Про місячні, контрацептиви і не тільки: ТОП незручних питань до гінеколога. А що вас цікавить?

Про місячні, контрацептиви і не тільки: ТОП незручних питань до гінеколога. А що вас цікавить?
  • Про жіночі проблеми не прийнято говорити вголос, а інколи про них страшно запитати навіть лікаря. Але це може призвести до непоправних наслідків для здоров’я.
  • Коли треба йти на прийом до лікаря, як готуватись до нього? Які проблеми з менструальним циклом можуть стати «тривожним дзвінком», як вибрати безпечні контрацептиви та чи треба проходити огляд перед плануванням вагітності? Про це та інше розповідає лікарка-гінекологиня.
Ми продовжуємо розповідати про молодих лікарів з Тернополя. Знайомтесь: Ольга Решетуха, 26 років, працює лікарем акушер-гінекологом в Збаразькій районній лікарні та в Тернопільському приватному медичному центрі OXFORD MEDICAL. Змалку мріяла бути медиком і не пошкодувала про свій вибір. Уже півроку пані Ольга веде прийом гінекологічних хворих та супроводжує вагітність майбутніх мам. За цей час приймала десятки жінок. Каже, що головне для неї — довести дівчатам, що іти на прийом до гінеколога зовсім не страшно і не боляче.

З пані Ольгою розвіюємо найпоширеніші міфи про жіночі хвороби та говоримо про те, що найчастіше соромляться запитати лікаря на прийомі. 

Коли пора до лікаря?

— Ольго, скажіть будь-ласка, як налаштовані жінки перед тим, як зайти у ваш кабінет: чи часто їм буває лячно? Які основні страхи?

Відео дня

— Напевно, немає жінки, яка б не хвилювалась перед прийомом. І чи не першою фразою, яку чую на прийомі є «Боже, ну чому це так страшно?». Чомусь люди собі уявляють, що візит до гінеколога принесе їм якийсь психологічний дискомфорт, больові відчуття абощо. Зараз вже дещо відходять ці страхи, особливо, якщо говорити за пацієнток в місті. Тенденція іде до того, що жінки звертаються за допомогою лікаря при найменших скаргах— і це правильне рішення. 

— Як часто були випадки, коли жінки відкладали візит до лікаря на тривалий термін і це мало негативні наслідки? 

— Було й таке, що жінки не були на огляді в гінеколога по 8-10 років. Було навіть і 13. На щастя, в них не виявляли серйозних проблем. Обстеження в гінеколога треба проходити хоча б один раз на рік. Під час нього ми збираємо анамнез, опитуємо усе про менструальну функцію, проводимо огляд на гінекологічному кріслі. Один раз на рік також необхідно робити мазок шийки матки на онкоцитологію і також мазок на флору. За необхідністю можна зробити додаткові аналізи. 

— Якщо ніяких порушень немає, чи обов’язкові такі огляди? 

— Це якраз дуже помилкове рішення, бо коли є прояви — вже може бути пізно. Завжди краще виявити хворобу на ранній стадії, або її профілактувати, аніж потім лікувати тривалий час. 

— У який час менструального циклу жінкам найкраще йти до гінеколога? 

— Найкраще приходити на 5-7 день від початку циклу. Так під час УЗД візуалізація буде найкращою. У цей період добре також брати аналізи на гормони та здавати мазки. 

— Як підготуватись до візиту лікаря: що обмежити, а що взяти з собою. Також чи є поради, щодо інтимної гігієни напередодні?

— Перше — це потрібно обмежити статеві контакти за добу, або краще дві доби перед візитом. Не використовувати лубриканти, свічки. Звісно, за гігієною потрібно стежити не лише перед походом до лікаря. Важливо не використовувати перед візитом антибактеріальних засобів під час миття. Також помилкою є те, що жінки самостійно ідуть на трансвагінальне УЗД перед оглядом в гінеколога, тому, що після того мазки можуть бути недостовірними. Краще спочатку проконсультуватись та вирішити з лікарем і які огляди проходити і яке лікування призначати. 

Чи є нормою затримка місячних?

— Коли затримка менструації може бути сигналом захворювання, а коли відхилення від циклу є нормою? Часто ми незначні затримки скидаємо на стрес, недосипання. Чи це нормально? 

— Найперше, що треба виключити під час затримки — вагітність. Тест на вагітність можна зробити вдома, якщо є сумніви в його достовірності — зверніться до лікаря. Він скерує на аналіз крові, який практично не може помилитись в тому, щоб підтвердити або спростувати вагітність. На УЗД одразу бігти не потрібно, просто, повторюсь, зверніться до лікаря. 

Якщо ми виключили вагітність — причиною затримки можуть бути гормональні порушення. Також це може відбутися внаслідок зміни клімату, важкого перельоту, стресу, надмірної фізичної активності, часто буває в жінок, які працюють в нічний час і мають хронічне недосипання. Організм виснажується, і менструальний цикл має відхилення. Нормальний цикл триває від 21 до 38 днів. Тобто за рік має бути не менше восьми менструальних циклів. Тривалість виділень може бути від 2 до 8 днів, регулярність: від найкоротшого до найдовшого 7-9 днів. Тобто коливання між початком одного циклу та початком іншого до 9 днів — це нормально. 

Об’єм крововтрати від 5 до 80 мл впродовж усього менструального періоду. А ще період менструації не має призводити до порушень щоденної активності. Якщо вам доводиться брати вихідний на роботі, ви відчуваєте постійний біль, нудоту, чи навіть втрачаєте свідомість — це є приводом звернутись до лікаря. 

— Чи були у вашій практиці жінки, які мали зміни в менструальному циклі після того, як щепились від коронавірусу?

— Було таке. І до речі, у багатьох випадках зміни циклу спостерігають жінки після того, як перенесли коронавірус: можуть бути затримки, дві менструації на місяць. Причина в тому, що під час хвороби наш організм виснажується і зменшується кількість вітамінів та мікроелементів в організмі, які впливають на роботу яєчників. Потрібно контролювати рівень цинку, кальцію, вітаміну Д для нормального функціонування організму. Хоча за два-три цикли усе має повернутись до норми. 

Чи можна самим обирати контрацептиви

— Поговоримо про контрацепцію. Чимало жінок думають, що протизаплідні таблетки можна   купити в аптеці, без консультації лікаря. Як їх обрати і коли треба порадитися з лікарем?

— Так, справді багато жінок так роблять і це теж помилка. Комбіновані оральні контрацептиви (КОК) — це таблетки, які містять маленькі дози гормонів естрогену та прогестерону, переважно вони двокомпонентні. Це є штучні аналоги природних гормонів. Навколо них є чимало міфів, але в жодному разі жінка сама не може сама їх призначити, адже для них є покази або протипокази. Перед тим, як призначити їх, ми обов’язково розпитуємо чи немає проблем з судинами, чи не палить вона. Водночас це один з найбільш високоефективних засобів контрацепції. Ще одне застереження: перед тим, як їх приймати потрібно добре ознайомитись з умовами вживання.

— Як щодо інших засобів: вагінальні свічки, вагінальні кільця, спіралі? Чи їх без консультації з лікарем можна використовувати? 

— Кожен із тих засобів потребує попередньої консультації лікаря.

 — Так, це питання особисте, але лікар, повірте, ваших таємниць нікому не видасть. 

Ще один факт: часто жінки, без консультації з лікарем користуються таблетками екстреної контрацепції. Їх приймають у випадку незахищеного статевого акту. Бувало таке, що після їх прийому відбувались збої циклу, або і складніші проблеми. Ці засоби дозволені, але знову наголошу: проконсультуйтесь з лікарем і, що важливо, їх не можна використовувати часто, адже вони містять велику кількість гормонів, які потім погано впливають на ваш організм. 

— Як часто потрібно проходити перевірку на наявність хвороб, які передаються статевим шляхом? 

— Єдиної правильної відповіді немає. Якщо жінка вступає у статеві відносини з новим партнером, я вважаю, що в наш час нормально попросити партнера пройти перевірку на наявність інфекцій і зробити те ж саме самій. Звісно, це дієво, якщо ви довіряєте йому. 

— Розкажіть, будь-ласка, що таке папіломавірус і чи небезпечний він? Як часто він зустрічається?

— Він має кілька типів. Серед них ті, які можуть викликати рак шийки матки, серед них і ті, які викликають папіломи на тілі. Вони передаються статевим шляхом, або через контакт: шкіра до шкіри. Існує близько 200 тисяч таких вірусів. Серед них високоонкогенні та низькоонкогенні. Ми, гінекологи, можемо визначити саме ті віруси, які можуть викликати рак шийки матки. Цей вірус вражає до 90 % населення і протікає безсимптомно, здебільшого, організм сам може вивести його з організму. Цей вірус неможливо вилікувати, але якщо ми знаємо, що він є — за ним потрібно спостерігати, аби він не викликав змін клітин в організмі. Важливо, що за кордоном активно проводять профілактику цього вірусу. Одна із вакцин є і в Україні. 

На шо скаржаться найчастіше 

— З якими проблемами найчастіше звертаються пацієнтки?

— Дуже часто люди проходять з тим, що їх турбують виділення зі статевих шляхів. Інколи це справді свідчить про патологію, а інколи такі виділення є нормальними для жіночого організму, хоча зайвий раз поспілкуватись з лікарем не завадить. 

— Чи може відсутність сексуального бажання, або як кажуть занижене лібідо може бути симптомом якоїсь хвороби і чи варто звертатись до лікаря в такому випадку?

— У світі є таке поняття як «статева конституція». Що це означає? Для кожної людини сексуальні потреби є індивідуальними. Це властивості організму, які склались під впливом спадковості. Для однієї людини нормально мати статевий контакт один раз на місяць, комусь достатньо один-два рази на тиждень, а для когось нормально 2-3 рази на день. Це потрібно розуміти і прийняти. Хоча звісно, якщо у парі є певні проблеми з сексом, такі питання теж не соромно обговорити з гінекологом, психологом або сексопатологом. 

— Чи часто пари звертаються до вас перед тим, як планувати вагітність? 

—  Так, і це дуже тішить. Все частіше до планування вагітності пари підходять дуже відповідально. Перед тим, як завагітніти, жінки звертаються з проханням пройти обстеження. І це чудово. Я вважаю, що для того, щоб вагітність пройшла нормально і без проблем у неї потрібно вступити абсолютно здоровою людиною. 

—  Що ви порадили б своїм пацієнткам, якби могли звернутись до них всіх одразу?

— Хочу сказати, що не потрібно боятись іти до лікаря. Знайдіть для себе такого фахівця, з яким вам буде комфортно, повірте, це абсолютно не страшно. Адже дуже важливо підтримувати своє жіноче здоров’я в нормальному стані, щоб потім не боротись із наслідками.

 

Напишіть у коментарях, які питання вас цікавлять. І ми адресуємо їх лікарю та підготуємо продовження.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up