Хто вони: люди, які не вживають алкоголь? Як відмовитися від спиртного на час посту чи на все життя

Хто вони: люди, які не вживають алкоголь? Як відмовитися від спиртного на час посту чи на все життя

Хтось відмовляється від вживання алкоголю на час посту, хтось - на все життя. Що каже церква про вживання спиртних напоїв у піст. Чи небезпечний алкоголь для нашого організму та коли ми можемо вважати себе залежними, розповідають експерти.

Великий піст у християн Східного обряду розпочався 2 березня. Від чого відмовлятись насамперед - вирішує кожен для себе. Дехто виключає з раціону молочні продукти, м’ясо, яйця, традиційно також забороняється і вживання спиртних напоїв.

На час посту від алкоголю відмовляється журналістка "20 хвилин". Чому це варто зробити - читайте у матеріалі.  

"У деяких церквах є "Книги тверезості"

о. Володимир Козак , настоятель храму святого Андрія Первозванного в Тернополі 

Відео дня

- Кожен сам собі вирішує, у чому зробити обмеження на час посту. Дехто може казати: "Якщо я зазвичай п'ю пляшку вина на день, то у піст буду пити пів пляшки". Це не є правильно. Оскільки алкоголь - це те, до чого церква ставиться негативно. На час посту варто не вживати м'яса, так само ми запрошуємо християн відмовитись від алкоголю.  Багато людей перед початком посту запитують, чи потрібно повністю відмовитись від цього вживання, просять, щоб я молився в їхньому наміренні і це є дуже добре, бо церква ніколи не залишається осторонь таких проблем. 

Проблема алкоголізму є серед людей, і багато хто не може просто залишити вживати, оскільки людина є слабка та піддається спокусам. Можна замінити вживання алкоголю чи іншу погану звичку на інші моменти: це щира молитва, спілкування з Богом. Тоді ти зрозумієш, що такий відпочинок набагато більше тобі дає внутрішньо. 

У деяких церквах є навіть "Книги тверезості". У них людина, що да собі слово жити тверезо на певний час, може записати ім'я та попросити в Бога підтримки в цьому наміренні. 

"Алкоголь впливає на фігуру"

 Мар'яна Лебідь, дієтологиня

- Відмова від алкоголю є корисною для нашого організму. Тому, що будь-який алкоголь, який потрапляє в наш організм, впливає на печінку. Вона сприймає його, як токсин і і призупиняє свої нрмальні функції, для того, щоб вивести його. І не має значення, чи це дуже дороге вистояне вино, чи це найдешевше вино.

Окрім того, алкоголь - це додаткова калорійність. Якщо ми візьмемо літр вина - за калорійністю це як один батон хліба. Також від надмірного вживання алкоголю страждають нирки. Тому, якщо ви дозволяєте собі випити бокал вина, обов'язково запийте його водою. Окрім того, наступного дня після випивки вам також потрібно звернути увагу на відновлення водного балансу організму. 

"Організм або залежний, або ні"

Ігор Скібінський, лікар–нарколог, завідувач поліклінічним відділенням Тернопільського обласного наркологічного диспансеру.

Умовно організми людей можна поділити на два типи: схильні до залежностей (в тому числі і алкогольної) і людей, які не мають такого синдрому. Помірне вживання алкоголю для одних людей може не викликати звикання, для інших може мати вкрай негативні наслідки.

Якщо ви помітили у себе чи своїх родичів такі симптоми залежності, вам потрібно звернутись за кваліфікованою допомогою. Найгірше - кількаденне вживання алкоголю безперервно. Тобто якщо впродовж кількох днів людина п'є та не може зупинитись. це перша ознака залежності. Також сюди можна віднести бажання похмелитись зранку після того, як добряче випили напередодні. Втрата апетиту, загальна слабкість, погіршення сну. 

Окрім того, схильність до залежності від алкоголю в людей формує культура споживання, яку вони спостерігають ще змалку. 

 

Люди, які роками не вживають алкоголь

Ігор Дерещівський

- Я колишній залежний. Не вживаю зовсім вже 13 років. Вважаю, що залежності можна позбутись і звільнитись від неї. Бажання випити не виникало зовсім. Я покаявся перед Богом і все, як рукою зняло. Зараз я - директор реабілітаційного центру. Допомагаю людям іншим позбутися залежності. Тим, хто планує відмовитись від алкоголю на час пост,  хочу побажати не вживати також і не в піст. Тоді можна побачити, наскільки цікаво жити тверезим. 

Наталія Волянська 

- Я не вживаю алкоголь,оскільки це сприяє збільшенню ваги. Живу в Італії, хоча сама родом із Тернопільщини. Постійно за кермом, хоча по законам Італії дозволено стакан вина .. Деколи у компанії собі можу дозволити лише один бокал. Не більше....Коли зустрічаюся з друзями, замовляю зелений чай або грейпфруктовий сік. Палила багато, але вже не роблю цього 13 років. Вважаю,що все залежить від здорового глузду. Ми керуємо думками, а не вони нами.

                                                Олександр Рибаков

- Не вживаю алкоголю вже понад 18 років. Відмовився, бо вільний від навчання час проводив в туристичному клубі, де не вживали спиртне вжагалі. Так і звик, десь з 2002-го року. Ніколи не відчував дискомфорту через це. Вважаю, що це нормально. 

 

 

 

Опитування

Чи відмовляєтесь ви від вживання алкоголю на час посту?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (39)
  • Лимар Володимир

    Дієтологиня... блін!!!  язик можна зломати... хто придумав такі слова.. і головне ДЛЯ ЧОГО,,
  • Богдан Богданович

    Навіщо себе обмежувати в задоволенні ? Є час і бажання - п'ю, немає - не п'ю.
  • Volodia Demkovych

    Тверезість - сила. алкоголь - могила.
  • Світлана Тепцова

    Я не вживаю алкоголь - у мене на алкоголь алергія))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up