Чи готові лікарні Тернополя вакцинувати дітей від ковіду з 5-річного віку?

Чи готові лікарні Тернополя вакцинувати дітей від ковіду з 5-річного віку?
  • В Україні розширили перелік дітей, яких можна вакцинувати від коронавірусної інфекції. Так, з 19 вересня на щеплення можуть розраховувати і діти, віком від п’яти до 11 років.
  • Чи можна отримати відповідну вакцину у Тернополі, куди звертатися батькам малих тернополян, та яка вакцина доступна для дітей – ми дізнавалися.

Вакцинація як захист

Нагадаємо, рішення про вакцинацію дітей у Міністерстві охорони здоров’я України прийняли у 2021 році. Тоді медикам дозволили щепити дітей, віком від 12 до 17 років, але винятково за згодою батьків. Дозвіл на щеплення раніше надали батьки 424 тернопільських школярів.

Враховуючи те, що кількість хворих дітей на Covid-19 зростає, а також країни ЄС вже активно вакцинують малечу, днями МОЗ України розширює перелік людей, які можуть вакцинуватися. До цього переліку потрапили і діти від п’яти до 11 років.

– Ситуація із коронавірусною хворобою наразі контрольована, проте маємо бути готові до подальшого зростання кількості випадків захворювання. Один із важливих етапів цієї готовності – це вакцинація, у першу чергу, для груп ризику. Окремо хотів би наголосити, що вакцинація зараз не лише про власний захист, вакцинуватись – це значить не створювати навантаження на лікарні, які мають рятувати життя нашим військовим, – розповів головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

Відео дня

Про те, що в Україні оновили правила вакцинації від ковід, медики Тернопільської міської дитячої комунальної лікарні вже чули. З їх слів, щеплення дітей, віком від 5 до 11 років здійснюватимуть вакциною Comirnaty від Pfizer.

– Поки вакцинувати дітей від п’яти до 11 років ми не можемо, адже наша лікарня очікує на постачання відповідного препарату. Так, доза, що вводили дорослим і дітям з п’яти до 11 років відрізнятиметься. Але це вже робота лікарів, які обізнані в цьому, тож батькам не варто перейматися. Ми отримаємо всі рекомендації, відповідну вакцину і за бажанням батьків вакцинуватимемо дітей, – каже педіатр Тернопільської міської дитячої комунальної лікарні Наталії Білик.

Тернопіль вже отримав 3000 доз протиковідної вакцини Comirnaty від Pfizer-BioNTech. Та зі слів керівниці пресслужби КНП «Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня» Олени Годи, наразі вакцину ще не розподілили між медичними установами. 

– Так, вакцина дійсно надійшла в Тернопіль, але наразі наші лікарі тільки виїхали за нею, і скільки саме привезуть – ми не знаємо. Тож, поки не можемо закликати приходити вакцинуватися. Наголошую, ця вакцина розрахована на тернополян віком від 12 років, – каже пані Олена.

Куди звертатися тернополянам

Для дітей вакцинація проти коронавірусної інфекції не є обов’язковою. Її роблять виключно за бажанням батьків або рекомендацією медиків. Зазначимо, що відсутність ковідних щеплень та сертифікату жодним чином не впливає на допуск дітей до садочка чи школи.

Якщо ж батьки вирішили вакцинувати дитину, то, у першу чергу, вони мають звернутися до педіатра за місцем проживання. А далі за вже відпрацьованою схемою дитині зроблять щеплення.

– Ви звертаєтеся до педіатра, він має оглянути дитину, запитати про самопочуття і чи щось її турбує. Цей огляд є обов’язковим перед будь-яким щепленням. Якщо все нормально, то педіатр виписує дозвіл на щеплення проти ковіду. Тоді з цим дозволом батьки мають відвести дитину до сімейного лікаря і вже там зроблять щеплення, – каже пані Наталія.

На момент проведення щеплення самопочуття дитини надважливе. Адже при наявності підвищеної температури, слабкості, поганому самопочутті вакцинацію треба відкласти. Також Pfizer/BioNTech протипоказана, якщо у дитини були серйозні алергічні реакції на один із компонентів вакцини. Не рекомендують щеплення дітям, які перенесли міокардит, перикардит або мультисистемний запальний синдром.

– З такими випадками ми не зіштовхувалися. Батьки заздалегідь телефонують лікарю, дізнаються всю необхідну інформацію і вже потім приводять дитину. Завжди лікарі наголошують на протипоказаннях, тож діти вже приходять здоровими і отримують щеплення, – наголошує педіатр.

Що стосується протиковідної вакцинації дітей віком від п’яти до 11 років, то поки що робити щеплення малечі не будуть. Олена Года пояснює причину.

– Міністерство охорони здоров’я України опублікували інформацію про нововведення, але жодних документів наша лікарні на дозвіл проведення щеплення саме від коронавірусу дітям від п’яти до 11 років не отримала. У нас поки що немає відповідного наказу. Тільки після того, як отримаємо наказ від МОЗ, тоді і будемо проводити щеплення малим тернополянам, – запевняє вона. 

Зазначимо, у Тернополі відбуваються зміни в системі проведення щеплення від коронавірусної інфекції. Незабаром вакцинація проходитиме не під контролем сімейних лікарів, а у спеціально облаштованому кабінеті на базі Тернопільської міської дитячої поліклініки.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Андрій Струк

    Як треба не любити дитину, щоб повести її на вакцинацію...!
  • Nastya Khrebtak

    Лікарні може й готові, та чи готові батьки ...
  • Ирина

    Ота радісна пані може сказати - а ДЛЯ ЧОГО???

keyboard_arrow_up