Коли дитині треба міряти тиск? Розповідає молода кардіолог з Тернополя

Коли дитині треба міряти тиск? Розповідає молода кардіолог з Тернополя
  • До кожного з маленьких пацієнтів у медиків має бути особливий підхід, адже з ними буває непросто. Проте доброзичливість лікаря може не лише прихилити малих непосид, а й дати хороші результати для здоров’я. 
  • Про найпоширеніші проблеми зі здоров’ям сучасних дітей, зокрема і про те, коли їх варто вести на обстеження серця, говоримо із педіатром-кардіологом Мар’яною Драбик в рубриці «Лікар до 30».

26-річна Мар’яна Драбик вже понад рік працює лікарем-педіатром у денному стаціонарі та дитячим кардіологом у Тернопільській міській дитячій лікарні. Дівчина каже, що ще змалку бачила себе у цій професії, а зараз і не уявляє себе у жодній іншій сфері. Робота з дітками, за словами лікарки, не із простих, але саме від них вона отримує неабиякий заряд позитивної енергії, радості та любові до дрібниць, незалежно від того, яка біда їх спіткала. 

Ми запитали у педіатра, із якими хворобами у практиці їй доводиться стикатись найчастіше, що найважче у її роботі, а також про те, на що варто звертати увагу батькам, які хочуть, щоб їх діти росли здоровими. 

Відео дня

У дітей теж болить серце?

— Вітаю, пані Мар’яно. Пропоную розмову розпочати із найпоширеніших причин звернення до вас, як до дитячого кардіолога. Адже здається, що хвороби серця це для старших людей, і точно не для малюків. Чи так це насправді? 

— Зараз я працюю із пацієнтами гастроентерологічного профілю. Здебільшого, мої пацієнти шкільного, старшого шкільного віку. Тому переважна більшість проблем виникають через порушення у роботі шлунково-кишкового тракту. Крім того є діти, у яких відмічаємо емоційні переживання, проблеми, внаслідок того розвиваються серцево-судинні патології. Також я спостерігаю за станом дітей після оперативних втручань. До слова, зараз почастішали випадки із порушенням ритму та провідності, зокрема у підлітковому віці. 

—  За понад рік роботи скільки приблизно пацієнтів вам довелось обстежувати та лікувати?

—  Важко відповісти. Щодо їх віку то у нас в стаціонарі лежить діти орієнтовно від чотирьох років. Малюків молодшого шкільного віку теж небагато. А до прикладу в серпні я була єдиною лікаркою у всьому відділенні і за цей місяць прийняла близько п'ятдесяти пацієнтів. Також це залежить і від пори року. Найбільше пацієнтів у нас влітку, бо більше пацієнтів мають змогу обстежитись саме в цей час. 

— Якщо говорити про здоров`я серця у дітей, що потрібно знати батькам, на вашу думку, аби розуміти коли вести дитину на обстеження?

— Насамперед це залежить від віку. Наприклад якщо це діти до року то найбільше батьки приходять зі скаргами на те, що дитина відмовляється їсти, не набирає вагу, відчувається задишка, пітливість. Звичайно, важливо не пропускати огляди у дільничних педіатрів, адже вони швидше можуть помітити порушення. Вже у старшому віці діти можуть скаржитись на пришвидшене серцебиття, запаморочення, зниження чи підвищення артеріального тиску, навіть втрату свідомості. І це теж можуть бути симптоми серцевих хвороб. 

Як батькам контролювати тиск в дитини?

—  Ви сказали про проблеми із тиском. Чи можуть вони бути також в дітей? Як часто? До яких негативних наслідків вони можуть призвести? 

—  Так, справді у дітей зараз спостерігаємо це доволі часто. Причини цього важко назвати точно: це і відсутність активного способі життя, гіподинамія, також часто проблеми з артеріальним тиском спостерігаємо в підлітків, у період статевого дозрівання, коли в них є емоційні проблеми та напруження. Організм на ці чинники може реагувати підвищенням тиску. І тут важливо ці проблеми вчасно помітити. Молодий організм може дуже вдало замаскувати підвищення тиску, без особливих проявів.

—  Як батькам контролювати тиск у дітей? Якщо люди старшого віку знають, що у них можуть бути такі проблеми, знають, коли потрібно міряти тиск через самопочуття, то коли потрібно вимірювати тиск дитині?

— Дуже часто проблеми із тиском в дітей проявляються в процесі навчання: наприклад під час контрольної роботи або уроків фізичного виховання. Тоді організм відчуває стрес. І якщо дитина відчуває підвищене серцебиття, пітливість, дискомфорт в ділянці серця або навіть може втратити свідомість. Одразу перше, що варто зробити — виміряти тиск та перевірити частоту серцевих скорочень. Важливо, аби і педагоги і батьки на такі прояви звертали увагу. Адже ми бачили вже не один такий випадок, коли дитині стало погано на уроці і все закінчилось … трагічно. Якщо дитина має такі скарги тиск потрібно міряти хоча б один раз в день впродовж тижня чи двох тижнів. І обов'язково звернутись до лікаря на консультацію, аби знати чи причина таки в цьому. 

До чого може призвести зайва вага? 

— Що б ви порадили батькам, які турбуються про здоров`я дітлахів?

—  Насправді я б хотіла поговорити про спосіб життя. Адже від нього залежить і самопочуття і загальний стан організму. Якщо ми кажемо «здоровий спосіб життя», то тут йдеться не лише про заняття тим чи іншим видом спорту, але і здоровий сон, збалансоване харчування і навіть позитивні емоції. 

—  Чи часто до вас потрапляють діти із зайвою вагою? Наскільки зараз є поширеною ця проблема і до чого це може призвести? 

—  Надзвичайно поширена проблема. Це пов`язано із гаджетизацією, гіподинамією, що виникає внаслідок малорухливого способу життя. І дуже часто батьки вважають, що причина зовсім не в тому. У мене був пацієнт, який у 13 років важив 105 кілограмів. Через це у нього виникли порушення серцевого ритму та провідності І найстрашніше було те, що і він сам, і батьки, розуміли серйозність ситуації, але змінювати спосіб життя для того, аби виправити це, вони не хотіли. Надлишкова маса тіла —  це одна з проблем сучасності, і, на жаль, ситуація гіршає щороку. 

—  Коли варто звертати увагу на масу тіла дитини? Як відрізнити дитину, яку називають «повненькою», від дитини, у якої є надлишкова маса?

—  Є індекси, за якими це можна визначити. До прикладу «індекс маси тіла», за яким можна з`ясувати чи пропорційний ріст дитини до ваги її тіла. Щоб розрахувати немає нічого складного. До прикладу ваш ріст до прикладу 1, 72 м потрібно взяти у квадраті. Це буде 2,958 . Далі вагу в кілограмах до прикладу 65 кг поділити на це число. Якщо результат вийшов від 20 до 25 то це можна вважати нормою. У нас вийшло 21,97. 

Лікарем мріяла бути змалку 

—  Як вам працюється із дітками. Чи часто вони у вас капризують? 

—  Це залежить від віку, від характеру. Але ти бачиш чи хоче вона йти на контакт, або не хоче. З меншими я на початку прийому стараюсь усе робити в формі гри. Буває і таке, що навіть вигляду білого халата бояться. Із старшими найкраще говорити, як з дорослими. Буває також складно з підлітками спілкуватись, адже часто вони закриті. Але якщо ти по-доброму спілкуєшся з ними, якщо ти щирий, то і вони відповідають взаємністю. Тоді вже працювати значно легше. 

—  Чому ви обрали для себе таку професію? Чи бачили себе у іншій сфері? 

—  Я не з сім’ї лікарів, але я знала завжди, що стану медиком. Свідомо обрала цю професію. І, зізнаюсь, не пошкодувала про це жодного разу. 

—  Як реагують батьки ваших пацієнтів, коли заходять у кабінет і бачать таку молоду дівчину?

—  Реагують по-різному. Є батьки, які з радістю спілкуються, і хочуть працювати. А були випадки, коли казали: «А чому так?», «Може вам треба порадитись з кимось...старшим», але буквально за кілька днів спілкування вони розуміють, що вік тут не головне. Зрештою, усе залежить від того як налаштована людина. Звісно, у старших моїх колег є більше досвіду, вони знають що і як, але все у ваших руках —  якщо ви хочете розвиватись —  то ви можете бути крутим спеціалістом навіть у досить молодому віці.



 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Оля Стейгвіла

    Де приймає

keyboard_arrow_up