У Тернополі є потреба в донорській крові всіх груп з негативним резусом

У Тернополі є потреба в донорській крові всіх груп з негативним резусом

Кожні кілька секунд хтось у світі потребує крові. І саме добровільна та регулярна пожертва рятує мільйони життів щороку.

Донорську кров у світі збирають понад 12 000 центрів крові.

Тернопільські патрульні вкотре долучилися до доброї справи та стали донорами крові для військовослужбовців ЗСУ, які захищають нашу країну в місцях ведення активних бойових дій.

Як повідомили в патрульній поліції Тернополя, наразі, існує потреба в донорській крові всіх груп з негативним резусом (-). Адже саме цієї крові завжди не вистачає, бо вона є більш рідкісною. Також є потреба в 3-й (+) та 4-й (+) групах крові.

Відео дня

Поліцейські своїм прикладом закликають інших громадян долучитися до доброї справи та стати донорами.

 

Хто може бути донором і які є протипоказання 

 

Донором може бути кожен дієздатний українець віком від 18 років. Ваша вага має бути не менше 50 кг - інакше забір крові може бути небезпечним для вашого здоров'я.
Щоби стати донором, ви маєте пройти відповідне медичне обстеження у медзакладі перед здачею крові і у вас немає бути протипоказань, визначених МОЗ України.

Абсолютні протипоказання для донорства крові та її компонентів

Незалежно від давності захворювання та результатів лікування, донорами крові не можуть бути з наступними протипоказаннями.

Інфекційні та паразитарні захворювання 

СНІД, носійство ВІЛ-інфекції, сифіліс вроджений або набутий, вірусні гепатити, позитивний результат дослідження на маркери вірусних гепатитів, усі форми туберкульозу, бруцельоз, сипний тиф, туляремія, лепра, хвороба Крейтцфельдта-Якоба, ехінококкоз, токсоплазмоз, філяріатоз, ришта, лейшманіоз.

Як підготуватися до здачі крові

Підготовка до донорства крові не є складною. Щоби вберегти своє здоров'я і здоров'я людини, якій знадобиться ваша кров, дотримуйтесь кількох правил.

Що робити:

  • За три дні до донації відмовтеся від прийому анальгетиків і аспірину а також ліків, що містять їх (ці речовини погіршують зсідання крові).
  • Намагайтеся обмежити вживання жирної, смаженої та молочної їжі напередодні та в день здачі крові.
  • Не приходьте здавати кров, якщо відчуваєте нездужання (озноб, запаморочення, головний біль, слабкість).
  • Обов’язково виспіться і з’їжте легкий сніданок (солодкий чай, дієтичне печиво, каша на воді).
  • Не вживайте алкоголь за 48 годин до донації.
  • Не паліть за 2 години до донації.

 

ВАЖЛИВО! Обов'язково потрібно взяти з собою документ, що посвідчує особу інакше ризикуєте не здати кров, тож не забудьте паспорт громадянина України та ідентифікаційний код.

 Чоловікам рекомендовано здавати кров не частіше 5 разів на рік, жінкам - 4 разів на рік. Інформація з Центру громадського здоров'я та МОЗ України.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up