Епідемії поки немає, але кількість пацієнтів зросла. Кому лікарняний відкриють онлайн?

Епідемії поки немає, але кількість пацієнтів зросла. Кому лікарняний відкриють онлайн?
  • Лікарі називають єдиний ефективний метод профілактики — щепитись проти грипу. Ми перевірили: вакцини в аптеках Тернополя є, вартість однієї дози 340-370 грн. Кому без щеплення не обійтись?
  • Останні тижні стрімко зросла кількість немовлят, які занедужали на бронхіоліт – це проявляється кашлем у дитини із вираженою задишкою. Такі дітки потребують консультації фахівців і госпіталізації до стаціонару, радить Ольга Дивоняк.  

І в поліклініках, і в лікарнях Тернополя суттєво побільшало пацієнтів. Причому це стосується як дорослих, так і малих.

Тернопіль лідирує в списку міст, де найбільше перевищує рівень захворюваності на грип та ГРВІ. Про це повідомили на сайті Міністерства охорони здоров'я України (МОЗ).

Детальніше читайте: Тернопільщина — єдина з областей, де найбільше перевищений рівень захворюваності на ГРВІ та грип

Відео дня

Коли противірусні препарати зайві?

Медики ж у Тернополі говорять про звичну сезонність, коли стрімко зростає кількість тих, хто занедужав. Проте педіатри попереджають ще й про новий вид недуги у немовлят, коли, окрім високої температури, у дітей з’являється задишка. Що робити, аби вберегти себе і рідних від вірусних захворювань, а також коли треба негайно бігти в лікарню, з’ясували «20 хвилин».

— Дійсно, ми бачимо невелике, але збільшення кількості захворювання на респіраторні вірусні інфекції, — підтвердила каже заступниця головного лікаря центру первинної медико-санітарної допомоги Надія Боднар. — Ми маємо можливість за допомогою швидкого тестування виявляти грип і Covid, це дає нам можливість розуміти, яку вірусну інфекцію має той чи інший пацієнт. До речі, ці тести є також в аптечній мережі, тому пацієнти можуть самостійно вдома провести тестування, аби, приміром, виключити Covid.

Якщо ви занедужали і лікуєтесь вдома самостійно, зверніть увагу, чи є доцільність  приймати противірусні препарати. Їх в аптеках є чимало, проте почати застосовувати їх потрібно не пізніше 1-3 дня хвороби. І, аби уникнути важкого перебігу недуги або середньої тяжкості, варто таки звернутись до сімейного лікаря.

Як відкрити лікарняний онлайн

— При будь-якому захворюванні на ГРВІ потрібно дотримуватись ізоляції, аби не стати джерелом інфекції для інших, — радить Надія Боднар. — Від 10 листопада цього року відновили можливість пацієнта відкривати лікарняний листок дистанційно. Для цього потрібно поспілкуватись із сімейним лікарем телефоном, за допомогою скапу або вайберу. Цього достатньо, щоб створити висновок про тимчасову непрацездатність пацієнта (те, що було раніше лікарняним — прим. авт.) без особистого огляду.

Проте онлайн лікарняний відкриють лише на п’ять днів. До кінця цього терміну вам потрібно прийти до медика на огляд, аби лікарняний листок продовжили. Якщо є потреба, на прийом до лікаря можна прийти раніше, щоб оглянув і призначив лікування, аби уникнути  ускладнень.

— Від грипу і Covid станом на нині єдиною ефективною профілактикою є вакцинація, — запевняє Надія Боднар. — В цьому році збільшилась кількість пацієнтів, які виявили бажання вакцинуватись проти грипу – у порівнянні з попередніми роками. Ми мали 750 доз вакцини, використали їх дуже швидко. Зараз залишилась невелика кількість. Вакцини нам надали, — за рахунок держави. Наш заклад отримав 300 доз для вакцинації медиків, 450 закупили самостійно для груп ризику. Йдеться власне про лікарів, а також тих, хто має хронічні захворювання.

Назви препаратів-вакцин від грипу жоден із медиків, з якими «20 хвилин» спілкувались, — не називають. Надія Боднар каже, що всі, що є в аптечній мережі міста, однаково ефективні, дієві і виконують свою функцію.

«20 хвилин» самостійно пошукали в аптеках міста вакцини проти грипу і переконались, що вони є. Вартість однієї дози обійдеться приблизно у 340-370 грн.  

— Наголошуємо: будь-яка вакцина не є запорукою того, що людина не захворіє. Але в рази зменшиться ризик ускладнень та тяжкого перебігу хвороби, — каже Надія Боднар. — Covid теж фіксуємо у пацієнтів, що звертаються до лікаря. Коронавірус вже перейшов в розряд ГРВІ, але пацієнтів, які потребують госпіталізації і  лікування в стаціонарі вистачає. Це, як правило, невакциновані і ті, що мають хронічні захворювання.

У час «сезонності» захворюваності ГРВІ, які зазвичай бувають весною і восени, варто  уникати людних місць, побільше перебувати на свіжому повітрі, збалансовано харчуватись, не забувати про вакцинацію і берегти себе, радить Надія Боднар.

У стаціонарах побільшало дітей

І порівнянні з тижнем-двома попередніми, у стаціонарі суттєво побільшало і малих пацієнтів х гострою респіраторною вірусною інфекцією, каже Ольга Дивоняк, завідувачка інфекційного відділення КНП «Тернопільської міської дитячої комунальної лікарні».

— Це характерно для теперішнього сезону, з настанням холодів різко зростає і захворюваність, — каже Ольга Дивоняк. — Хворіють як діти дошкільного, так і шкільного віку. Значно зросла госпіталізація дітей – насамперед всі із ГРВІ, в т.ч. і Covid. Як батьки не можуть впоратись із високою температурою в дітей, звертаються до медиків.  

Останні тижні стрімко зросла кількість немовлят, які занедужали на бронхіоліт – це теж вірусне захворювання, яке проявляється кашлем у дитини із вираженою задишкою. Як на фоні підвищеної температури, так і без такої. Такі дітки потребують консультації фахівців і госпіталізації до стаціонару, каже Ольга Дивоняк.  

— У дошкільнят і школярів це ускладнення пневмонії, обструктивний бронхіт, — каже Ольга Дивоняк. — Тому мусимо бути пильними до дітей, звертати увагу на симптоми і підвищену температуру тіла дитини, яка не купується жарознижувальними засобами. Звертати увагу, чи є задишка. Це вже червоні прапорці. Може бути блювота, судоми на фоні високої температури, виражена слабкість, сонливість. Такі дітки потребують лікування фахівців. Тільки лікар може визначити, чи дитина потребує стаціонарного лікування.

Чим щепити дитину

Продовжується період вакцинації від грипу, це актуально, поки немає захворюваності. Вакцину доведеться придбати за власний кошт, але таку рекомендують дітям із хронічними патологіями, цукровим діабетом, із вродженими вадами — такі дітки однозначно потребують вакцинації, щоб запобігти тяжкому перебігу.

— Не гратиме ролі, вакцину якого виробника брати, в склад вакцини на цей сезон запрограмовано 4 віруси грипу – два типу А і два В, — пояснила Ольга Дивоняк. — Варто дитину щепити і від пневмокока.  Готувати дитину до вакцинації не потрібно, але основною умовою є те, щоб дитя було здоровим. Перед вакцинуванням малого пацієнта має оглянути педіатр.  

Якщо після вакцинації у дитини піднялась температура, з’явилось ущільнення на місці щеплення — їй варто дати жарознижуючі препарати і повідомити про все педіатра.

— Вакцина від пневмокока потрібна дітям будь-якого віку, які мають часті респіраторні захворювання, що ускладнені отитами, пневмоніями, синуситами, — каже Ольга Дивоняк.  

Якщо в дитини проявились перші симптоми гострої вірусної хвороби, не варто вести її до садочку чи школи. Звичайно, якщо нежить триває вже два тижні, така дитина не становитиме загрози для інших. Навіть якщо маля захворіло, але її стан дозволяє прогулянки на свіжому повітрі, від них не варто відмовлятись.

— Якщо в домі хвора дитина — часто провітрюйте кімнату і якщо є можливість, проводьте квартування, — радить Ольга Дивоняк. — При найменшому погіршенні стану дитини обов’язково звертайтесь до лікаря. І будьте всі здоровими.

Що відомо про вакцини від грипу

Щороку в Україні реєструють близько 6 млн інфекційних захворювань, 98% з яких припадає на грип та ГРВІ. Зростання захворюваності традиційно очікували з 40-го тижня, тобто з початку жовтня. В Україні 983 372 людини захворіли на гострі респіраторні вірусні інфекції (застуди, грип та COVID-19) від початку жовтня. Про це повідомляє пресслужба Міністерства охорони здоров'я.

Як зазначається, наразі рівень захворювання на 35,9% більше за кількість захворілих за аналогічний період сезону 2022-2023 років.

Наразі перевищення епідемічного порогу високого рівня зафіксовано у Тернопільській області. У Житомирській, Івано-Франківській, Львівській, Полтавській, Рівненській, Сумській та Чернівецькій областях показники захворюваності на ГРВІ – на середньому рівні. В інших регіонах України зберігається низький рівень захворюваності.

Грип належить до вакцинокерованих захворювань, і його тяжкі наслідки можна попередити шляхом вакцинації. Наразі щеплення проти грипу в Україні є рекомендованим, тобто його можна зробити власним коштом.

Цього року на українському ринку будуть доступні дві 4-валентні вакцини: Джисі Флю Квадрівалент та Ваксігрип тетра, штамовий склад яких відповідає рекомендаціям ВООЗ. Вакцину можна буде придбати в аптеці та ввести в медзакладі, де ви обслуговуєтесь, або ж просто записатись на щеплення до приватної клініки.

Згідно з оновленими рекомендаціями Міністерства охорони здоров’я України, що відповідають міжнародним рекомендаціям, вакцинація проти грипу може проводитись впродовж всього сезону грипу (з жовтня по травень). Вакцинація від грипу рекомендована щороку особам у віці від 6 місяців. Особам, які перехворіли на грип в поточному або в минулих епідсезонах, рекомендовано пройти щеплення актуальною для поточного сезону вакциною.

Групи осіб, яким пріоритетно рекомендовано щеплення від грипу:

— діти з 6 місячного віку до 5 років;
— особи віком понад 60 років; трудові колективи підприємств, установ, організацій; медичні працівники; вагітні; жінки, які планують вагітність;
— військовослужбовці, будівельники, працівники поліції;
— особи, які доглядають хворих на грип удома; особи з хронічними захворюваннями та особливими станами, які мають високий ризик виникнення ускладнень та тяжкого перебігу грипу.
— група найвищого пріоритету для вакцинації від грипу – вагітні.

Групи високого ризику виникнення ускладнень та тяжкого перебігу грипу:

— пацієнти з цукровим діабетом, первинними імунодефіцитами, бронхіальною астмою, хронічними захворюваннями печінки, легень, серцево-судинної системи, ураженнями нирок, люди з ВІЛ,
— пацієнти з функціональною чи анатомічною аспленією та трансплантацією кісткового мозку, пацієнти з лімфомою, множинною мієломою, лейкемією та пацієнти, що тривало отримують ацетилсаліцилову кислоту;
— пацієнти з неврологічними захворюваннями; люди з ожирінням з індексом маси тіла (ІМТ) 40 і вище;
— пацієнти з ослабленою імунною системою через хвороби (наприклад, деякі види раку, такі як лейкемія) або ліки (наприклад, ті, хто отримує хіміотерапію або променеву терапію раку, або люди з хронічними захворюваннями, що потребують прийому хронічних кортикостероїдів або
інших препаратів) що пригнічує імунну систему);
— особи, які перенесли інсульт.
— хворі на активний туберкульоз та хворі із залишковими змінами після туберкульозу. 

Який склад вакцини від грипу

Як повідомляє Національний портал з імунізації, у зв’язку з постійними антигенними змінами вірусу грипу, Всесвітня Організація Охорони Здоров’я (ВООЗ) щорічно оновлює свої рекомендації щодо складу вакцини проти грипу. Так для профілактики грипу у сезоні 2023-2024, що наближається, запропоновано наступний антигенний склад для чотиривалентних вакцини проти вірусів грипу, які ймовірно циркулюватимуть в північній півкулі:

вірус, подібний A/Victoria/4897/2022(H1N1)pdm09;

вірус, подібний A/Darwin/9/2021 (H3N2);

вірус, подібний B/Austria/1359417/2021 (лінія B/Victoria);

вірус, подібний B/Phuket/3073/2013(лінія B/Yamagata).

Саме ці штами увійдуть до складу чотиривалентних вакцин проти грипу, які будуть використовувати в цьому епідсезоні.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Читач87

    Треба завозити вакцину в вересні, в жовтні пізно, вже всі хворі!

keyboard_arrow_up