати, що страшно було не від самого факту хвороби, а від перебігу симптомів, які викликали у мене неприємний емоційний стан. Зараз же дотримуюся всіх протиепідемічних норм, не хочу знову захворіти. Бо ж невідомо, як хвороба може повестися з організмом.

"Важко сидіти у закритій кімнаті": Наталія Журавель, 46 років

- Я запідозрила, що в мене коронавірус, коли піднялася температура і були дивні відчуття в тілі, потім зник нюх. Ще до тесту я була майже впевнена, що то COVID. Здала ПЛР, і він підтвердився. Хоча вже була готова до позитивного результату, все ж перша реакція — сльози і шок. Далі була тривога, трохи хвилювалася, бо перед тим прочитала багато страшного про хворобу. Потім змирилася, заспокоїлась. Я сиділа закрита в кімнаті, щоб не заразити свою сім'ю ,тому не вистачало спілкування. Загалом COVID в мене пройшов легко. Температура максимум піднімалася до 37,4-37,6. Неприємним моментом була інтоксикація, коли раптово почало нудити, боліти і крутитися голова, а ще були розлади сну. Я майже не спала.

Куди звернутись, якщо потрібна підтримка

У мережі знаходимо інформацію про безкоштовну психологічну підтримку людей, які захворіли на коронавірус. Це телеграм-канал під назвою "Розкажи мені", у якому кваліфіковані психологи надають безкоштовні консультації.

— Ми допомагаємо всім, хто потребує емоційної підтримки, консультації, допомоги у зв’язку з поширенням COVID-19.Команда платформи працює за методом когнітивно-поведінкової терапії (КПТ), яка є однією з найпоширеніших форм психотерапевтичної допомоги людям з різними психологічними проблемами, — пишуть на сторінці каналу. — З нами працюють лише кваліфіковані спеціалісти, з якими ви можете відверто обговорити ситуації, що вас турбують. Усе, що ви розказуєте психологу, залишається тільки між вами.

Платформа розроблена та створена Інститутом когнітивного моделювання — науково-дослідницькою компанією, що надає повний спектр рішень для соціальних комунікацій.

Знайти психолога можна за посиланням тут

"Доведено: хвороба впливає на психологічний стан"

Марина Орап  практичний психолог, професор психології

— Перше, що варто знати людям — це те, що паніка негативно впливає на захисні властивості організму. Це стосується і тих, хто здоровий: вони можуть швидше заразитись, і для тих, хто захворів, — їм важче вилікуватись. Але звичайний страх, наголошую, не паніка, він допомагає. Варто бачити межу. У будь-якому разі ви маєте акцентуватись на позитиві, на тому, наприклад, скільки людей вилікувались.

Як підтверджують сучасні наукові дослідження, під час хвороби знижуються не лише відчуття: нюх і смак, а й когнітивні можливості організму, психіки. Тобто, спостерігається зниження продуктивності і швидкості мислення. Людині стає важко думати. Вона не може "зібратися з думками", знижується пам'ять, важко зосереджується увага. До речі, це є наслідком сенсорної депривації (моральні і психологічні відхилення). Те, що зникає нюх та смак, впливає на наші когнітивні здібності, адже це — основа пізнавальних процесів. Варто пам'ятати, що це тимчасове явище. І одразу після хвороби все повернеться, як і було до того.

Я сама перехворіла на коронавірус, і з власного досвіду можу розповісти, що коли при звичайній застуді я залюбки працюю з ноутбуком із ліжка, то під час ковіду зовсім не могла працювати. Тому я закликаю людей не боятись, адже такі відчуття — це симптом хвороби, і він мине. 

Також чимало людей відчувають занепад сил. Це, мабуть, найважчий симптом, і триває він, мабуть, найдовше. Тут теж варто прийняти це і дати собі час на відновлення. Я веду до того, що потрібно знати свій ресурс і використовувати його. Для когось — це прогулянки, для когось — спілкування, для когось — заняття спортом. 

 

Чи хворіли на коронавірус ви, або ваші близькі? Як пережили хворобу? Чи боїтесь ви заразитись? Пишіть відповіді у коментарях. 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up