Чи можна здавати кров після ковіду та які протипокази

Чи можна здавати кров після ковіду та які протипокази

В умовах протидії військовій агресії російської федерації донорство крові має критично важливе значення для збереження життя як військових, які щодня боронять нашу країну, так і цивільних громадян.

Людина, яка перенесла коронавірусну хворобу, може здавати кров через 28 днів після повного одужання. 

Як повідомляють в Міністерстві охорони здоров'я, такі обмеження пов’язані передусім зі станом здоров’я самого донора, який повинен відновитися після хвороби. Адже цей вірус через кров не передається. 

Серед основних способів його передачі — контактний, коли вірус потрапляє на слизові оболонки носа, очей через руки або інші предмети, що контаміновані (забруднені) виділеннями із дихальних шляхів хворого чи інфікованого, та краплинний, коли вірус передається від людини до людини під час кашлю або чхання.

Відео дня

Згідно з оновленими критеріями, донорами не можуть бути:

  • люди з активними або минулими серйозними серцево-судинними хворобами, із захворюваннями центральної нервової системи та з хворобами сечостатевої системи, гематологічними, імунологічними, шлунково-кишковими та онкологічними захворюваннями;
  • люди з патологічною схильністю до кровотеч;
  • хворі на гепатити В і С;
  • люди, що живуть із ВІЛ.

Вакцинація проти коронавірусу також НЕ є протипоказанням до донорства крові, оскільки для вакцинації проти COVID-19 не використовуються так звані живі вакцини, які містять ослаблений живий мікроорганізм (про вакцини, які використовуються в Україні, детальніше йдеться на сайті https://vaccination.covid19.gov.ua/).

Якщо наступного дня після щеплення людина почувається здоровою і це підтверджує огляд лікаря перед донацією — можна здавати кров.  

Щодо інших щеплень, наприклад, для профілактики туберкульозу (БЦЖ), кору, паротиту та краснухи (КПК), які проводять живими вакцинами, то після них кров можна здавати через чотири тижні.

Зараз набувають популярності патріотичні татуювання. Зазначимо, що після нових татуювань ви не зможете бути донором упродовж 6 місяців (або чотирьох — за умови, що результат NAT-тесту на гепатит С — негативний).

Нагадуємо, що в Україні триває національна кампанія «Твоя кров може воювати. Стань донором».

Як підготуватися до здачі крові

Підготовка до донорства крові не є складною. Щоби вберегти своє здоров'я і здоров'я людини, якій знадобиться ваша кров, дотримуйтесь кількох правил.

Що робити:

  • За три дні до донації відмовтеся від прийому анальгетиків і аспірину а також ліків, що містять їх (ці речовини погіршують зсідання крові).
  • Намагайтеся обмежити вживання жирної, смаженої та молочної їжі напередодні та в день здачі крові.
  • Не приходьте здавати кров, якщо відчуваєте нездужання (озноб, запаморочення, головний біль, слабкість).
  • Обов’язково виспіться і з’їжте легкий сніданок (солодкий чай, дієтичне печиво, каша на воді).
  • Не вживайте алкоголь за 48 годин до донації.
  • Не паліть за 2 години до донації.

ВАЖЛИВО! Обов'язково потрібно взяти з собою документ, що посвідчує особу інакше ризикуєте не здати кров, тож не забудьте паспорт громадянина України та ідентифікаційний код.

 Читайте також:

У Тернополі є потреба в донорській крові всіх груп з негативним резусом

Хочу стати донором: як підготуватися до здачі крові та що потрібно знати початківцям

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Андрій Струк

    Є інформація, що у деяких країнах Європи відмовляються брати кров у вакцинованих проти ковід людей,обгрунтовуючись тим,що їхня кров надто густа.

keyboard_arrow_up