Де виявили новий штам "Омікрон" та що про нього відомо

Де виявили новий штам "Омікрон" та що про нього відомо

Громадянам України радять утриматись від поїздок до країн, де виявили штам «Омікрон».

Де є випадки зараження штамом "Омікрон"

Зараження були виявлені у Південно-Африканській Республіці, Ботсвані, Есватіні, Лесото, Мозамбіку, Намібії та Зімбабве. Станом на 26 листопада нові випадки також були виявлені у Бельгії, Гонконгу та Ізраїлі. Усі зараження були пов’язані із подорожами до Африканських країн, повідомляють в МОЗ.

Наразі відомо не так багато фактів про нову мутацію. Також не зрозуміло, чи передається «Омікрон» швидше, ніж, до прикладу, штам «Дельта», і чи викликає нова мутація більш важкий перебіг захворювання.

Кількость інфікувань у Південній Африці зростає, ймовірно, йдеться про підвищену передачу у порівнянні з іншими циркулюючими штамами. Поки й немає наявних специфічних симптомів, які б вирізняли перебіг захворювання саме на вказаний варіант коронавірусу.

Відео дня

Новий штам може мати близько 30 мутацій, з яких частина викликає серйозне занепокоєння через можливий ризик повторного інфікування, підвищену трансмісивність та можливе зниження ефективності вакцинного захисту.

Вакцина та штам "Омікон"

Водночас, немає жодних даних, які б стверджували, що вакцина проти COVID-19 не ефективна проти штаму «Омікрон». Для того, щоб визначати ефективність вакцини проти нового штаму необхідні подальші дослідження. Очікується, що найближчі два-три тижні інформація про вплив вакцини на штам «Омікрон» буде доступна.

Як із раніше відомими мутаціями, ефективними профілактичними заходами проти «Омікрон» залишаються використання захисних масок, відстеження контактів та дотримання дистанції.

Водночас, чутливість і специфічність швидких антигенних тестів для виявлення штаму «Омікрон» невідома. Для того, щоб зрозуміти, чи визначають швидкі тести новий штам потрібні дослідження.

Станом на 29 листопада в Україні не було виявлено штам «Омікрон». 

Читайте також: З 6 грудня в Україні почнуть діяти нові правила карантину. Що потрібно знати?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up